Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Beyoncé és Taylor Swift voltak a Grammy-gála királynői

Tíz jelöléséből hatot Grammy-díjra váltott Beyoncé a zeneipar Oscar-gálájának számító Grammy-díjkiosztón, viszont az év albuma díjat Taylor Swiftnek ítélték. Rajtuk kívül nagyot kaszált még a Kings Of Leon, a Black Eyed Peas és Lady GaGa is. Fennállása első Grammyjét nyerte az AC/DC és Neil Young, Rihannát pedig most nem verte meg senki.
A zeneipar legrangosabbnak tartott díjátadóját idén 52. alkalommal, 20 ezer néző jelenlétében rendezték meg Los Angelesben, ahol a Staples Center adott otthont a rendezvénynek, melynek idén a humorista Stephen Colbert volt a házigazdája. Beyoncé egyszer már hat évvel ezelőtt begyűjtött egy este folyamán öt Grammyt, és ezt a rekordját döntötte meg most: ő kapta a legjobb női r&b szóló előadásért járó díjat, továbbá díjazták a legjobb női popénekesnői teljesítményért (a Halo című számban), a legjobb r&b számért, kortárs r&b albumért, hagyományos r&b előadásért, és övé lett az év dala is (a Single Ladies). Fontos megjegyezni, hogy még egyetlen nő sem gyűjtött be egy este ötnél több Grammyt a díj történetében, egészen mostanáig. Az év albuma kategóriában szintén jelölve volt Beyoncé, itt viszont Taylor Swift és a Fearless nyert, és az énekesnő ezenkívül még három kategóriában nyert, többek között a White Horse című számával.a legjobb country dal is az övé lett. Azt minden évben külön meg kell jegyezni, hogy az év dala nem egyenlő az év hangfelvételével – ez utóbbit a Kings Of Leon nyerte a Use Somebodyért, de a Followill testvérek zenekara még ezenkívül is begyűjtött két díjat.
Beyoncé egyébként tíz kategóriában, Taylor Swift nyolcban, a Black Eyed Peas, Maxwell és Kanye West hatban volt jelölve, sőt, Beyoncé és Swift szerepeltek mindhárom legfontosabb kategóriában (lemez, hangfelvétel és dal), de ezt elmondhatta magáról még Lady GaGa is. Utóbbi rögtön az elején – az Elton Johnnal való közös fellépés előtt – besöpörte a legjobb elektronikus tánclemezért járó díjat, valamint a legjobb dance felvétel díját a Poker Face-ért. Három díjat kapott a Black Eyed Peas, de ezeket inkább nem soroljuk föl, mert csak bosszankodásra ad okot mindegyik, és kettő-kettő elismerést gyűjtött be Jay-Z és Eminem is, akik gyakorlatilag felosztották egymás között a rap kategória legfontosabb díjait. Az év rockalbuma a 21st Century Breakdown a Green Daytől, az év felfedezettje pedig a Zac Brown Band nevű countryzenekar, melyet eddig csak az amerikaiaknak sikerült igazán felfedezniük.
Az indiai zeneszerző, AR Rahman két Grammyt is zsebre vághatott a Gettómilliomos című film zenéjéért, és hosszú karrierje első Grammyjét kapta az AC/DC (a legjobb hard rock előadásért) és Neil Young, akinek a Neil Young Archives Vol. 1 (1963-1972) című válogatáslemeze díszdobozos változatának borítóját díjazták. Nyert továbbá Bob Marley két fia is, Steven és Ziggy, mint ahogy kapott egy díjat a komikus Steve Martin is, akinek a bluegrass albuma kapott elismerést, és elismerték egy gramofon-szobrocskával David Guetta múlhatatlan érdemeit is (ő egy remixéért kapta). A szokásoknak megfelelően számos STÁRfellépő emelte az este fényét, és volt egy 3D-s Michael Jackson-megemlékezés is, míg a tavaly nyáron meghalt énekes két gyermeke, Prince és Paris életműdíjat vehettek át apjuk nevében.
 quart.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.