Wednesday, July 17, 2024
spot_img

Latest Posts

David Bowie halála – A zenésztársadalom és a politika is gyászol

A zenésztársadalom, a kritikusok közössége és a brit politika élvonalának szereplői egyaránt felsőfokú jelzőkkel emlékeztek meg hétfőn a 69 évesen elhunyt David Bowie nemzedékeken átívelő munkásságáról.

    A BBC vezető zenekritikusa és művészeti főszerkesztője, Will Gompertz a rákkal folytatott másfél éves küzdelem után elhunyt zenészről azt írta, hogy Bowie volt “a pop Picassója”: újító, képzelőerővel megáldott, nyughatatlan, folyamatosan változó posztmodernista művész, aki ugyanúgy a pop lényegi meghatározói közé tartozott, mint a Beatles, a Rolling Stones, vagy akár Elvis Presley.
Rick Wakeman, a rockzene történetének egyik legjelentősebb billentyűse, a progresszív rock élő legendája a Twitter portálon úgy fogalmazott: David Bowie olyan befolyást és biztatást jelentett az ő munkásságában, amelynél nagyobbat nem is kívánhatott volna.
Madonna ugyancsak a Twitteren “tehetségesnek, egyedülállónak, zseninek, sorsfordítónak” nevezte Bowie-t. Az amerikai énekesnő szerint Bowie szelleme örökké élni fog.
Kanye West amerikai rapper szerint Bowie volt az ő egyik legfontosabb ihletője, “félelmet nem ismerő, kreatív (…), aki életre szóló varázslatot adott nekünk”.
David Cameron brit miniszterelnök azt írta a Twitteren, hogy David Bowie, “a popzseni” zenéjén nőtt fel. Cameron szerint Bowie “a megújulás mestere volt”, akinek halála hatalmas veszteség.
Tony Visconti Grammy-díjas amerikai zenész-producer, aki Bowie legtöbb albumának kiadásában közreműködött, a Facebookon azt írta: David Bowie mindig azt csinálta, amit akart, és azt mindig a legjobban akarta csinálni. “Egy éve tudtam, hogy ez fog történni, mégsem voltam felkészülve rá (…) Rendkívüli ember volt, tele szeretettel és élettel. Mindig velünk lesz, de most helyénvaló, hogy sírjunk” – fogalmazott Bowie egykori producere.
Bowie, aki évtizedeket átívelő karrierje során a glam rock, az art rock, a soul, a hard rock, a dance pop, a punk és az elektronikus zene világában is kipróbálta magát, 69 évesen, vasárnap halt meg rákbetegségben. Halálának hírét hétfőn jelentette be képviselője az énekes-dalszerző hivatalos közösségi profiljaira feltett közleményben.


Peter Ogi: egy fénylő lény távozott közülünk


– Egy fénylő lény volt, aki nagyon fog hiányozni nekünk. Zenéjéből, szövegeiből egyaránt fény ragyogott, nemcsak utat világított meg a kultúrában, hanem emberi magaslatokat is megjelölt számunkra – mondta Peter Ogi David Bowie halála kapcsán hétfőn az MTI-nek.

    “Példamutató volt, ahogy Bowie az egész showbusinesst kezelte. Egy saját magát megvalósító, öntörvényű figura volt, aki finoman eltávolította magától a kultúrrongyot. Olyan volt, mintha irányított volna minket, mintha előre tudta volna, mit kell csinálni, megérezte, merre megy a zene, miként öltözködjünk” – fogalmazott a zenész.
Peter Ogi (Hegedűs Péter) 1977-ben az egykori legendás magyar neoavantgárd/underground/punk zenekar, a Spions alapítója volt, akárcsak a manapság Kanadában élő Molnár Gergely. A Spions létrejöttében meghatározó szerepet játszottak Molnár rockkulturális előadásai, amelyek sorában Bowie-t is megismertette a hallgatósággal.
“Számunkra kiindulási pont, modell volt Bowie, Gergely törékeny, kicsit hisztérikus színpadi figurája őt képezte le. Sok mindent átvett tőle, amiből kialakította punkos világát. Erősen hatott rá a Bowie-textúra, a kicsit vészjósló filozófiák tömege, de használta kellékként például a Bowie-féle katonaruhát is” – idézte fel.
Ogi 1978-as disszidálása után Franciaországban Malcolm McLarennel, a Sex Pistols menedzserével dolgozott együtt. 1980-ban személyesen találkozott Bowie-val egy vidéki stúdióban.
“Az hérouville-i kastélyban történt, ahol OGI című lemezemet rögzítettük. Ott dolgozott akkor Bowie is egy anyagon Iggy Poppal, és az étkezések során többször összefutottunk, és váltottunk néhány szót. Nagyon közvetlen volt és szórakoztató” – mondta a zenész.
Úgy vélte, Bowie soha nem csinált mindig mást, csak mindig más formában mutatta be az általa képviselt, jellegzetes világot, volt az akár hard rock, pop, elektronika vagy bármi.
Kitért arra, hogy mostani projektjében, a meditatív, összművészeti, gyógyító folyamatokat célzó MusiContact-tal is kikacsint Bowie-ra: az EarthHealing című kompozíció a sztár 1997-es lemezét, az Earthlinget idézi.

Frenk: két lépéssel mindenki előtt járt

     – David Bowie olyan volt, mint egy ufó, mintha egy idegen civilizációból dobták volna le a Földre. Olyan érzéke volt, mint senki másnak: két lépéssel mindenki előtt járt – mondta Frenk (Torma Gábor) az MTI-nek David Bowie halála kapcsán.

    Az eddig négy önálló lemezt készített alternatív zenész, énekes, a hiperkarma és a Budapest Bár tagja gyakran fellép a The Starmans elnevezésű magyar David Bowie tribute zenekarral is.
“Az emberek nem is tudják, mennyi későbbi zenei stílust alapozott meg, formált ki Bowie munkássága, például a glam rockot vagy a new wave-et. Összerakott különböző dolgokat és ezzel újat teremtett. Ilyen a múlt héten megjelent új, most már utolsó lemeze, a Blackstar is, amelyen dzsesszzenészekkel dolgozott együtt” – fejtette ki Frenk az MTI-nek.
A magyar zenész tavaly megjelent negyedik albuma, a Songs for Jolene feldolgozásokat tartalmaz, szerepel rajta David Bowie Never Let Me Down című száma is. “Azért szeretem Bowie-t, mert nem maradt benne soha egy szerepben, mindig kísérletezett, hiszen a zenét ez viszi előre”.
A 2007-ben alakult magyar David Bowie tribute zenekarban, a The Starmansben Frenk mellett például a Hangmás, a Trousers, az Amber Smith, a Poster Boy, a Supersonic és a Bits tagjai szerepelnek. A zenekar repertoárján szerepel többek között a Fame, a Rebel Rebel, a China Girl, az Under Pressure, a Let’s Dance és a Space Oddity. A budapesti klubokban Frenk előadásában hallható Fame-et Bowie eljátszotta egyetlen magyarországi koncertjén, 1997-ben a Sziget fesztiválon. (1990-ben fellépett az MTK-stadionban is.)
“Emlékszem, korábban még talán soha nem volt akkora tömeg a nagyszínpad előtt, mint akkor, mozdulni sem lehetett” – idézte fel Frenk.
David Bowie január 10-én vasárnap halt meg rákbetegségben. A brit énekes-dalszerző és producer 69 éves volt. Több mint negyven évet átívelő karrierje során a glam rock, az art rock, a soul, a hard rock, a dance pop, a punk és az elektronikus zene világában is kipróbálta magát – mindenütt hatalmas sikerrel.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.