Monday, September 25, 2023
spot_img

Latest Posts

Balázs Fecó négy korábbi lemeze először jelenik meg CD-n

balazs-feco-2Először jelenik meg CD-n Balázs Ferenc pályafutásának négy, korábban csak vinylen kiadott albuma: a Korál-kislemezeket tartalmazó Korál IV (1985), valamint szintetizátorra írt komolyzenei szólómunkái, a Register (1984), a Best of Bach (1985) és a Szerelmi álmok (1990).

    A Korál IV című lemezen az “ős Korál” korszakából, 1975-ből is szerepel három dal, abból az időszakból, amikor a csapat Koncz Zsuzsa kísérőzenekara volt, az együttesben pedig olyanok játszottak, mint Brunner Győző dobos (ex-Metro, Ex-Taurus), a később a színészi pályára került Makrai Pál (gitár, ének) vagy Menyhárt János, aki 1977-ben a V’Moto-Rock gitárosa lett.
“A lemez nyitószáma, a Hazafelé szövegét Hobo, azaz Földes László írta a Korálnak Rusz László álnéven. Ez a dal az 1975-ös Tessék választani! dalversenyre készült, eredetileg Koncz Zsuzsa énekelte volna, de aztán megmaradt nekem és meg is nyerte a versenyt” – idézte fel Balázs Fecó az MTI-nek.
A billentyűs, énekes, zeneszerző elmondta, hogy a digitális újrakiadásra a felvételek technikai korszerűsítése idén készült el. A megjelenés kapcsolódik ahhoz, hogy Balázs Fecó 2012-ben ünnepli pályafutása negyvenötödik, a Taurus együttes megalakulása, illetve a Horváth Attila szövegíróval való együttműködés negyvenedik évfordulóját.
A Korál IV. CD az 1985-ös vinyl-kiadáshoz képest a zenekar 1975 és 1981 között született tíz kislemezdala (köztük van a Ne állj meg soha vagy a Homok a szélben) mellett kiegészül a Taurus Ex-T: 25-75-82 néven futott, ma már legendás együttes valamennyi megjelent felvételével, vagyis az 1972-1973-ban kislemezen kiadott négy számmal.
A Taurus rövid életű hard rock együttes volt, amelyben Balázs Fecó mellett az azóta elhunyt zseniális zenésztehetség, Radics Béla gitározott, Som Lajos (később Sztevanovity Zorán) basszusgitározott és Brunner Győző dobolt. A négy szám (Zöld csillag; Szólíts, meg vándor; A kőfalak leomlanak; Akire szerelemmel nézhetek) ma már a magyar rocktörténet fontos része, és bár a Radics Béla és a Taurus munkásságát összegző különböző kiadványokon már megjelent az elmúlt években, talán most érhető el a legjobb minőségben.
A Korál négy remek lemez után 1986-ban leállt. A Balázs-Horváth kettős olyan slágereket írt, mint a Maradj velem, az Anyám, vigasztalj engem, a Kergesd el a felhőt a házamról vagy a Kölykök a hátsó udvarból. A zenekar 1997-ben újra összeállt és fellépett a Kisstadionban, 2006-ban pedig egy zömmel új dalokat tartalmazó lemezt is kiadott Ne állj meg soha címmel.
“Csaknem harminc év telt el a Korál IV. eredeti megjelenése, 1985 óta, a rajta szereplő dalok azonban ma is erősek és időszerűek, és gyakran játszom őket manapság is az időnként koncertező Korállal, illetve másik zenekarommal, a Balázs Fecó Banddel” – hangsúlyozta Balázs Fecó.
A zenészt a klasszikus zene iránti rajongása, valamint egy akkoriban új szintetizátor, a Prophet 5 kipróbálása vezérelte, amikor 1984-ben Register néven komolyzenei albumot jelentetett meg, egy évvel később ifj. Herrer Pállal és Lippényi Gáborral közösen Best of Bach címmel készített korongot, 1990-ben pedig ugyanezzel a két társsal a Szerelmi álmokat, amely Liszt, Albinoni, Chopin, Corelli, Schumann, Sinding, Vivaldi és Händel munkássága előtt tiszteleg. E három szólóanyag Antológia címmel szintén most jön ki először (dupla) CD-n, amelyen a bónusz a Nyolc évszak című tévésorozathoz írt három dal.
“A nyolcvanas évek hangzásvilágába valósággal berobbant az elektronika, azon belül a többszólamú szintetizátorok. Annak idején a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végeztem tanulmányaimat, a Best of Bach, valamint a Szerelmi álmok lemezzel megpróbáltam klasszikus zenei örökzöldeket az akkori kor hangzásával, a szintetizátor segítségével eljuttatni a fiatalabb korosztályokhoz. Ez sikerült is, hiszen 30-40 ezer példányban keltek el ezek az albumok” – idézte fel a zenész.
Mint kifejtette, a GrundRecords kereste meg a régi lemezek CD-kiadásának ötletével és ő örömmel vette a Hungaroton Records tulajdonában lévő felvételek megjelentetését. Hozzátette: a szintetizátorra írt komolyzenei darabokból is szokott játszani szólókoncertjein, igaz, a Prophet 5-öt már réges-régen eladta, manapság egy Korgot használ.

MTI
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.