Sunday, June 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Chris Rea még nem unja a The Road to Hellt – Interjú a budapesti koncert előtt

– Ismét Magyarországon ad koncertet Chris Rea, az elmúlt három évtized egyik legmarkánsabb stílusú bluesrock gitárosa, énekese. Az olasz gyökerekkel rendelkező brit zenész az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy ma sem unalmas számára eljátszani legnagyobb slágerét, a The Road to Hellt.

    “Nagyszerűen kezdődött a turné. Ahogy öregedem, a közönség is változik, most azt vettem észre, hogy február 3-án tele volt fiatalokkal a hamburgi Kongresszusi Központ, ami új kihívásokat jelent számomra. Ami a dalokat illeti, mindig igyekszem előre nézni, új dalokat játszani, ugyanakkor nem tehetem meg, hogy ne játsszam el azokat a számokat, amelyeket elvárnak tőlem. Így aztán szerepel a műsorban a Josephine, az On the Beach, a The Road to Hell, a Stainsby Girls, a Julia vagy a Let’s Dance” – fejtette ki Chris Rea, aki február 15-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.
Mint az MTI felvetésére megjegyezte, az 1989-ban kiadott The Road to Hellt legalább ezerszer eljátszotta már élőben, de ma sem unalmas számára ezt megtenni. “Talán azért szeretem most is játszani, mert van benne egy nehéz slide gitáros szólórész, amelyre mindig nagyon oda kell figyelnem” – tette hozzá.
A gitáros-énekes számos alkalommal fellépett már Budapesten, 2006 óta kétévente játszik a magyar közönség előtt. A mostani, április elejéig tervezett európai turné Németországban kezdődött, Lengyelországban folytatódott, kedden este pedig Szentpétervárott játszik Chris Rea. A magyar fővárosba – ahol a ShowTime Budapest szervezésében lép fel – Kijevből érkezik, és a turné további állomásai között szerepel Horvátország, Ausztria, Svájc, újra Németország, Csehország, Luxemburg, Hollandia, Belgium, Franciaország, Írország és a végén Nagy-Britannia.
“Meg szokott maradni emlékeimben egy-egy közönség, a reakciók. A magyar nézők például nagyon jókedvűek és élénkek, nem olyanok, mint otthon, Angliában, ahol általában csendesen ülnek az emberek a számok alatt” – idézte fel Chris Rea.
Beszélt arról is, hogy számára már a kezdetek során a blues zene jelentette az etalont, és elsősorban Joe Walsh, valamint Ry Cooder gitárjátéka volt rá nagy hatással. 1973-ban csatlakozott a Magdalene nevű zenekarhoz, ahol David Coverdale helyére lépett; utóbbi nem sokkal később megalakította a legendás Whitesnake-et.Chris Rea első szólóalbuma, a Whatever Happened to Benny Santini 1978-ban jelent meg, a világhír akkor érkezett el, amikor 1989-ben kijött a The Road to Hell album, majd két évre rá az Auberge. 2000-ben rákot mutattak ki a szervezetében, amelyet sikerült legyőznie és felépülése után visszatért a blues gyökereihez.
Hat évvel ezelőtt egy búcsúturné keretében ugyan elbúcsúzott a közönségtől, később azonban mégis úgy döntött, visszatér a koncertezéshez. “Orvosaim tanácsára döntöttem úgy 2006-ban, hogy felhagyok a nagyszabású fellépésekkel, de az egészségem teljesen helyreállt, és úgy éreztem, vissza kell térnem” – hangsúlyozta ennek kapcsán.
Chris Rea Hank Marvint (Shadows), Eric Claptont és Jeff Becket tartja minden idők legnagyobb gitárosainak. Mint mondta, Hank Marvin játéka egyszerűnek tűnik, mégis rendkívül nehéz azt a technikás stílust utánozni, amelyet ő képvisel.
A márciusban 61. születésnapját ünneplő Chris Rea eddig 26 albumot készített, lemezei több mint 30 millió példányban keltek el világszerte. A legfrissebb, a Santo Spirito Blues tavaly ősszel jelent meg. Az utóbbi tíz évben többször előfordult, hogy több CD-ből álló kiadványokkal jelentkezett: a Blue Guitars 2005-ben egy 11 lemezből álló kiadvány volt, rajta 137 dallal.
“Sokkal izgalmasabb és kreatívabb, ha nem kell korlátoznom magam 70-80 percbe. Számomra volt fontos, hogy ezeket az anyagokat elkészítsem, a gitárzenét megmutatni egy szélesebb spektrumban. A kedvező fogadtatás azt mutatta, jó ötlet volt” – tette hozzá a gitáros.
Chris Rea egy olasz fagylaltkészítő gyermekeként született Angliában, Middlesbrough-ban. Az MTI-nek elárulta: ma is fontosak számára az olasz gyökerek, mint ahogy sokáig szülővárosától is elválaszthatatlan volt, igaz, több mint húsz éve már nem ott él.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.