Thursday, September 28, 2023
spot_img

Latest Posts

!DelaDap-koncert a Zöld Pardonban – interjú Stani Vanával

Deladap koncert A38 hajó zu Csíder
Fotó: Kurucz Árpád

A hagyományos cigány népzenét az elektronikával megbolondító osztrák csapat, a magával ragadó !DelaDap ismét Budapesten ad koncertet, ezúttal szombaton a fővárosi Zöld Pardonban; Stani Vana, a csapat vezetője telefonon nyilatkozott a buli kapcsán az MTI-nek.

    “Olyan sokat játszottunk Magyarországon az elmúlt tíz évben, hogy már olyan, mintha hazajönnénk, mintha Ausztriában vagy Csehországban játszanánk” – mondta azenekarban dj-ként működő Stani Vana az MTI-nek. A !DelaDap énekesnője, Melinda Stika magyar származású, korábban két másik magyar is játszott a csapatban.
Mint kifejtette, a szombati budapesti koncertet hat kamerával rögzítik, de egyelőre nem tervezik, hogy ez egy jövőbeni kiadvány, például DVD alapja lenne. A dj megjegyezte, hogy rendszeresen tesznek fel videóanyagokat az internetre, a mostani felvétel promóciós célokat is fog szolgálni.
Év elején úgy tűnt, hogy a !DelaDap képviseli Ausztriát az idén májusban Bakuban rendezett Eurovíziós Dalfesztiválon, ám a csapatot kizárták, miután kiderült, hogy Crazy Swing című számuk egyik változatát Stani Vana és Melinda Stoika, az együttes magyar származású énekesnője tavaly augusztusban, két héttel az Eurovízió által megadott határidő előtt már bemutatta egy odesszai fellépésen. (A végül osztrák színekben indult hiphop-csapat, a Trackshittaz nem jutott a bakui döntőbe.)
“Hibát követtünk el, és megkaptuk érte a büntetésünket, bár nem szándékosan történt a dolog. Amúgy szerintünk inkább vicces, ami történt, hiszen egy szűk körű koncertről került ki egy felvétel a netre. Hogy ezek után fogunk-e valaha indulni ezen a versenyen? Nézze, ha Ausztriában legközelebb is felkérnek bennünket, újra igent fogunk mondani, meglátjuk, lesz-e ilyen lehetőség” – fogalmazott a zenekarvezető.
A !DelaDap 2001-ben alakult Bécsben különböző kelet-európai országokból, volt jugoszláv utódállamokból származó és osztrák zenészekből, a Prágából Ausztriába érkezett Stani Vana vezetésével és eddig négy stúdiólemezt készített: a Cigani Rusza & Angelo 2004-ben, a Dela Paji 2006-ban, a Sara la Kali 2008-ban, az I Know What I Want idén jelent meg.
“Céljaink ma is ugyanazok, mint akkor: a szívünknek és és lelkünknek kedves muzsikát minél több emberhez eljuttatni. Továbbra is elsősorban Melinda és én határozzuk meg a !DelaDap hangzását, arculatát, de nagyon fontos szerepe van a tangóharmonikán játszó, Boszniából származó Alen Dzambic-nak is. A hagyományos utcai cigányzenéből áradó hatalmas energia volt a kiindulópont, aztán ezt az évek során szerzett tapasztalatok, a turnék során az Európa különböző részein minket ért zenei hatások alakították tovább. Most valahová a klubzene és a kelet-európai, cseh, magyar, szlovák és balkáni muzsika közé lehetne behelyezni, amit csinálunk” – fogalmazott Stani Vana az MTI-nek.
Hozzátette: nyitottak minden irányban, így a !DelaDap zenéje folyamatosan változik, a legfontosabb, hogy a közönség és ők a színpadon jól érezzék magukat.
Stani Vana elmondta, hogy számos magyar zenésszel, dj-vel dolgoztak már együtt, például Infra Gandhival vagy Dj Suefóval, és az együttműködések a jövőben is folytatódnak.
A zenekarvezető arról is beszélt, hogy készül a !DelaDap új stúdióalbuma, és a friss számokból már játszanak néhányat a Zöld Pardonban. Megjegyezte, hogy dolgozik egy !DelaDap dj-szetten is, e műsor hangzása a csapat régebbi koncertfelvételein fog alapulni.
A !DelaDap-ban Stani Vana (dj, ütősök, gitár, programok), Melinda Stoika (ének), Alen Dzambic (harmonika), Simon Plötzeneder (trombita), Benjamin Angerer (basszusgitár) és Matthias Auinger (dobok) játszik.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.