Monday, July 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Állítsd meg a méhpusztulást, ültess nekik növényeket!

Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices természetbarát tagjai emiatt felhívják a lakosság és az önkormányzatok figyelmét, hogy ültessenek olyan növényeket, melyek táplálékul szolgálnak a méheknek. Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető.
Évről évre romlik a méhek és minden, beporzást végző rovar helyzete. Életterük és a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökken. Nem csak hazánkban, hanem Európa és világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen. A globális élelmiszertermelés 76 százaléka, az Európában élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető. Ha nincsenek méhek, nincsenek gyümölcsök, lekvárok, zöldségek, étolaj, kávé, csokoládé és a haszonállatok által fogyasztott takarmánynövények.
– A hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. – Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó, azaz a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor 10 napig virágoznak egy évben. A maradék 5 hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren alakítsunk ki „méhbarát kiskertet”. Ültessünk olyan növényeket, amelyek szebbé, harmonikusabbá varázsolják életterünket, és egyben táplálékot biztosítanak a méhek számára! Akár egy erkélyen, terasz-korláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a szorgos rovaroknak. Évente egy, a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek, és örök emlék magunk számára. A beporzók táplálkozásának szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július-augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk.
Az OMME és a Budapest Voices együttes tagjai aktivizálták is magukat, és a III. kerületi Mészkő parkban méheknek táplálékot jelentő növényeket, összesen 83 tő virágot és egy fát ültettek.
– Szeretjük a természetet és szívünkön viseljük a méhek sorsát – fogalmazott Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője. – Akciónk helyszínválasztását az indokolta, hogy ezer szálon kötődünk Óbudához, számtalan alkalommal léptünk fel a városrészben, és itt lesz a születésnapi nagykoncertünk is május 5-én.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ősszel indítja újabb akcióját, de már most felhívja rá a figyelmet: Méhbarát Település pályázatot írnak ki abból a célból, hogy településeink önkormányzatai a parkosításra, közterületek növényekkel való betelepítésére méheknek hasznos virágokat, bokrokat, fákat használjanak fel minél nagyobb számban, minél nagyobb területen. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ajánlott „méhbarát” növények megtalálhatók az omme.hu weboldalon.
Videó a növényültető akcióról: https://youtu.be/-Xce3ia-mM8
 
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.