Monday, July 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Beatrice: negyedszázad után CD-n is megjelenik az első lemez

Huszonhárom évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a magyar rockzene egyik meghatározó csapata, a Beatrice első (dupla) stúdiólemeze CD-n is megjelenjen az egykori vinyl-kiadás után; a ’78-88 című anyag a Collective Art gondozásában lát napvilágot a héten.
(MTI) A csaknem negyedszázaddal ezelőtti felvételeket digitálisan felújították, a CD a dalok szövegeivel és eddig kiadatlan fotókkal jelenik meg. “Miután csúcskorszakunkban, a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején finoman szólva sem voltunk a rendszer kedvencei, nem lehetett lemezünk sem. A ’78-88 című volt az első Beatrice-stúdióalbum, magánkiadásban jelent meg 1988-ban, amikor még nem nagyon volt ilyenre példa. Más lehetőségünk nem volt, mert a hivatalos hanglemezgyár még akkor is nemet mondott egy Ricse-lemez megjelentetésére” – mondta Nagy Feró.
Kitért arra, hogy az azóta eltelt időben az anyag jogai felett rendelkező Ring kiadó nem mutatott érdeklődést a CD-n történő megjelentetésre, a jogok eladásáért pedig túlságosan magas összeget kért a zenekartól. “Nekem fontos, hogy végre CD-n is kijött, kérdés, a közönségnek mennyire az” – jegyezte meg.
A dupla album első korongján 1978-ban játszott Beatrice-számok szerepelnek, ezeket 1988-ban újra felvették. A második részen 1987-88-ban írt Ricse-dalok vannak. “Azért döntöttünk akkor a régi nóták újrarögzítése mellett, mert nem akartuk, hogy ezek teljesen elvesszenek, és a hetvenes évek végéről nem maradt jó minőségű stúdiófelvétel róluk. Sajnos a régi számokat tíz évvel később feljátszott Beatrice már nem volt abban a lendületben, mint 1978-ban” – fogalmazott Nagy Feró.
Mint története során oly sokszor, a Beatrice akkor is kényszerpályán mozgott: amikor jött a lehetőség a lemez elkészítésére, akkori dobosuk, Donászy Tibor éppen elment az Eddába játszani, ezért helyette az R-Gós Barille Pasquale ugrott be a régi számok felvételére, a több dal zenéjét is jegyző Hirleman Bertalan meg az újakra. Mellettük Lugosi László volt a gitáros, Miklóska Lajos “Apu” és Zsoldos Tamás a basszusgitáros.
Nagy Feró elmondta, hogy az azóta számos alkalommal átalakult Beatrice – az 1978-as, illetve 1987-88-as tagságból is csak Feró maradt napjainkra – manapság is játssza koncerteken az azóta magyar rocktörténeti klasszikussá vált Ricse-számokat, köztük a Jerikót, a Nagyvárosi farkast, a Térden állva vagy a Nem kell című dalokat.
“A Jerikó volt a babos kendős Ricse-korszak legelső dala. Úgy kezdődött, hogy ’Támadás! Egy, kettő, három!’ Neki akartunk menni a minket körülvevő világnak, mert az nem jól működött. Ezek a számok ma is aktuálisak, pedig azóta eltelt 33 év. Egy kicsit úgy néz ki, mintha most is úgy lenne minden, ahogy akkor volt” – jegyezte meg a frontember.
Az 1988-ban született Ricse-számok közül kiemelkedik az Azok a boldog szép napok, amely azóta a zenekar himnusza lett. “Először csak néztek ránk, hogy ez mi, mit keres a Beatrice-számok között. Pedig a slágerzene cinikus, kifordított szöveggel párosítva nagyon ricsés dolog, és én már akkor éreztem, hogy nekünk való” – idézte fel Nagy Feró.
Szólt arról, hogy a Fönn Tarnicán azért is különösen fontos neki, mert a komoly kórusrészeket tartalmazó számmal egykori hadifogoly barátjának állított emléket, akitől annak idején tanulta az alapot jelentő dalt. Szerepel a lemezen a József Attila előtt tisztelgő Születésnapomra is, amelyben Horger Antal úr elvtársa Erdős Péter, a hanglemezkiadó akkori vezetője.
Nagy Feró elmondta, hogy a régi számok többségének zeneszerzője, Miklóska régen nem zenél már, nyugdíjas, Lugosi nehéz körülmények között él. “Szeretném, ha a CD megjelenése kapcsán csinálnánk valami kis helyen egy nagy bulit, amelyre meghívnám az akkori tagokat. Valószínűleg február környékére sikerül majd összehozni” – mondta végül Nagy Feró.
Fotó:
mti
kultura.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.