Friday, September 22, 2023
spot_img

Latest Posts

Colosseum-koncert vasárnap a Petőfi Csarnokban

– Négy év után ismét Budapesten játszik a fúziós zene úttörő zenekara, a Colosseum. Az 1968-ban alakult brit dzsesszrock csapat vasárnap a Petőfi Csarnokban ad koncertet, ahol Time On Our Side című új lemezét is bemutatja.
koncert-20140513-10599-colosseum   A Colosseum a megalakulását követő alig három évben forradalmi hatást tett a blues-, illetve rockzenére, elsők között ötvözve azt a dzsesszből ismert elemekkel, ezáltal egyfajta fúziós zenét teremtve – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.
A zenekar két 1969-es albuma – a Those Who Are About To Die Salute You és a Valentyne Suite – után 1970-ben érkezett a Daughter of Time stúdiólemez, majd 1971-ben a Colosseum Live című koncertalbum, egyik legnagyobb sikerük. Ezt követően azonban váratlanul feloszlott a zenekar, és az évek múltával egyre csökkent annak az esélye, hogy valaha is összeáll.
Egy 1994-es koncert után karrierjük újraindult, miután hatalmas érdeklődés fogadta újra kiadott, remaszterizált stúdiólemezeiket. Az újjáalakulást követően rögtön koncertezni indultak és egy 60 állomásos turnét vittek végig, majd egy új élőzenés albumot is kiadtak. Az annak idején népszerűsége csúcsán megszűnt zenekar kultikus csapatként maradt meg az emberek emlékezetében, egykori rajongók mellett egy új generáció is megjelent.
1997-ben és 2003-ban is készítettek új stúdióalbumot, Bread & Circuses és Tomorrow’s Blues címen. A rendszeres turnék során Európában, Japánban és Moszkvában is megfordultak és 2005-ben ismét koncertalbummal jelentkeztek. Jon Hiseman, Chris Farlowe, Clem Clempson, Dave Greenslade és Mark Clarke négy évtized eltetltével is erős szövetségben zenél együtt. Az együttes nagyhírű szaxofonosa, Dick Heckstall-Smith 2004-ben elhunyt, helyette Hiseman szaxofonos felesége, Barbara Thompson lépett be az együttesbe. Az idén 70 éves Barbaránál 1997-ben diagnosztizáltak Parkinson-kórt, ami miatt már többször megszervezte visszavonulását, ám a küzdelmet soha nem adta fel és egy új kezelésnek köszönhetően ismét színpadra állt.
“Mindannyian rengeteg élménnyel gazdagodtunk az évek alatt, és ez most egy új köntösben áll össze. Így lesz a Colosseum zenekarnak önálló személyisége, ami jóval több mint a benne zenélő hat ember. A kémia szerencsére mindig működött: különböző karakterű zenészek dolgoznak együtt, akik a maguk módján mindig hozzátettek valamit a nagy egészhez” – mondta Jon Hiseman az évtizedekre visszanyúló közös élményekről.
Az együttes Time On Our Side címmel a napokban jelentette meg új stúdióalbumát, ennek anyagát vasárnap a 25 állomásos európai turné keretében a Petőfi Csarnokban is bemutatják.
MTI
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.