Monday, July 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Az Európa Kiadó is fellép pénteken a Szigeten

A Sziget fesztivál egyik új helyszínének, a nemzetközi Európa Színpadnak az Európa Kiadó az egyetlen magyar fellépője. Az idén 30 éves zenekar pénteken 20.40-kor kezd, Menyhárt Jenő igazgató elmesélte, mi újság a legendás csapat háza táján.
(MTI) Az Európa Kiadó a fesztivál történetének egyik legemlékezetesebb koncertjét adta 1997-ben a nagyszínpadon. Ma már rocktörténeti pillanatnak számít, amikor Menyhárt Jenő a Szabadíts megszövegét a kor szellemének megfelelően átalakította, így lett “agyamban kopasz cenzor ül” helyett “agyamban kopasz szponzor ül”.
“Akkor ez a gesztus jelentett valamit, ma már egy ilyen kiszólás nem lenne annyira érdekes, mert mindenki érti, mi micsoda, hogy van és minek mi az ára. 1997-ben már három éve Amerikában éltem, Magyarországon viszont akkortájt még létezett egy naiv elképzelés a pénzügyi támogatásokat illetően, és erre akartam reflektálni” – mondta Menyhárt Jenő.
Az Európa Kiadó az elmúlt héten szokatlan módon rögzítette képben és hangban 21 – ma már klasszikus – dalát a fővárosi Gödör Klubban. “Csak egy party címmel olyan koncertet hirdettünk meg, amelyre számonként lehetett jelentkezni egy megadott email-címen, jegyet nem árusítottunk. Minden dalra egy néző jutott – valójában a 21 számra 22, mert az egyik egy pár volt –, őket a jelentkezők közül sorsoltuk ki. Koncertszerű eseménynek nevezném, ami lezajlott, ebből lesz majd egy DVD vagy valamilyen más végtermék egy szerteágazó projekt részeként, valamikor karácsony környékén” – fejtette ki Menyhárt Jenő.
A rögzített számok között volt mások mellett a Küldj egy jelet, az Igazi hős, aPopzene, Szabadíts meg vagy a Romolj meg. A rövidebb-hosszabb szünetekkel 1981 óta létező, tehát idén 30 éves Európa Kiadónak legutóbb 2005-ben jelent meg anyaga, az A38-on az egy ével korábbi magyar EU-csatlakozáskor adott koncert DVD-n.
A zenész szerint az Európa Kiadó közönsége ma rendkívül vegyes, az alapján nem lehetne egy rock and roll zenekarra következtetni. Mint kifejtette, többször hallotta már, hogy szülők véletlenül saját gyerekeikkel szoktak találkozni koncertjeiken, sőt, az Ördögkatlanba egy nagymama az unokáját hozta el Európa Kiadóra.
“Azért is döntöttem úgy, hogy megint felveszünk valamit, mert 2004 óta változott a zenekar felállása, csatlakozott Gyenge Lajos dobos és érdekesnek éreztem ezt megörökíteni” – indokolt a zenész.
MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.