Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

Back II Black: "Egy albumot sosem lehet befejezni csak abbahagyni"

Új albummal jelentkezik a Back II Black. A zenekar négy év hallgatás után jelentette meg a később Fonogram-díjjal – teljesen megérdemelten – elismert Funkybiotikum című lemezét. Oldalunknak Bebe és Glatz Gábor beszélt a zenekar jelenéröl és jövőjéről.
 – Négy év után ismét új albummal jelentkeztek. Hogyan születik egy ilyen album?
– Először is elkészülnek dalok egy házi stúdióban. Erdélyi Andrisnál vesszük fel ezeket, ő a zenekar zeneszerzője, gitárosa, énekese, a legtöbb dal tőle származik. Elkészülnek a dalok vázai, majd szétküldi a demót és mindenki hozzáteszi, amit gondol és így kerekednek ki a dolgok.
– Mikor kezdtétek készíteni ezt az albumot?

- Három éve. A dalkezdeményeket értékeljük, hogy merre menjünk tovább, milyen legyen: táncosabb, líraibb, progresszívebb. Majd azzal kezdünk el foglalkozni, amiben a zenekar egyetért. Ez inspirálja a zenekart, és tovább pakolásszuk a dolgokat. Van, hogy eltűnik egy régebbi gondolat, amiből egy újabb keletkezik. Egy építkezés az egész. A végén fentmaradó szerzeményekből szavazással kiszórjuk az anyag egy részét. A megmaradt dalokra elkészülnek a szövegek, amikkel legutóbb egy kicsit le is voltunk maradva. Szerettünk volna a parti, buli hangulatból kissé kilépni és mást is mutatni szövegekben és mondanivalóban. A zenei műfajunk többségében nem hordoz olyan mély mondanivalót, mint például Ákos, vagy több, általam nagyra tisztelt produkció. Ezt a harmóniát kerestük és a szövegeken akartunk változtatni ennek érdekében, ami úgy érezzük alapvetően sikerült is, szerintem.
– Ez a változtatás piaci-, kiadói-, vagy saját igény?
– Leginkább a személyes, belső igényünk szerint íródnak a dalok. Szerettünk volna a Bebe hangkarakteréből a férfiasabb dögösebb világot megerősíteni és a zenei karaktereket is markánsabban megjeleníteni. Igyekeztünk úgy alakítani, hogy ezek a stílusjegyek megmutatkozzanak. A piac nem befolyásol minket.de azért nem a fiókba gyártjuk a dalokat. Mi egy nagyon ideális helyzetben vagyunk hiszen minden zenész álma, hogy élvezze a kiadója bizalmát akik maximális bizalommal és nyitottsággal kezelik a zenekart. Nálunk ez kiválóan működik.
– Szóltak, hogy szeretnék már kiadni a következő albumot mivel a Nem Kell című dal nagyon elindult a rádiókban. Mi már javában dolgoztunk az albumon de nem volt készen az anyag. Még bizonyos szövegrészek hiányoztak illetve még egy-két feljátszás nem volt végleges. És hát a borító még sehol sem volt Az album nagy része elkészült, mondhatni mindegyik dal lábon volt, és részünkről is már csak szőrözés volt az egész. Igazából egy lemezt soha sem lehet befejezni csak abbahagyni. A kiadó szólt, hogy adjuk le végre az anyagot. A keverés előtti pepecselős fázisban voltunk amikor olyan dolgokat is fontosnak hallottunk benne, amiket már most nem is hallunk meg. Hiányosságok, apró meglátások amiért 2 hónapja még öltük egymást. Biztos tudod, hogy úgy el lehet mélyülni egyes munkafolyamatokban, hogy már azt sem tudod, mi jó és mi rossz.
– A lemez milyen igényeket elégít ki? Mi motivál titeket jelenleg?

- Az idők és mi is folyamatosan változunk. Úgy gondolom, egy zenekarnak addig van létjogosultsága, amíg van mondanivalója, amíg meg tud újulni. Egy lemez anyaga a végső kiteljesedés. Manapság sokan letöltik ugyan, de a klasszikus CD formában mindenképpen nyomot kell hagyni magunk után. Ez olyan, mint egy írónak egy könyv. Lehet, hogy konzervatív vagyok, de ezt nem lehet elvenni sem tőlünk, sem a közönségtől, akiknek igénye van rá. Folyamatosan hat ránk minden, ami belekeveredik a zenéinkbe. Lehet, ha most kezdenénk el készíteni az albumot, már teljesen más lenne a végeredmény. Ami jellemzi ezt az albumot, az az, hogy ez egy igen egységes izgalmas hangulatokat és stílusjegyeket tartalmazó férfiasabb megszólalású album sok igencsak szerethető zenei karakterrel és szöveggel Egyfajta BIIB-es tánczene . Nem a konzervatív értelemben, hanem a mi felfogásunk szerint.
– Tőlünk olyat zenéket várnak, ami igényes színvonalas és táncolnak, buliznak rá. Persze belekeveredik egy-egy lírai dal, vagy más zenei hangulat de elsősorban olyasmit szerettünk volna, ami megmozgatja az embereket. Ez működik. Nem nagyon van ilyesmi a piacon és mi úgy tűnik egy eléggé felismerhető hangzást hoztunk létre ami a BIIB.hez köthető. Ez bizonyos szempontból egy hiánypótló dolog. Most volt a lemezbemutató klubkoncert. A reakciók nagyon pozitívak voltak. Ez az album sokféleképpen el fog jutni az emberekhez. Azt láttam rajtuk, hogy a mondanivaló igenis érdekelte őket. Büszkék vagyunk arra, hogy van egy olyan hangzásvilág, amit a Back II Black-hez kötnek. Vannak ilyen zenekarok, akiknél az énekes hangja és a zenei közeg nagyon jellemző. Nem csak egy szűk világot viszünk, több irányba elmegyünk, de azt az egyedi stílust megőrzi. Tudjuk vinni a saját magunk pecsétjét.
– Hogyan pattant ki a képregény ötlete?
– A Funkybiotikum album köré kerekedett egy képregényes story ami úgy tűnik egy nagyon jól kitalált kis történet lett. Régi becsípődésem az, hogy a cd adjon valami újat, többet, impulzust, amiért érdemes megnézni, vagy megvenni a lemezt. Láttam már elég sok extra borítót, amik inspiráltak és ötletet adtak, hogy hogyan tehető még érdekesebbé egy borító, vagy egy lemez. Most is van már egy újabb ötletem de sajnos Magyarországon még nincsen olyan nyomdatechnikai eljárás, amivel az kivitelezhető lenne. De előbb, utóbb összehozom. Erre az albumra a képregény ötlete született. Szerettünk volna olyan dolgot kitalálni, ami a mi kis véleményünk, nézetünk a világról. Vélemény vagy egy meglátás kicsit burkolt formában, ami szórakozató. De ha valaki mögé gondol, rájön a valós mondanivalójára. Elég már abból, hogy kamu minden, ami a tévében megy, a csupa rossz és negatív hír. Felfedezünk egy olyan anyagot, amit a többiek szétszórnak a világban, és minden jobbá válik, ez a Funkybiotikum. Vannak utalások a személyiségünkre is. Mindenkire vannak finom pici utalások. A képregényt mikor kitaláltuk, nem gondoltuk, hogy ekkora munka lesz.
– Mekkora munka volt?
– A zenekar külső művészeti tagjával, Krokavecz Viktorral – aki régóta a zenekar vizuális meghosszabbítása – találtuk ki ezt az egészet. Ő csinálta meg a számítógépes animáció részét. Az összes mozdulat le van fotózva. Készítettünk egy szövegkönyvet és lefotóztuk magunkat különböző pozíciókban és a textúrákat hozzátettük. Hét-nyolc napig tartott az elkészítése, éjjel-nappal dolgoztunk vele. A sztori a legvégéig tisztulgatott, és változott a szövegek tartalma és a grafikai megjelenítések jellege is. Ezek igen izgalmas bár időigényes folyamatok voltak.
– Túl vagytok a lemezbemutatókon, mi következik most?
– Folyamatosan játsszuk az újdonságokat. Szinte az egész lemezt lejátszottuk szemben azzal, hogy általában a zenekar csak 3-4 új dalt mutat be. A közönség nagyon jól vette. Minden dalt egyéniséggé akartuk formálni, hogy mindegyiknek legyen saját hangulata, értéke. Egységes a dalok a fajsúlya, nincsenek tinglitangli dalok kitöltésnek beszúrva.Idén még egy nagy lemezbemutató, show jellegű koncertre is készülünk. Volt már hasonló 2006-ban, ami akkor jóval megelőzte a korát.Ezt idén űberelni szeretnénk. Azért tartottunk klubos bemutatókat is, mert meg akartuk mutatni, hogy ez picit más. A show-n szeretnék olyan színpadi és különböző látványmegoldásokat beépíteni, ami eddig Magyarországon nem volt jellemző. Kevés helyszín alkalmas erre, ezt keressük jelenleg. Áprilisra vagy májusra tervezzük a show koncertet. Az év második felében az unpluged műsorunknak a dvd felvételét tervezzük TV stúdiós körülmények között.
– Ott meg tudod azt a fajta atmoszférát teremteni, amit kigondoltunk. Idén még egy komolyabb kiszerelésű klubturnét tervezünk aminek szervezése ezekben a hetekben kezdődik. 2011-ben lesz 15 éves a Back II Black,.Tervezünk egy nagy jubileumi koncertet az Unpluged DVD kiadását és ha időben összeáll akkor egy könyvet az első 15 évről. Most az album hozott egy olyan indulást, melynek kapcsán vannak bőven feladataink. Ez a pár év kissé langyos ingerszegény állapot átváltozik egy nagyon aktív állapottá. Sok minden kellett ehhez. Az hogy végre elkészüljön az album hogy a rádiók végre játszanak minket, a tagcsere is jót tett a zenekarnak és rendbe tette a zenekar belső harmóniáját. Mióta Zoli visszatért, van egy alkotóbb közösség és egy egészségesebb hangulat. Tizennégy év alatt sok csúcsot és mélypontot megéltünk és megtanultuk egymást kezelni és tisztelni. Ugye, minden házasságban vannak tányérdobálások és szép pillanatok. Az elmúlt év erről szólt, hogy felépüljünk és inspirációt nyerjünk, aminek ez az album volt az első lenyomata. Mi megszerettük. Remélem ti is.
-bizso/ej-
www.zene.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.