Wednesday, July 17, 2024
spot_img

Latest Posts

Amerikából kapott elismerést a magyar népdalokat feldolgozó Holdviola zenekar

Magyarország igen gazdag, évszázadokat felölelő népzenei hagyománnyal rendelkezik, amelyből szerencsére időről időre a könnyűzenei világ is ihletet merít.  A magyar folk örökség továbbvitelének kiemelkedő példája a Fonogram-díjas Holdviola, akik a legtöbbünk által ismert népdalokat bújtatják modern köntösbe. Nemrégiben szenzációs megtiszteltetésben részesültek, ugyanis az egyik legnagyobb amerikai sajtóorgánum, a Huffington Post szerzője számolt be róluk elismerően egy, a magyar népzenét bemutató cikkében.

tul_a_vizen_-_holdviolaStephen D. Winick népzenei szakértő igen tekintélyes név a szakmában, több száz cikket, beszámolót jegyez, tagja az Amerikai Folklór Szövetségnek, számos lapnak dolgozik, valamint doktori címet szerzett néprajz szakon. Hatalmas öröm a Holdviola és a cikkben szereplő zenekarok számára is, hogy külön riportban igyekezett felrajzolni az aktuális tendenciákat a magyar népzene és elektronikus folk műfajában, kiemelve a legsikeresebb produkciókat – az alábbiakban a Holdviola történetét bemutató írásának kivonatát közöljük.

„Miskolcról, a negyedik legnagyobb magyar településről indult a Holdviola, melyet a zenekar alapítója, Farkas Péter egyszemélyes virtuális zenekarnak álmodott meg.  Ez hamar átadta a helyét egy trió ötletének, így indult a tradicionális magyar dalokat rock- és popzenei elemekkel fűszerező, modern színpadképpel rendelkező Holdviola 2008-ban. Számtalan poszt-punk és szinti-pop együttes hatását hordozza, csakúgy, mint komolyzenei szerzőkét, Rahmanyinovét, Chopinét vagy Bartókét.

Mindezidáig három nagylemezük jelent meg, melyek közül az egyik koncertalbum. Bemutatkozó korongjuk, a Madárka. A lemez legsikeresebb dala a Bánat utca, mely egyben a Holdviola első kislemeze is. „Egy táncra hívó darab, melyről a Depeche Mode jut eszembe, vágyakozó versekkel és napsugaras kórussal, arról, hogyan jussunk túl egy szakításon.” – írja Winick.

Egyik kedvence a korongról az E Kertemben, amely saját bevallása szerint a nyolcvanas évek new wave zenekaraira emlékezteti, a billentyűskíséret viszont az olyan modern rock mogulokra, mint a Coldplay. Első klipjük az Erdő, erdőhöz készült – a szakértő méltatja a billentyűk egyszerre ipari és lágy hangzását, valamint az elektromos gitár természetesnek ható szólamait.

https://www.youtube.com/watch?v=CPeqf0gU-tY

 

2010-ben megszületett második lemezük, a Vándorfecske, mely több szempontból is előrelépés, különösen a hangszerelés szempontjából, de az elektronika terén is, szokatlan, hívogató hangzásokkal rukkoltak elő. A hangszerek száma is jócskán megnövekedett: a korongon hallhatunk citerát, buzukit, kavalt (népi furulya) és gaydát (duda) is. A Vándorfecskén olyan vendégművészek működtek közre, mint Herczku Ágnes, Szabó Enikő vagy Nikola Parov. Egyik legnagyobb sikerük a Ha te tudnád feldolgozásához kötődik. „A Repülj madár és a Mikor lesz, már nyár úgy hangzik, mint egy felújított New Order szám, utóbbi, némi jó kis elektronikával, vidám fütyülős riffel és egy kis finom duda hozzáadásával nagyszerű, felemelő dalt eredményez.” Winick így értékeli az albumot: „Az általam ismert egyik legsikeresebb ötvözete a tradicionális zenének és az elektronikus hangzásnak; megérdemli, hogy klasszikussá váljon az elektro-folk műfajában.

 

Ezt követően napvilágot látott a Vándorfecske lemezbemutató koncertjéből készült koncertalbum, amely CD és DVD formátumban egyaránt kiadásra került. A fellépést megtekintve válik igazán teljessé a Holdviola-élmény: a kiváló zenei teljesítményt tovább emelik a táncosok, a számos vendégzenész- és énekes, a látványos ruhák, jelmezek és színpadkép.”

https://www.youtube.com/watch?v=7MXlhsgIfqg

2013-ban Barta Zsófit a Junior Prima-díjas Török Tilla népdalénekes-hegedűs váltotta az énekesi poszton, aki új lendületet adott a csapatnak. Bár a Holdviola koncertjein már találkozhatott a közönség Tilla különleges tehetségével, most elérkezett az idő, hogy lemezen is hallható legyen.  Nem kell már sokat várnunk ugyanis a negyedik albumra, a harmadik stúdiólemezre sem, hiszen a zenekar lázasan készíti a következő kiadványt, zajlanak a próbák és felvételek. Aki a munkálatokba szeretne betekinteni, annak érdemes felkeresnie a zenekar Facebook-oldalát is. A zenekar a legnagyobb gonddal készíti az anyagot, hiszen a lehető legjobb végeredményt szeretnék elérni, hogy aztán rajongóik és szimpatizánsaik minél többször, minél nagyobb kedvvel hallgassák azt. Hamarosan tehát itt a Holdviola negyedik nagylemeze!

A Túl a vízen címet viselő CD-t 2015. május 10-én a MOM Kulturális Központban nagyszabású lemezbemutató koncerten láthatja a közönség, melynek vendégei Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző, Nikola Parov Fonogram-díjas zenész, zeneszerző és a Szinvavölgyi Néptáncműhely lesznek. Térhatású 5.1-es koncerthang és különleges fényfestés várja az előadás látogatóit.

(jegyrendelés: http://mom.jegy.hu/auditwiev.php?eid=292452&aid=3395&vid=356)

A lemez címadó dala: https://www.youtube.com/watch?v=nmdkZZDu8DU

A világon bármely zenekar számára megtiszteltetés, ha egy zeneileg olyan jelentős és fontos országban, mint az Amerikai Egyesült Államok, felfedezik, azonban egy kis közösségből érkezvén, mint Magyarország, talán a Holdviolának még nagyobb oka van az örömre. Egy ilyen kaliberű szakember, mint amilyen Stephen D. Winick, valószínűleg nem osztja könnyelműen dicséreteit, a Holdviolának pedig bőven kijutott belőlük. Hasonló sikereket kívánunk a továbbiakban is!

Facebook:

https://www.facebook.com/Holdviolamusic

Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCKWjPtOHXe5fQnM7i8yZRBA

Spotify:

https://open.spotify.com/artist/1g6HcFX5o9kateAgEV8vRs

Deezer:

http://www.deezer.com/artist/448759

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.