Wednesday, July 17, 2024
spot_img

Latest Posts

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, 2018.07.27-29

 
Elérkezett a fesztivál tízedik évfordulója, bármennyire hihetetlennek tűnik ez most nekünk, szervezőknek. 10 évvel ezelőtt ez a rendezvény baráti összefogással indult, mondhatni a semmiből, akkor még Mini Jazzfesztivál névvel. Nem volt rá semmi garancia, hogy megmarad, hogy egyáltalán szüség van-e rá, hogy siker lesz-e. Siker lett, sokak kedvenc nyári rendezvénye. Pár éve a nemzetközi jazzfesztiválok között szerepel a zenei köztudatban Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál néven, (röviden Csíki Jazz), ahová nap mint nap jelentkeznek híresebbnél híresebb zenekarok fellépőnek a világ minden pontjáról.
Az eddigi kiadások során minden évben volt valami “leg-”, valami csoda, ami addig nem fordult elő. Tavaly például a legtöbb nemzet/etnikum volt jelen és a legnagyobb világsztár, aki valaha fellépett Székelyföldön. Azelőtt egy évvel nézőszámot döntöttünk. Most pedig 10 éves születésnapot ünneplünk.
Címszavakban így foglalnánk össze az idei év legfontosabb támpontjait, amelyekhez a programot igazítottuk: ünnep, családias hangulat, nagy visszatérők, fitalok éve, kreatív gyermekprogramok, workshopok, művészetek találkozása, minőségi szórakozás, kultúrák találkozása.
Van szerencsénk bejelenteni az idei fesztivál fellépői közül mindazokat, akik már biztosan itt lesznek a tízedik évfordulón.
Idén a fellépőink között lesz 3 zenekar, akik szintén 10 évesek lettek. Másfelől itt lesz 4 romániai, 3 magyarországi és 2 távolabbi országból érkező zenekar, európai, vagy akár amerikai híresség. (Velük még folyamatban vannak a szerződéskötési tárgyalások). Továbbá lesz az előadóink között régi szokásunk szerint olyan romániai zenész/zenekar, aki román anyanyelvű is egyben, és lesz egy romániai zenész/zenekar, aki székelyföldi, azaz itthoni tehetség. Ez utóbbiaról mesélünk legelőször:
Volt egyszer egy zenekar, akik annyira bátrak voltak, hogy belevágtak valami újba: az elektromos zenét  elkezdték élőben játszani, különbőzö jazz elemekkel, drum’n’basses ritmusokkal, és népi motívumokkal elegyítve. A végeredmény annyira tetszett az embereknek, hogy hamarosan a legnagyobb fesztiválok fellépői lettek. Hamarosan többet játszottak külföldön, mint itthon. Aztán egyszercsak, mint minden jónak, ennek vége lett. Hát most  mi voltunk bátrak: felkértük őket valami egészen újra: azt mondtuk, hogy a 10 éves évfordulónkra tűzdeljék meg a zenéjükkel jazz improvizációkkal, hiszen azóta mindannyian játszottak/játszanak komoly jazz zenekarban. Hát ez lesz a Tündérground-Jazz című produkció, ami pénteki napon lesz a záróbuli, a Majdnem Jazz napon, amibe ugye majdnem minden belefér. Sejtéseink szerint hatalmas lesz az érdeklődés a produkcióra.
A születésnapos zenekarokból is elárulunk két nevet.
Az egyik a Sárik Péter Trió, akik egyébként télen töltötték be a 10 évet. Visszahívásként mindenképpen itt lennének, hiszen Sárik Péter (www.sarikpeter.hu) már hozzátartozik a fesztiválhoz, és már évek óta nem lépett fel nálunk, mondhatni ”itthon”. Most viszont arra kértük a visszatérő zenekarokat, hogy hozzanak magukkal egy meglepetésvendéget, aki még soha nem lépett fel  Csíkszeredában. Az ő vendégük Berki Tamás lesz, egy igazi élő legenda, akit a Nemzetközi Jazz Federáció best of listája Európa egyik legjobb férfi jazzénekeseként tart számon. (www.berkitamas.uw.hu) 2015-ben a Sárik Péter Trió és Berki Tamás közös lemeze, a Minden délibáb Fonogram-díjas lett az év hazai jazzalbumaként.  Minderről és minden másról bővebben olvashat a honlapunkon. Őket a fesztivál második napján láthatjuk majd. Már nagyon várjuk ezt a produkciót!
A másik szülinapos zenekar székelyföldi, sőt  teljesen csíki zenekar. Az első koncert óta gyerekek (és szüleik) kedvencei, és egyre több jazzmuzsika található a repertoárjukban. Ezért úgy döntöttünk, hogy az egyik gyermekfoglalkozást velük zárjuk. Ők nem más, mint a Mesehetes. Róluk talán nem kell sokat mesélnünk, de akik mégsem ismerik, azok hamarosan róluk is találnak anyagot a honlapunkon. Terveik szerint ez koncert egy kicsit más lesz, mint az eddigiek. Hamarosan kiderül, mire készülnek.
Idén itt lesz Romániai egyik leghíresebb zongoristája Sorin Zlat is. (www.sorinzlat.com) Régóta figyelemmel kísérjük munkásságát, és idén úgy éreztük, itt a helye, hiszen nemcsak a romániai jazz zenészek élvonalába került pár év leforgása alatt, de egy olyan amerikai jazzverseny díjazottja is lett, ahol soha nem díjaztak addig az államokon kívülről érkezett versenyzőt. A verseny címe: The Great American Jazz Piano Competition,  Jacksonville, Florida. Ő a Quartetjével lép fel nálunk a fesztivál zárónapján. További információk megtalálhatóak lesznek róla is hamarosan a honlapunkon.
Nem is tudjuk, kell-e még folytatni a felsorolást, vagy máris meggyőztük Önöket, hogy itt kell lenni az idei, jubileumi fesztiválon?
Még egy zenekarról úgy érezzük, muszáj mesélnünk, akik nagyon fontosak számunkra. Régi ismerősök mind. A közös zenekaruknak már rég itt lenne a helye, viszont minden évben a szomszéd városban voltak nagyjából a fesztiválunk idején, hiszen ők a sepsiszentgyörgyi  jazztábor tanárai. A tizedik évfordulón nekik is itt kell lenniük, mégpedig egy kölönleges felállással. A zenekaruk neve Equinox Septet, amelynek tagjai mind kiváló művészek, és nem csak előadók, hanem neves tanárok, oktatók ma magyarországon. A zenekar vezetőjeMárkus Tibor Erkel Ferenc-díjas magyar dzsesszzenész, aki 2010-ben megkapta munkásságáért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. (a zenekar tagjairól bővebben olvashatnak a honlapunkon). Még valakit azonban kiemelünk, Juhász Gábort, aki ugyan nem tagja a zenakrnak, de megkértük a zenekart, hogy tanár kollégájukat mégis hozzák magukkal a CsíkiJazz 10 éves évfordulójára. Kérésünknek eleget tette, így aztán lett nekik is egy meghívott vendégük a Gramofon- és Artisjus-díjas  jazzgitáros és zeneszerzõ személyében.  http://www.juhaszgabor.eu/
Ez az év tehát tele lesz kiváló vendégekkel és azok vendégeivel. Úgy érezzük, igazán ünnepi és családias lesz a hangulat. A fesztivál színvonalát sem féltjük ennyi neves zenész mellett, akikhez még hozzájárulnak a további meglepetésvendégek és a sztárvendégek. Az ő kilétüket majd akkor fedjük fel, ha megtörtént a szerződéskötés, terveink szerint jövő hónapban. Addig is kövessék facebook- és weboldalunkat, mert idén sok érdekességgel készülünk.
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.