Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Colin Stetson és Mika Vainio november 15-én a Trafóban

Folytatódik a Trafó Kortárs Művészetek Háza Electrify című kortárs elektronikus zenei koncertsorozata. November 15-én szombaton előbb az amerikai szaxofonvirtuóz, Colin Stetsontól, majd utána a finn techno zajművésztől, Mika Vainiótól egyaránt különleges produkció várható.
Az Electrify-sorozat sokszínű és haladó szellemű programot, aktuális nemzetközi és tehetséges hazai művészeket kínál programjában, kiemelt szerepben az izgalmas felfedezésekkel és a koncertszerű zenehallgatási élménnyel – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.
A mágikus szaxofonistának is nevezett Colin Stetson először lép fel Magyarországon, az őstechno zajművésze, Mika Vainio a januárban betegsége miatt meghiúsult koncertjét pótolja. Előttük az én (Tóth Pál)-Halmos András duó melegít be, várhatóan éjféltől, az előadások után pedig aftershow-ként a Technologie und das Unheimliche kiadó és összművészeti mozgalom mutatkozik be a Trafó pincéjében található Kontra Klubban.
A michigani születésű Colin Stetson újraértelmezte a szaxofonjátékot, megváltoztatta a korlátokat, berögződéseket, mindazt, ahogy a lehetséges világokról gondolkozunk. A fa- és rézfúvós hangszerek valóságos újraértelmezője, akinek a levegőkezelése és körkörös légzési technikája rendkívüli, dinamikai- és hangszínspektruma egyaránt lenyűgöző és tekintélyt parancsoló. Laurie Anderson, Sinéad O’Connor és Anthony Braxton oldalán is feltűnt, nagysikerű szólólemezei mellett gyakran szegődik Tom Waits vagy Mats Gustaffson társául.
Mika Vainio nemcsak az experimentális zene történetében mérföldkőnek számító, nemrég újjáéledő Pan Sonic technoinnovátor duó egyik feleként, hanem különböző szólóprodukciói és neves kollaborációi révén önmagában is különlegesnek számít. A mintegy két tucat kiadványt magában foglaló, tekintélyes életművel rendelkező finn együtt dolgozott Charlemagne Palestine-nal, Alan Vegával, Keiji Hainóval, Fennesz-szel és Merzbow-val, 2013 végén a Sunn O))) drone/metál zenekart alapító Stephen O’Malley-vel adott ki közös lemezt.
Szólóprojektje zenei világát a hömpölygő ipari zajzene, a dub hangzás, a techno és a hiphop ritmusképleteivel történő kísérletek, valamint a korai avantgárd elektronika hangfiziológiája határozza meg, mindezt kizárólag analóg elektronikus eszközök segítségével önti formába. A pulzáló, robusztus hangszőnyegek mellett beatorientáltabb irányt mutató legutóbbi lemeze 2013 őszén jelent meg Kilo címmel. Ehhez igazodva élő fellépésén a súlyos és nyers zajtömegek mellett absztrakt ritmusjátékokra és kemény beatekre lehet számítani.
MTI
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.