Friday, December 2, 2022
spot_img

Latest Posts

BENKŐ LÁSZLÓ – Másik világ

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-tól számítják. Az együttes első évtizedében Benkő László szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Benkő többféle hangszeren is bizonyította tehetségét; furulyán (Kiabálj, énekeljHa én szél lehetnék), trombitán (Trombitás FrédiRégi csibészek), citerán (Kállai kettős) A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. 1973-ban az Omega használt először szintetizátort Magyarországon, amit 1973-ban  az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az  1976-tól  1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók.

Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből származó szerzeményeknél a stílusjegyekből is könnyű megállapítani, hogy oroszlánrészt vállalt az alkotásokban, ugyanis az 1976-1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték.

1987-ben Liszt Ferenc-díjat, 1970-ben a tokiói Yamaha fesztivál fődíját, 1978-ban pedig a Bellaphon aranylemez-díját vehette át.

TV-sorozatok, színpadi művek, balettek zeneszerzője.

Benkő László zenei talentumának különleges ötvözetét hallgathatjuk 2012. április 13-án megjelenő „Másik világ” című instrumentális albumon, amelynek a zenei anyaga tökéletesen beleilleszthető a legigényesebb nemzetközi filmzenék közé, hiszen minden szerzemény képes képszerűen életre kelteni a dalcímeket. Az album a zenei igényesség mellett a modern stúdiótechnikát kihasználva rendkívül populáris és változatos. Igazi csemege mindazoknak, akik szeretnek zenét hallgatva álmodozni, néha egy idegen világba csöppeni, vagy egy kellemes autóúton végtelenítve hallgatni valami nagyon színes és izgalmas zenei kalandot. A szerző azonban gondolt azokra is, akik egy finom pohár bor, konyak mellett csak egymagukban a hétköznapok diktálta mókuskerék jelenségből szeretnének egy rövid időre kiszakadni. Az album borítóját kizárólag a dalok hangulata inspirálta és a grafikai tervek készítői megtalálták az elmúlt évek legjobb instrumentális albumát. Nem gondolja ezt másképpen az album producere, Trunkos András sem, és a Magneoton lemezkiadó is büszkén vállalja fel az anyag gondozását.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.