Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

BABEL SOUND AND SPICES – WORLD MUSIC FESTIVAL BUDAPEST

2010. november 5.-e és 6.-a között a Millenáris és a West Balkán területét első alkalommal foglalja el a Babel Sound and Spices  világzenei Fesztivál.

A fesztivál két napja alatt zsidó, arab, roma, magyar, francia, és további nemzetek művészei lépnek ugyanarra a színpadra, hogy a békés egymás mellett élés és a társadalmi összefogás mellett álljanak ki.

A szervezők a világ különböző zenéit és ízeit kínálják a látogatóknak, hogy földünk kulturális sokféleségét népszerűsítsék. A fesztivál célja, hogy hangsúlyozza a kultúrák közti különbségekben rejlő értékeket, erősítse a társadalom nyitottságát a közeli és távoli, kisebbségi kultúrák megismerésére, megértésére. A világzene a kultúrák megismerésének és egymás megértésének egyik legjobb eszköze. Nyitottságra és toleranciára ösztönöz.

A hagyományteremtő  rendezvény ideológiai fókuszában idén az utóbbi évtizedben elmélyülő  arab-zsidó civilizációs konfliktus, illetve a cigány kisebbség kapott kiemelt helyet.

Ennek szellemében a fesztivál színpadán mutatja be új lemezét a rai-rock műfaját megteremtő algériai Rachid Taha.

A Magyarországon élő, marokkói származású Said Tichiti Shlomo Bar-ral és izraeli együttesével, a Habrera Hativeet-tel ad közös koncertet. Fellép a neves egyiptomi ney művész, Mohammed Antar és Bojana Nikolic szerb énekesnő a Taram formáció tagjaiként, illetve a Sleeping Camels, melyben Európa egyik legismertebb jazz vibrafonistája, Bernard Maseli és a Zap Mamából híressé vált elefántcsontparti származású basszusgitáros-énekes Manou Gallo játszik. Szombaton este a flamenco énekes Paloma Povedano áll a színpadra a Bawagan együttessel, míg a másik színpadon éjféltől a francia Les Touffes Krétiennes ezúttal is garancia a vidám, lüktető buli őrületéhez.

A magyar zenekarok közül kiemelhetjük a roma népzenei alapokra építkező  Parno Graszt-ot, a mindig megdöbbentő Egy Kiss Erzsi Zenét illetve az új lemezén magyar költők műveit is világzenei alapokon feldolgozóCabaret Medrano együttest, de érdekes színfolt a több nyelven is éneklő, nép- és műdal feldolgozásokra épülő rockos zenét játszó Fókatelep, a latinos ritmusokat hozó Anselmo Crew és a sanzonos, szöveg-centrikus dalairól ismert Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar is.

A fesztivál kiáll az emberi személyiség méltósága és értéke, valamint a béke mellett, a tolerancia és a nyitottság jegyében.

Dátum: 2010. November 5-6.

Helyszín: Millenáris Fogadó és Teátrum, West Balkán

www.millenaris.hu

www.west-balkan.com

www.babelsound.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.