Saturday, September 23, 2023
spot_img

Latest Posts

Azerbajdzsáni duó nyerte az 56. Eurovíziós Dalfesztivált

Azerbajdzsáni duó, Ell és Niki nyerte  az 56. Eurovíziós Dalfesztivált, amelyet szombaton este rendeztek a németországi Düsseldorfban. A két fiatal énekes a Running Scared című dallal végzett az első helyen.

A Magyarországot képviselő Wolf Kati Szerelem, miért múlsz? (What about  My Dreams) című dalával a 22. helyen végzett.
A szakmai zsűrik és a közönség szavazatai nyomán született végeredményt  vasárnap kora hajnalban hozták nyilvánosságra. Az 56. Eurovíziós Dalfesztivált az észak-rajna-vesztfáliai főváros stadionjában, az Esprit Arenában rendezték, s a döntőben 25 ország versenyzői vettek részt.
Az azerbajdzsáni duó mögött a második helyen az olasz Raphael Gualazzi, a harmadikon pedig a svéd Eric Saade végzett.
Noha a fogadóirodák az azerbajdzsáni duót nem a favoritok között említették, Running Scared című szerelmes daluk kezdettől fogva a közönség kedvence volt, a döntőben pedig mindent felülmúló tetszésnyilvánítás fogadta őket. A két fiatal énekes (Eldar Kasimov és Nigyar Djamal)  nem csupán a fülbemászó lírai dallal tűnt ki, de a szakértők szerint előadóművészként is óriásit alakított.
Azerbajdzsán egyébként idén negyedszer vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, és eddig mindig az első tíz között végzett. A rendkívül rokonszenves duó győzelme mindenképp megérdemeltnek számít, és ezzel azt is kivívták, hogy a 2012-es fesztivált Bakuban rendezik.
Az olasz Raphael Gualazzi második helye némi meglepetés, különös tekintettel arra, hogy Olaszország 14 év után tért vissza az eurovíziós fesztiválmezőnybe. Madness of Love című dala – amelyet  fele-fele arányban olasz és angol nyelven énekelt, és zongorán is maga kísért – nagy sikert aratott. Akárcsak a svéd Eric Saade Popular című dalával.
Wolf Kati a döntőben ötödik fellépőként énekelte el a magyar versenyszámot. Dalát a düsseldorfi Esprit Arena  közönsége – akárcsak az elődöntőben – ezúttal is nagy üdvrivalgással és hatalmas tapssal fogadta. Az újságok és a fogadóirodák is előzetesen a magyar énekesnőt az első 10 közé várták, így “lepontozása” meglepetésnek számít. Wolf Kati ezúttal is a három táncművésszel, Makár Istvánnal, Szentirmai Zsolttal és  Kiss Ernővel, valamint Jármai Edit és Ambrus Rita háttérénekessel lépett az aréna kör alakú színpadára, és – amint azt a közönség reagálása  is bizonyította – semmiképp nem vallott szégyent. Érdemes felidézni azt is, hogy a szombati német lapok még arról írtak: a magyar versenyző kiemelkedően az egyik legjobb hangú versenyzőnek számított a mezőnyben.
A 43 ország részvételével zajlott dalfesztivál döntőjébe mindkét elődöntőből tíz ország dala kerül be, további öt ország: a rendező  Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és  a fesztiválra 14 év után visszatérő Olaszország automatikusan került be a döntőbe.
A versenyt 1956-ban rendezték meg először, a fesztivál szervezője az európai közszolgálati televíziókat tömörítő EBU  (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége). Az évek során a  győztesek  közül később olyan világsztárok kerültek ki, mint az ABBA együttes, Cliff Richard, Ofra Haza vagy a svájci színekben induló kanadai Celine Dilon.
Tavaly Oslóban a német Lena Satellite című  száma bizonyult a legjobbnak. Az énekesnő idén ismét szerepelt a dalfesztiválon, és a 10. helyen végzett.
A vasárnap hajnalig tartó döntőt becslések szerint csaknem 60 európai és tengerentúli országból több mint 120 millió televíziós néző kísérte figyelemmel.

MTI

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iq2yLykdjvA&feature=player_embedded[/youtube]

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.