Monday, September 25, 2023
spot_img

Latest Posts

Bryan Adams negyedszer Magyarországon – Exkluzív interjú a sztárral

bryan-adamsNegyedszer ad koncertet Magyarországon Bryan Adams, a kanadai rocksztár, aki vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában lép a közönség elé. A talán legismertebb kanadai zenész, aki eddig 80 millió lemezt adott el és itt tartózkodása során ellátogat a Forma-1-es Magyar Nagydíjra is, emailen válaszolt az MTI kérdéseire.

– Bryan, a mostani turné során, amely januárban indult, zenekarával játszott Észak-Amerikában, Japánban, Nyugat- és Kelet-Európában is. Rengeteg országban és városban jár, különböző szokásokat, kultúrákat ismer meg. Egy koncertkörút során mennyi ideje van jobban megismerni a helyi életet és embereket, mit csinál ilyenkor szabadidejében?
– Ez attól függ, milyen fáradtak vagyunk, hiszen ha körül akarunk nézni valahol, az néha túl sokáig tartana, nekünk pedig időben készen kell állnunk a fellépésre. Azt szoktam mondani, azért fizetnek meg, hogy fellépjek, nem pedig azért, hogy utazgassak. Időnként persze ki tudunk mozdulni és látunk néhány dolgot.
– Július 29-én lép fel a Sportarénában, ez a negyedik alkalom, hogy Magyarországra jön. Az első koncertje 2003-ban volt, szintén a Sportarénában, a második és a harmadik 2006-ban, amikor Budapesten és Debrecenben is fellépett, majd egy évre rá 200 ezer néző előtt játszott az ingyenes Kapcsolat-koncerten az 56-osok terén. Van bármilyen speciális emléke Magyarországról?
– Mindez, amit most felsorolt! A legkülönlegesebb a legutóbbi, szabadtéri fellépésem, valóban nagyon emlékezetes volt.
– Mit tud a magyar zenéről?
– Nem sokat, láttam és hallottam egy kis népzenét, amikor önöknél voltam. Szeretem a hagyományokat.

A díjak nem számítanak
– Grammy-díjat kapott 1992-ben az (Everything I Do) I Do It For You című dalért, viszont összesen tizenötször jelölték erre a rangos elismerésre. Nem zavarja ez az arány?
– Nem, nem foglalkoztatnak a díjak. A jutalmat számomra a dalok írása jelenti, nem pedig a zeneipartól kapott elismerő hátbaveregetés.
– A hírek szerint egy ideje már dolgozik egy új albumon (a legutóbbi stúdiólemez, a 11 című 2008-ban jelent meg). Mikor fog megjelenni, mi lesz a címe, milyen zenét és szövegeket várhatnak a rajongók?
– Egyelőre nem tervezek új lemezt. Ugyanakkor sokat beszélünk arról, hogy csinálunk valamit és szeptemberben stúdióba is vonulok, hogy kipróbáljak néhány dolgot. Meglátjuk, hogy az új számok elég erősek lesznek-e. Mindig azt mondom, hogy könnyű dalokat írni, jó dalokat viszont nagyon nehéz.
– Mostani budapesti koncertjén egyfajta válogatást ad legjobb számaiból vagy más megközelítés is volt a lista összeállításakor?
– Hosszú koncerteket adok ezen a turnén, amely áttekintést ad eddigi három évtizedes dalszerző pályafutásom legfontosabb darabjaiból. Nehéz kiválasztanom kedvenc pillanataimat, de szeretem, amikor a közönség velem énekel, így Budapesten is ez a célom.
– Mi a véleménye a tribute zenekarok szerepéről a népszerűség növelésében? Magyarországon is van Room Service néven egy Bryan Adams tribute zenekar – megnézné, milyen? (Kérdésemhez mellékeltem a YouTube-os elérhetőséget.)
– Tetszik, tényleg jó és büszke vagyok rá! Nem könnyű ilyet jól csinálni, és megemelem a kalapom mindenki előtt, aki a zenéből próbál megélni.
Összeegyeztetni zenét a fotózással
– Bryan, ön fotósként is ismert, készített képeket az angol királyi családról és jó kapcsolatban volt a néhai Lady Dianával. Mit jelent önnek a fotózás a zenemellett és szokott fényképeket csinálni a turnék során is?
– Szeptemberben jelenik meg egy fotóalbumom Exposed címmel (szójáték: a szó exponáltat és védtelent is jelent), ami egy retrospektív válogatás az elmúlt tíz évben készült képeimből. Mostanában igyekszem egyenlően felosztani az időmet a zene és a fotózás között.
– Tavaly hozzájutottam egy fényképe reprójához: a fotón a 2011 nyarán elhunyt brit énekesnő, Amy Winehouse az óceánban áll, a háttérben gyönyörű kék ég. Arról nem volt szó, hogy zenészként is együtt dolgozzanak?
– A fotó Amy posztumusz albumához, a Lioness: Hidden Treasures-höz mellékelt füzetkében látható. Fotósként gondolt rám, nehéz megmondani, mi történik, ha megpróbálkozunk a közös zenéléssel. Volt idő, amikor sokat voltunk együtt és akkor valóban eszembe jutott, hogy remek lenne csinálni valamit, de ő túlságosan feszült volt. Szomorú, hogy nem sok mindent hagyott maga után, a posztumusz kiadott dalainak többsége befejezetlen.
Úttörő koncertek, segítő alapítvány
– Bryan Adams és zenekara az első nemzetközi rockelőadó volt, aki Nepálban fellépett. Mi a 2011-es koncert története és hogy reagált a nepáli közönség?
– A bangladesi krikett-világbajnokság döntőjén léptünk fel, onnan mentünk át Nepálba. Hihetetlen volt az ország és a fellépés is. Nemcsak Ázsiában, a Távol-Kelet számos részén, de még Európában is volt ország, ahol mi voltunk az első külföldi fellépők.
– A nevéhez fűződő Bryan Adams Alapítvány ismert kiterjedt jószolgálati tevékenységéről. Ön fontosnak tartja a jótékonykodást, palesztin és pakisztáni gyerekek megsegítésére is adott koncerteket. Mik a terveik a jövőben?
– Az alapítvány nagyon jól működik, számos projekten dolgozik. Amióta megkezdtük tevékenységüket, minden évben valamilyen esemény megvalósításával próbáljuk meg fokozni a tudatosságot. Idén Moszkvában rendeztünk pénzgyűjtő akciót, amelynek bevételéből gyerekeket támogatunk.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.