Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

Áttörés: immár a magyar zenei producerek is sokezres nagyságrendű jogdíjhoz jutnak!

Jelentős áttörést hozott a 2011-es év a DJ-jogdíjak terén. Nem csak a jogkövető magatartást követő DJ-k száma emelkedik folyamatosan, hanem az egyre javuló adatszolgáltatásnak köszönhetően még több kiadó és producer tud a hangfelvételeinek felhasználásáért járó jogdíjhoz, jövedelemhez jutni.

A sokat játszott, nagy nemzetközi slágerek kiadói mellett ez volt az első év, amikor a független, hazai producerek is igen jelentős jogdíjhoz juthattak. Köszönhetően az egyre erősödő jogkövető magatartásnak, az adatszolgáltatás és a felosztás egyre nagyobb pontosságának, a DJ Szövetség által üzemeltetett adatfeldolgozási rendszernek, amely akár egyetlen játszást, egyetlen playlist-en történő felbukkanást is regisztrálni képes, és pontos adatokat biztosít a MAHASZ számára a zenefelhasználásról. Rengeteg független DJ-producer készít ma már Magyarországon saját zenéket, és ezeket játsszák más DJ-k is. A DJ Szövetség által biztosított adatszolgáltatásnak köszönhetően nem csak a nagy kiadók, hanem ezek a producerek is a megérdemelt jövedelemhez, jogdíjhoz tudnak jutni, ha zenéiket mások felhasználják.
A szerencsére egyre csökkenő számú renegát próbálkozó, aki nem fizet jogdíjat (sőt, néha hangosan ágál, lázít másokat a jogdíjak ellen), nem csak hogy nem tartja be a törvényt és ezért a hatóságokkal találja szembe magát, hanem károsítja az alkotókat is azzal, hogy mások zenéivel pénzt keres, de nem fizet érte. KÜLÖNÖSEN károsítja azokat a magyar producereket, akiknek szinte egyetlen számottevő bevételi forrása az általuk készített zenékből származó jogdíjjövedelem. Amikor a másolt zenék után jogdíjat nem fizető, a LEVItézlett, kifelé magukat sztár image-dzsel eladó áldiszkósok, mások átveréséből élő szélhámosok, stb. a Facebookon, vagy bárhol másutt a jogdíjak ellen lázítanak, túl azon, hogy sem a magyar, sem a nemzetközi jogrendet nem ismerve hatalmas ostobaságokat beszélnek, épp a tehetséges magyar alkotók, zenét készítő honfitársaink megélhetését, megérdemelt bevételét is próbálják – szerencsére egyre sikertelenebbül – aláásni.
Hogy utóbbi minél kevésbé fordulhasson elő, íme néhány fontos, rövid tény a jogdíjakkal kapcsolatban:
1. Jogdíjat (másnéven többszörzési licenszet) az Európai Unió minden országában (és azon kívül is)kell fizetni a másolt zenék után. Aki ennek ellenkezőjét állítja az vagy súlyosan tudatlan, vagy hazudik.
2. A jogdíjat NEM a DJ Szövetségnek fizetik a DJ-k, hanem a hangfelvétel-előállítók közös jogkezelő szervezetének. Minden országban van ilyen szervezet, Magyarországon a MAHASZ.
3. A DJ Szövetség nem díjat szed, hanem épp ellenkezőleg: a tagok – ha eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek – igen jelentős kedvezményt kapnak a jogdíjból!
4. A jogdjíjakat NEM tartják meg, NEM “nyelik be”, NEM kapja “úgyis a Madonna”. A beszedett jogdíjak felosztásáról szigorú szabályzat dönt, és a hangfelvételek felhasználása alapján történik. Ez a DJ-jogdíjak esetében a DJ-k adatszolgáltatása; az általuk leadott playlistek. Ha tehát fontos a DJ-nek, hogy valóban az kapja meg a pénzt, akinek a zenéit játszotta, semmi más dolga, mint minden héten leadni a playlistjét.
5. Jogdíjat – minden országban – csak az tud kapni, aki a saját hangfelvételeit a közös jogkezelő szervezetnél lejelenti. Ha egy track nincs regisztrálva, az után senki sem tud jogdíjat fizetni, mert a hangfelvétel jogtulajdonosa ismeretlen. Ha valaki nem kap jogdíjat, nem a szervezet(ek)et kell a Facebookon szidni, hanem be kell regisztrálni a zenéket. Ilyen egyszerű.
6. A zene készítőinek pénz jár a munkájukért, ha az alkotásaikat felhasználják! Az alkotók jogait a törvény védi; ha egy DJ a jogtulajdonosok engedélye nélkül többszöröz hangfelvételeket (akár CD-re, laptopra, bármire), törvénysértést követ el. Pont. Bármit is kiabál utána, bárhogy is szidja a világot a médiában, Facebookon, stb.
7. A DJ-ellenőrzések (és esetleges büntetések) NEM a DJ-k ELLEN vannak, sőt, sokkal inkább ÉRTÜK. Ha Te DJ-ként fizetsz jogdíjat, ezzel megtiszteled az alkotók munkáját és “mellesleg” betartod a törvényt is, teljesen jogos elvárásod, hogy mások is ugyanúgy tartsák be. Aki nem teszi, az Veled szemben is etikátlan, az a Te megélhetésedet is ellehetetleníti, az Neked is jogosulatlan versenyhátrányt okoz. Mindezt a DJ-k döntő többsége abszolút érti is; az illegális DJ-kkel szembeni hatósági fellépést épp maguk a legális DJ-k kérik! Szerencsére ma már nagyságrendekkel többen vannak, mint a “bújkálók”, így nagyon könnyű az utóbbiakat megtalálni.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.