Saturday, May 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Bernáthy Sándor, 1949-2012

62 éves korában, két hónapos betegség után elhunyt Bernáthy Sándor, képzőművész és zenész, az A.E. Bizottság egykori gitárosa, aki később még több zenekarban is játszott, majd a techno magyarországi úttörőjeként fiával alakított live act duót.

Bernáthy Sándor képzőművészből lett zenész, és 1980-tól 1983-ig gitározott a korszak egyik legfontosabb magyar undeground zenekarában, az A. E. Bizottságban, melynek alapító tagja volt, miután már a hetvenes évek közepétől tagja volt különféle avantgárd művészeti csoportoknak. A Bizottságból való távozása után több, más zenekarban is megfordult (például Matuska Silver Sound, Doktor Újhajnal Női Lépték), 1993-ban pedig személyesen részt vett a Love Parade-en, amely akkora hatással volt rá, hogy fiával, Zsigával megalakította az első magyarországi live actet, a Bernáthy & Sont, mellyel egészen haláláig fellépett partykon. A hazai elektronikus zenei élet, a magyar techno egyik ősatyjának tartják , nevéhez fűződik az óbudai Supersonic, majd 2004-ben a Vörös Yuk & Kék Yuk klub megalapítása.

Bernáth (y) Sándor autodidakta festőművész pályája a hetvenes évek közepén indult. A kortárs avantgard képzőművészetben hiperrealista alkotásokkal, performance-okkal, plakát- és lemezborítótervezéssel vetette észre magát, ő tervezte a Nagy Ferós ős-Bikini LP-jeinek borítóit. Később az Új Hölgyfutár című lap művészeti vezetője és szerkesztője volt. A kilencvenes években indította el fiával a Gépszava című “technoművészeti magazint”.

Tavaly nyáron rendkívül hosszú mélyinterjú készült vele itt a Quarton, mely ide kattintva olvasható el.

quart.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.