Tuesday, April 16, 2024
spot_img

Latest Posts

Compact Disco: Az új lemez leviszi a fejeket!

A Compact Disco megállíthatatlanul halad előre. A május 14-i lemezbemutató bulin őrületes koncertet adtak, és nemcsak itthon, hanem már külföldön is egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. Walkó Csaba, az együttes énekese mesélt a mymusic.hu-nak a friss lemezről, koncertekről és jövőbeli terveikről.

Már az első albummal sikerült betörnötök a hazai elektronikus szcénába, és gyanítható, hogy a második lemez által még többen fognak benneteket megismerni. Miben látod a fő különbséget a két album között?

– A Compact Disco-s alaphangulat megmaradt, de amióta tavaly Attilával (Sándor Attila, a zenekar basszusgitárosa- a szerk.) kiegészült a csapat, a második lemezen jóval erőteljesebben van jelen a basszus, hiszen előtte nem volt élő basszusgitárosunk. Mindemellett persze fellelhetőek Depeche Mode-os és Jamiroquai-os hatások is, hiszen nagyon szeretjük őket, de azért a mi saját stílusunk az, ami dominál, erre törekszünk. Én is egy kicsit próbáltam jobban kiereszteni a hangom, nem voltam már annyira visszafogott, mint az első album esetében. Jobban össze is értünk a tagokkal, hiszen már három éve együtt zenélünk. Sokkal dinamikusabb, erőteljesebb, érettebb lett a hangzás, és úgy tervezzük, hogy négy klipet fogunk készíteni az albumhoz.
 

Hogyan zajlik nálatok egy lemez elkészítése? Egyáltalán, hogyan születik meg egy dal?

– Általában maguktól jöttek a dallamok, de persze azt is tudtuk, hogy mit akarunk: egy jóval erőteljesebb lemezt. Szerencsére bőven meg voltunk áldva ihlettel, és addig kell ütni a vasat, amíg meleg. A második lemez születése egy éve nyáron indult el, akkor három dal jött össze hirtelenjében, de a többi szám megírásához sem kellett egy évnek eltelnie. Egy dal pedig általában nálam úgy születik, hogy kísérletezgetek otthon dallamokkal, akkordokkal, és ezeket megmutatom a többieknek. Ha tetszik, tovább dolgozunk vele, és mindenki hozzáadja a magáét, míg végül összeáll egy egésszé.
 

Itthon már eléggé ismert a nevetek, de mi a helyzet külfölddel? Angolul énekeltek, a klipjeitek is eléggé nemzetköziek ahhoz, hogy megállják a helyüket bárhol.

– Abszolút nyitottak vagyunk, ezért is éneklek angolul, ami szerintem sokkal jobban is fekszik nekem, és magához a stílushoz is sokkal jobban illik. Jobban is tudunk szöveget írni angolul. Nagyon sokan nem tudják a mai napig például, hogy magyarok vagyunk. Most az egyik legnagyobb elektronikus zenei kiadó érdeklődik a második album iránt, mivel kiküldtük a Feel the Rain-t, és nagyon rákattantak, ezért reménykedünk. Főleg a DJ-vonal indult el elég rendesen. De nem akarjuk elkapkodni a dolgokat, szépen, lassan haladunk előre. Ezért is nem szerepelünk annyit a médiában, nem akarjuk, hogy elhasználódjunk.
 

Május 26-án több más zenekarral együtt ti is felléptek a Liszt Remix nevű eseményen az Urániában…

– Bizony, és nagyon izgalmasnak találom ezt az egészet. Egy negyed órás műsorral indul minden zenekar. Nekünk három dalunk fog elhangzani. Egy Liszt darab, amit Compact Disco-sítottunk, lesz egy saját számunk, ami klasszikus hangszerelésben szólal majd meg, és lesz egy átkötő szám is. Szerintem nagyon jópofa kezdeményezés, a többi zenekar is nagyon klassz lesz, mindenki nagyon odatette magát, hiszen Lisztbe belenyúlni azért egy elég komoly kihívás. Szerencsére az érdeklődés is nagyon nagy, az összes jegy elfogyott már, ami azt bizonyítja, hogy nemcsak a szakma, de a közönség is érdeklődik a műsor iránt.
 

Ha már áteveztünk a koncertekre. Hogy sikerült a 14-i buli?

– Brutálisan! Bár inkább nevezném lemez-megjelenési bulinak, hiszen ezen a napon jelent meg frissen-ropogósan az album. Izgultunk is rendesen, hiszen először mutattuk be, hogyan fognak megszólalni az új dalok, de hatalmas buli volt az első számtól kezdve az utolsóig. A közönség tudta a szövegeket, együtt énekelték velünk, és ettől nagyon meg is lepődtünk, és leírhatatlanul boldogok is voltunk egyben. Nem akarom elkiabálni, de szerintem nagyon szép jövő elé nézünk a második lemezzel.
 
 

A lemez átesett a tűzkeresztségen. Ezek után hogyan tovább? Gondolom, a nyáron nem hanyagoljátok majd a fesztiválokat sem.

– Igen, bár sajnos a Soundon és a Volton nem leszünk ott, de a többi nagyobb rendezvényen fellépünk, és bízom benne, hogy jövőre már egyértelmű lesz, hogy minden nagy fesztiválon jelen leszünk. Szerintem idén kicsit féltek tőlünk a szervezők, hogy azért még nem vagyunk annyira ismertek, de most már egyre nagyobb számmal látogatnak el a koncertjeinkre. Ebben fog segíteni a Viva Comet-en való fellépésünk is, aminek nagyon örülün, amellett, hogy jelölték a zenekart az  Év zenekara díjra is. Emlékszem, régen volt olyan, hogy húsz ember előtt játszottunk. Most májusban a Symbol dugig tömve volt. Ezért is érzem úgy, hogy most kezd beindulni igazándiból a zenekar. A fesztiválok mellett persze kisebb helyeken is fellépünk. Az A38-on is lesz három bulink, illetve vidékre is megyünk. Ősszel pedig tervezünk egy 12-14 állomásos turnét több zenekarral, ahol minden nagyobb vidéki városban szeretnénk fellépni.

Melyik fekszik jobban nektek, a fesztivál vagy inkább a kisebb, klubos fellépések?

– Mindkettőnek megvan a maga varázsa. A klubos koncerten jobban tudok kommunikálni a közönséggel, jóval közvetlenebb lehetek. Egy fesztiválon ez nehezebben megoldható, hiszen ott egy kordon, mely elválaszt minket, de ettől függetlenül a fesztiválos fellépéseket is nagyon szeretjük.
 

Ha épp nincs próba vagy koncert, az autóban vagy a négy fal között milyen zenéket szeretsz hallgatni?

– Nagy Alice in Chains rajongó voltam, és a mai napig hűséges vagyunk hozzájuk. Az új lemezen lehet is tőlük hatásokat felfedezni az énekemben De ott van még a Pearl Jam, a Nirvana, a Faith No More-ért pedig meg voltam őrülve. Mike Patton is egy olyan figura, akire nagyon felnézek. Aztán elindult a Jamiroquai- vonal. Jay Kay egy külön ikon nekem. Most már ott tartok, hogy minden, hogy milyen stílus, az a lényeg, hogy tetsszen. De akad olyan, hogy épp a bandával utazunk autóval, és azt vesszük észre, hogy tök csönd van, mert a sok zenélés után jól esik végre semmit sem hallgatni. De ez az állapot meg fog szűnni egy hónapon belül.
 

Most, hogy rutinos koncertezőkké váltatok, eljártok még más együttesek bulijaira?

– Szoktunk, főleg nyáron, különösen, ha nagyobb sztárok jönnek. Akkor mindenképp kilátogatunk, mert nemcsak a zenei élményért megyünk, hanem tanulni is, hogy ellessünk trükköket a nagy profiktól. Seal például kötelező program nálam, szerencsére szinte minden évben el is látogat ide.
 

Lehet, hogy korai a kérdés, de tervben van már a harmadik album?

– Erre csak azt tudom mondani, hogy soha nem szabad semmit erőltetni, nem akarunk erőszakoskodni, hogy most egy éven belül márpedig ki kell jönnie az új albumnak. De szerintem nem lesz gond. Az biztos, hogy lesz harmadik lemez, csak még nem tudom mikor.
 
Draculady
mymusic.hu

http://mymusic.hu/20110524_compact_disco_walko_csaba?currentPage=2 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.