Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Budapesten játszik a Ten Years After, Woodstock egyik fellépője

– Ismét Budapesten lép fel a rockzene történetének egyik kiemelkedő csapata, a brit Ten Years After; az 1969-es woodstocki fesztivál egyik sztárcsapata november 20-án a Barba Negra klubban koncertezik.

    A banda többek között Peter Green, Jimi Hendrix vagy Rory Gallagher mellett a blues-rock történetének egyik korszakalkotó előadója. Az eredeti felállásból három zenész – Leo Lyons basszusgitáros, Ric Lee dobos és Chick Churchill billentyűs – ma is a Ten Years After tagja, a legendás gitáros, Alvin Lee helyén 2003 óta Joe Gooch játszik.
A Ten Years After 1967-ben alakult, a formáció Alvin Lee gitáros vezetésével rövid idő alatt kiemelkedő sikereket ért el, kifejezetten keresett, újító jellegű bandává lépett elő. 1974-ig tíz albumuk jelent meg, köztük a legjobb talán az 1970-es Cricklewood Green volt. 1969-ben felléptek a woodstocki fesztiválon. A pályafutás nem nevezhető egyenletesnek, hiszen 1974-től kényszerszünetek sokasága jellemezte az együttest. Alvin Lee akkor távozott, és bár később többször is visszatért, az 1980-as évek végétől már egyértelműen szólókarrierjére koncentrál.
A csapat 1994-ben fellépett a második Sziget fesztiválon – a Eurowoodstock-on -, majd 2003-ig keveset hallatott magáról, akkor az alapító tagok ráakadtak Lee méltó utódjára egy ifjú titán, Joe Gooch személyében. A rendkívül tehetséges és sokat tapasztalt gitáros – még ma is csak 34 éves – saját elmondása szerint egyik fő gyermekkori példaképének posztját vehette át, amit a gyümölcsöző közös munkán túl a Ten Years After zenéjének üdítő vérfrissítésével hálált meg.
Az új formáció két lemezzel, a 2004-es Now-val és a 2008-as Evolution-nel tért vissza napjaink zenei köztudatába, illetve jelentősebb klub- és fesztiválszínpadaira. Az utóbbi években több koncertjük anyaga külön-külön is kiadásra került, ezzel bizonyítva, hogy a Ten Years After még mindig bír azzal az elsöprő színpadi energiával, amelynek a világhírt köszönheti. Gooch-ot kivéve a zenekar tagjai egytől-egyig hatvanas éveik végét tapossák, ám ez nem gátolja meg őket abban, hogy zenéjüket átültessék a jelen kor aktualitásába.
Alvin Lee tavaly ősszel fellépett a Budapest Blues Legends Fesztiválon, Lyons és Gooch pedig idén együtt játszott a paksi Gastroblues Fesztiválon a Hundred Seventy Split elnevezésű trióban.
A Ten Years After európai turnéjának közepén, november 20-án megvalósuló budapesti koncert szervezője a Livesound.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.