Categories
Magyarország Zenei hírek

A zene éjjele először Budapesten

Először tartják meg Budapesten A zene éjjele elnevezésű klubfesztivált, amelyet már több éve rendeznek meg Európa-szerte; december 21-én négy fővárosi helyszínen összesen tíz fellépő koncertezik. Az ingyenes klubfesztivál – amely A zene európai ünnepe mintájára jött létre – a zene ideáját ünnepli az év leghosszabb éjszakáján. A teljesen önerőből, lelkesedésből szerveződő este fő támogatói a fellépő zenészek, akik az ügy érdekében lemondtak fellépti díjukról – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az A38-on a Szerbiából érkező Naked és Horgas Eszter, a Gödör Klubban a Jambalaya, a Miluman és az Ez A Divat, a Dürer-kertben a Vasárnapi Gyerekek, a Cabaret Medrano és a Magashegyi Underground, a West-Balkánban pedig a Corruptivo Collectivo és az Intim Torna Illegál játszik december 21-én.

Az A38-on fellépő belgrádi Naked zenéje a dzsesszben gyökerezik, ezt vegyítik megannyi mással. Muzsikájuk a játékon és a játékosságon alapul, hangzásukban ott van a funk lüktetése, népzenei motívumok, tört ritmusok és egy kis pszichedélia. Horgas Eszter fuvolaművész Full Tilt Tango című új lemezét mutatja be ugyanott.

A Jambalaya két vendéggel, Mohai Tamással (gitár) és Korb Attilával (harsona) a soraiban lép fel a Gödörben. A New Orleans-i zenét játszó csapat a dzsessz, a blues és a funky összetevőit használja, a hagyományokat 21. századi módon újragondolva. Új albumát, a Dávid szarvast mutatja be a Miluman. Szintén a Gödörben játszik az Ez a divat, amely a kilencvenes évek végén az elsők között kezdett el kísérletezni a dzsessz és a különböző elektronikus műfajok ötvözésével; a csapat már több külföldi válogatáslemezen szerepelt.

A Dürerben a Vasárnapi Gyerekek a régi hazai underground együttesek hitelességét és érzékenységét viszik tovább, átgyúrva a mai kor szellemében. A Cabaret Medrano zenéjében balkáni és latin dallamok, tangó, népzene, free jazz, sanzon, ballada és rock’n’roll egyaránt tetten érhető, a végeredmény egy sajátos cirkuszi kavalkádban egyesül. Kamondy Imre fanyar és ironikus dalszövegei a groteszk, nagyvárosi figurák történetei az éjszakában. Az alternatív elemekből építkező, könnyen befogadható zenét játszó Magashegyi Underground, amelynek új albuma a napokban jelenik meg, akusztikus műsort ad december 21-én este.

A West-Balkánban a Corruptivo Collectivo, vagyis az Anselmo Crew felének utcazene-projektje nyitja a programot a zene éjjelén, majd a Kistehén Tánczenekar egykori tagjaiból alakult Intim Torna Illegál játszik, szintén egy akusztikus projekt keretében.

MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.