Tuesday, June 25, 2024
spot_img

Latest Posts

Babel Sound Presents Fókatelep és Besh o droM lemezbemutató koncert

Április 22-én, pénteken a Szikrában a Fókatelep és a Besh o droM lemezbemutató koncertje kerül megrendezésre neves vendégekkel, vetítéssel és fényjátékkal. Mi a közös a két zenekarban? A zenéjükben a népdalok és a különböző tradíciók a megszokott keretekre fittyet hányva szabadon keverednek a modern hangzásokkal, ezzel egy teljesen új, képzeletbeli világ zenéjét tárva elénk. Határok nincsenek, csak a tiszta erejű, kliséktől mentes makulátlan szabadság, amely garantáltan kiemel a hétköznapokból, és táncra kér fel mindenkit. A koncertek után a levezetésről a Stereo Partizan és DJ Jutasi gondoskodik.
Szikra
2011. április 22., péntek
Fókatelep
Besh o droM
Stereo Partizan és DJ Jutasi
Kapunyitás: 21:00
Az elővételes jegyeket vásárlók, a TÁP Színház: Etchno című előadását is megtekinthetik 19 órától.
Szikra Cool Tour house: 1066 Budapest, Teréz krt. 62.
www.szikra.eu
Jegyek elővételben: 1500 Ft
A koncert napján: 1800 Ft
Fókatelep – Fokadelic
Új album, videoklip, lemezbemutató, európai turné
A Fókatelep 2009-ben megjelent első albumáról a média így írt: „A tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot”.
A Korai Öröm  és a colorStar zenészeiből álló zenekartörzs, illetve Oláh Annamária sokoldalú tehetségének találkozása új minőséget hozott létre, amely a második albumon, a Focadelic-en bontakozott ki igazán. A számok dallam- és szövegvilága hol a magyar népzenét idézi, hol a latint, cigány tangó után triphop alapok következnek, orosz beat után ír kocsmazenébe épített magyar csujogatós. Ez a sokféleség a zenekar sokszínű világlátását tükrözi, a dalok pedig összetéveszthetetlen, különleges egységgé forrnak össze a Fókatelep zenéjében. Ahogy az első albumon, most is neves vendégek szerepelnek a lemezen: a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű és tangóharmonika), a legjobb férfi cigány énekesként számon tartott Balogh Gusztáv, a Napra Hegedűs Mátéja (hegedű) és az ex-Anselmo Crew Kerényi Ákos (bongó).
A lemezbemutató  koncert április 22-én kerül megrendezésre a Szikrában, az eseményt a már említett vendégek, valamint erre az alkalomra tervezett vetítés és fényjáték teszik felejthetetlenné.
A lemezmegjelenése után pedig hamarosan bemutatásra kerül a zenekar új videoklipje is.
Májusban az együttes lemezbemutató turnéra indul Európába, amely Luxembourg kiemelt kulturális központjában, a Neumünsteri Apátságban kezdődik.
Média visszhang:
„A szfinx méltósága és tekintélyt sugárzó titokzatossága árad zenéjükből. Százezer harcos fekete éjbe lőtt tüzes nyílvesszőjének oltalmazó ereje”.
„Annamari levegőbe rajzolt titokzatos pontozással kíséri táncát, amivel kollektív akupunktúrás pontjainkat éri el, megnyitva ezzel lelkünk legmélyebb rétegeit a zenének”.
A zenekar tagjai:
Oláh Annamária: ének
Biljarszki Emil: billentyűs hangszerek
Csányi Viktor: dob
Jócsik János: ütős hangszerek
Somogyi Ferenc: basszusgitár
Szalay Péter: gitár
Az új album meghallgatható az alábbi címen: http://soundcloud.com/fokatelep/sets/fokadelic/
A promóciós CD-t ezen a címen igényelheted: [email protected]
További információ:
www.fokatelep.hu
www.myspace.com/fokatelep
www.youtube.com/fokatelep
Besh o droM: Kertünk alatt
12 év,
4 kontinensen
több, mint 1000 koncert,
több, mint harmincezer  eladott lemez,
több, mint félmillió  km megtett út
és hat lemez mentes év után
2011. április 22-én  „Kertünk alatt” címmel új anyagot mutat be a zenekar.
Figyelem! Nem hagyományőrzésre. Táncra!
Besh o droM… lovári nyelven “üld meg az utat”, így kezdődik minden leírás. Ez a kifejezés valójában azt jelenti “eredj a dolgodra”, “csináld a dolgodat”, “találd meg magad”.
A zenekar 11 éve eredt neki, és hűen nevéhez a világon átívelő, hosszú, valóban saját utat járt be eddig. Most ez az út fontos mérföldkőhöz ért. 6 év után elkészült a zenekar 5. lemeze, melyen a Besh o droM-tól már megszokott fergeteges energia és a sántákat is táncra perdítő ritmusok mellett megújult hangzásra, új hangszerekre és zenei térképük új felfedezéseire számíthatunk.
A Besh o droM egy képzeletbeli világ zenéjét tárja elénk. Ebben a világban a szomszédos népek ismerik, szeretik és játsszák egymás zenéjét. Különböző tradíciók szabadon keveredhetnek egymással és a modern hatásokkal. Ebben a világban nincs „folk rendőrség”, a népzene szabadon használható, alakítható, autodidakta punk-rockerektől a tanult cigányzenészekig mindenki játszhatja.
Az évek során még erősebbé, lendületesebbé, virtuózabbá vált zenekar, a rá annyira jellemző tánczenéjét játssza megújult hangzásban, népi, akusztikus, elektromos és elektronikus hangszereken.
Az új albumon szászcsávási, őrkői és más cigány dalok, moldvai, mezőségi magyar népdalok keverednek szerb, román, makedón dallamokkal, de felcsendül egy dél-indiai dallam is, ráadásként pedig egy egyedülálló Pacsirta feldolgozást találhatunk.
Aki április 22-én eljön a Szikrába, az először halhatja élőben az új lemezt.
Figyelem! Strapabíró tánccipő viselete ajánlott.
A zenekar tagjai:
Sidoo Attila: gitár
Pettik Ádám: ütőshangszerek, ének
Barcza Gergely: szaxofonok, kaval, EWI, tárogató, kaossillator
Kaszai Lili: ének
Herr Attila: basszusgitár
Csurkulya József: cimbalom
Seres Vilmos: harmonika, klarinét
Közreműködik:
Jánky Zsolt: dob
További információ:
www.beshodrom.hu
http://www.myspace.com/shodrom
Stereo Partizan
A Besh o droM-ból ismert Barcza Gergely oldalági elektro-world projectje, amely az elmúlt évben kapott lángra a pesti klubokban. A break-et, elektro-t balkáni, arab és egyéb dallamokkal mixelő duó várhatóan új tünemény lesz az igényes bulizós zene után kutatók egén.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.