Saturday, June 15, 2024
spot_img

Latest Posts

Az Edda Művek zárja a 22. Szent György Napokat

 IMG_7278 szent gyorgy napok sajtotajekoztatoAz Edda Művek lesz a Szent György Napok záróprodukciója – jelentette be Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere a március 7-én tartott sajtótájékoztatón. Az Edda tíz éve lépett fel utoljára Szentgyörgyön, és ezrek számára vált emlékezetessé az a koncert. A polgármester úgy véli, hogy idén is legalább 40 ezer emberrel együtt búcsúztatják el a városnapokat.

 

Pataky Attila, az Edda Művek frontembere internetes bejelentkezésben erősítette meg, hogy ők adják a Szent György Napok utolsó koncertjét. A zenész sok kedves emléket őriz az erdélyi és székelyföldi koncertekről, azt pedig garantálja, hogy zárókoncertjük a közönség számára is felejthetetlen lesz. Pataky kiemelte: örül, ha több tízezren ünnepelnek majd együtt, de ők száz embernek is ugyan akkora szeretettel zenélnek, mint 40 ezernek. Boldogságot viszünk a szentgyörgyi közönségnek, mert nekünk ez a dolgunk. Közös a múltunk, a gyökereink, és meggyőződésem, hogy a jövőnk is közös – mondta Pataky Attila a Skype-on tartott sajtóbeszélgetésen – majd egy szál gitár kíséretében mutatta be Erdély című dalát, amelyet nagyzenekarral adnak elő a Szent György Napokon. Ez a dal egy jó ideje bennem van, magunknak írtam – fogalmazott az Edda frontembere. Újságírói kérdésre elhangzott az is, hogy 20-25 év legnagyobb slágereit hozza el a legendás zenekar, biztosan eljátsszák a Minden sarkon álltam már és a Hűtlen dalokat. A rockzene a pillanat varázsa. Dalaink és a koncertjeink is így születnek. Azt játsszuk, amit kér a közönségünk. Szeretnénk eljátszani mind a 200 kedvenc dalunkat, de sajnos arra nem lesz idő – mondta Pataky. A rockzenész azt is elárulta, hogy május 18. és 20-án mutatják be A kör című musicalt, amely a Sziget Színházzal közös produkció, és a nyár legígéretesebb darabja.

Kós Károly-tárlat és Kultúrkert a művészet kedvelőinek

Az Edda Művek mellett a Korai Öröm nevű zenekart mutatta be Grubisics Levente fesztiváligazgató, ezzel véglegessé is vált a hétvégén fellépő zenekarok listája. A Korai Öröm már kétszer fellépett Sepsiszentgyörgyön, az első magyar alternatív zenekarok közé tartozik.

A Kultúrkertben a jazz, blues és etno zene lesz a középpontban, délelőtt a népzene és néptáncok, este a jó koncertek kerülnek reflektorfénybe – fogalmazott Antal Árpád polgármester. A Székely Nemzeti Múzeum kertjében pénteken 11.45-kor nyílik a kultúrkerti kézműves vásár, délutántól estig a Prog. Organ, Tasi Nóra és a fiúk, a Creative Art Trio és a Moson Big Band lép fel. Szombaton a blues-nak szentelt estén a Snaps Vocal Band és Luiza Zan, utána Pribojszki Mátyás és zenekara koncertezik. Vasárnap a világzenét képviselve a Kuttya zenekar, az Evilági, a nemEZ és a Dresch Quartet lép fel.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette a Kós Károly emlékév csúcsmozzanatát – a Kós Károly világa 1912 című kiállítás megnyitóját, amelyet eredetileg egy héttel korábbra tervezték, de áthelyezték a Szent György Napok kultúrhetére. 1912 meghatározó év volt Kós életében: befutott építész volt már, mégis úgy döntött, hogy hazajön Erdélybe. 1912-re befejezte három főművét is: a Székely Nemzeti Múzeumot, a budapesti állatkertet és a sztánai varjúvárat. Az április 25-én, 18 órától nyíló Kós Károly világa 1912 ezt a termékeny periódusát mutatja be, családját, életét, kortársaival való viszonyát – magyarázta a múzeumigazgató. A kiállítás kurátora Anthony Gall, ír származású ausztrál állampolgár, Kós-kutató, akit Vargha Mihály tavaly kért fel arra, hogy írjon meg egy Kós Károlyról és a Székelyföldről szóló kötetet. A kötet tartalmazza az új budapesti levéltári anyagokat és az időközben folyó erdélyi kutatások eredményeit is. Ezt a kötetet is bemutatják Sepsiszentgyörgyön. A Kós-kiállítás eredetileg tavaly ősszel nyílt meg a Budapesti Fővárosi Levéltárban.

A Kultúrkertről Vargha Mihály múzeumigazgató azt gondolja, hogy az nem baj, ha a fesztivál bejön a múzeum udvarára, mert nyitni kell a civil szféra felé is. Ahhoz viszont ragaszkodom, hogy itt ne dübörögjön a zene, hanem egy elitebb szolgáltatást biztosítsunk, amit a népzene, a reneszánsz és a jazz tud hozni igazán. A Kultúrkertben lesznek gyerekprogramok, kirakodóvásár és Borudvar is. A Paprika Csárdát idén a testvértelepülések utcájába helyezik át, ahol romkocsma is működik majd.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.