Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

A Republic köztársasága

A Republic együttes húsz évvel ezelőtt, már a megalakulásakor stílust teremtett. Zenéjük az első taktustól felismerhető, markáns, összetéveszthetetlenül egyedi, Cipő verseivel a hazai dalszövegírást egy másik régióba emelte.
Az idén születésnapját ünneplő Republic vadonatúj – sorrendben a 25. – lemeze, a Köztársaság úgy építkezik a saját hagyományaikból, hogy mellette – mint minden eddigi lemezükkel – gazdagabbá tették eddigi életművüket.
A Köztársaság című album 14 dala nagyon Republic. Minden értéket felvonultat, amely a zenekart a két évtized alatt jellemezte. A csapat zenei olvasztótégelyében asszimilálta a beat, a rock, a punk, a ska és a népzene stíulsjegyeit oly módon, hogy közben az eredeti zenei elképzelések kristálytisztán megmaradtak. A Köztársaság című albumon a Republic lírai vonala is folytatódik, az a gyengéden simogató és elgondolkodtató hangulat, amit annyian szeretünk, akiknek magyar az anyanyelve.
Korszerűen, frissen szól az új lemez. Aki könnyed kikapcsolódásra vágyik, szinte azonnal dúdolhatja a zenekarral a könnyen megjegyezhető dallamokat, aki több időt szentel az album alapos megismerésére, felfedezheti azokat a hangszerelésbeli finomságokat és mesteri hangszeres játékot, amit a rafinált Republic-zenészek: Bódi László, Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás és Tóth Zoltán a lemezre rejtettek. Cipő szövegei is többrétegűek: első hallásra is komoly a mondanivaló, de az igazi üzenetük mélyen elgondolkodtató, szívmelengető vagy éppen szívfacsaró.
A Republic alkotóközössége igazi zenekari műhely: minden tag szerepet vállalt az új lemez dalainak megírásában zenével, szöveggel, sőt, hárman az énekükkel is hozzájárultak a  sajátos Republic-atmoszféra megteremtéséhez.
Külön figyelmet érdemel a jubileumi lemez gyönyörű borítója, amely ezúttal is Karvázy György alkotása, aki a húsz év legtöbb Republic albumának képi szerzője, a zenekar megszületésétől tervezi a lemezborítókat, a „hőskortól”, amikor még csak az olló és a ragasztó voltak a technikai segítőtársai, hiszen akkoriban nem állt rendelkezésre az a számítástechnikai és grafikai háttér, mint napjainkban. A Köztársaság című lemez borítójának sajátos jelbeszédét Karvázy György a zenekar tagjainak ötlethalmazából álmodta  és valósította meg a tőle megszokott magas, művészi színvonalon.
A Republic együttes a 20. születésnapját egy hatalmas koncerttel ünnepli a Papp László Budapest Sportaréna színpadán március 15-én.
A Budapest Sportaréna ünneplő közönsége az új lemez mellett elsőként veheti kézbe Zoltán Jánosnak az Alexandra gondozásában a koncert napjára megjelenő „Republic 20” című riport és dokumentum kötetét,  amely mintegy 500 oldalon, képekkel is gazdagon illusztrálva enged bepillantást a zenekar két évtizedébe.
A Köztársaság című album dalai: Levelem!!!, Ez most a válasz, Egy kicsit, még velem, Nekem Tíz tiszta víz, Te edd meg a lekvárt!, Száz arany kesztyű, Hol a gyufám?, Hová fut és hová szalad, Képlet, Szemében a csillagok, Szép arcú jövő, Minden árnyék, Emberlekű földeken, Ezer tél
„Az elmúlt 20 évben minden megtörtént velünk, amit szerettünk volna, amire vágytunk, néha több is…
Sok minden, ami fáj, de már jobb, hogy megtörtént.
Minden kellett ahhoz, hogy most itt legyünk és azok legyünk, akik vagyunk.
Erről szólnak a dalok.
Köszönünk mindent, a szeretetet, a jót és a rosszat is.
Álmodunk és élünk tovább.”
(Bódi László – Cipő)
mymusic.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.