Tuesday, June 25, 2024
spot_img

Latest Posts

A magyar zenészek meghódították Amerikát

Mága Zoltánt 2016-ban és 2017-ben is számos koncert várja a tengerentúlon

Meghódították Amerikát a virtuóz magyar zenészek, Mága Zoltán hegedűművészt és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart 2016-ban és 2017-ben is visszavárják az USA legjelentősebb koncerttermeibe. A Hegedűvel a világ körül című, magyar zenei kultúrát népszerűsítő sorozat akkora sikert aratott Arizonában, a kaliforniai Los Angelesen, Chicagóban, Washingtonban, New Yorkban és Torontóban, hogy a hegedűvirtuóz újabb amerikai és kanadai hangversenykörútról állapodott meg a következő két esztendőre. A közönségsikert hozó tengerentúli koncertsorozat az Egyesült Államokban vette kezdetét október közepén és Kanadában, a Torontói Royal Konzervatóriumban adott dupla előadással zárult. Mága Zoltán több mint tízezer nézőt bűvölt el a turné során a kontinensen. 

 
Az USA legnagyobb közszolgálati televízió csatornája, a PBS hálózatán már több mint 800 alkalommal sugárzott Zoltán Mága: From Budapest with Love című önálló show-műsor pozitív visszhangjára, valamint a New York-i Carnegie Hallban adott tavalyi koncert sikerére való tekintettel a hegedűvirtuóz Amerika legrangosabb koncerttermeiben játszotta a neves magyar zeneszerzők híres műveit idén októberben. A PBS és a Glatzcontcerts által szervezett turné minden állomásán teltház és vastaps fogadta a magyar zenészeket, akik több mint tízezer embert kápráztattak el.
A kaliforniai fellépéseken a sztárvendég a világhírű görög tenor, Mario Frangoulis volt, aki 2011-ben elnyerte a világ legjobb klasszikus crossover előadója címet, és énekelt már a világ legelitebb pódiumain a legnagyobbakkal, Plácido Domingotól Celine Dionig. A keleti országrészben, Chicagóban, Washingtonban és New Yorkban show elemek nélkül, a zenéé volt a főszerep, a magyar zenészek akusztikus koncertet adtak.
A magyar virtuóz zeneművek minden állomáson nagy sikert arattak Mága Zoltán interpretálásában, de különösen a világ egyik legrangosabb színpadán, a New York-i Lincoln Centerben, ahol rögtön a koncert után felkérték a hegedűművészt, hogy 2016 októberében újra varázsolja el a Carnegie Hall közönségét is. A magyar zenei kincsünket méltóképpen népszerűsítő sorozat Kanadában zárult, ahol a Torontói Royal Konzervatóriumban dupla koncerttel kedveskedtek a publikumnak. A sztárvendég, a lengyel születésű koloratúrszoprán Katarzyna Dondalska volt, aki a világ legnevesebb teátrumainak közönségét bűvölte már el csodálatos hangjával.
A Hegedűvel a világ körül című szuperprodukció repertoárján a leghíresebb magyar zeneszerzők – Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Reményi Ede, Weiner Leó, Hubay Jenő, Lehár Ferenc és Kálmán Imre – művei mellett Bach, Mozart, Strauss, Vivaldi, Sarasate, Puccini remekművei is felcsendültek. A közönség szeretete, valamint a teltházas előadások eredményeként a magyar zenészek egy év múlva New York mellett Washington, és Los Angeles legpatinásabb hangversenytermeibe is visszatérnek. Sőt, a 2017-es esztendőben, a januári Sidney Fesztivál után Mága Zoltán két hónapos koncertsorozatra indul Floridába, majd a híres Pekingi Fesztiválon lép fel. Kanadában is újra hallhatja a közönség a hegedűvirtuózt 2016-ban, méghozzá a híres Roy Thomson Hall vendégeként.
 
„Büszke vagyok arra, hogy több mit tízezer ember előtt népszerűsítettük szeretett hazámat és a magyar zenei kultúrát zenekarommal, a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral. Az amerikai közönség nagy lelkesedéssel fogadta a virtuóz darabokat. Örömömmel tapasztalhattam, hogy a hangversenytermek negyedét elszármazott magyar honfitársaink töltötték meg, akik meghatottan hallgatták a világhírű magyar zeneszerzők műveit. Zeneértő közönség fogadott az Egyesült Államokban, ezért megtisztelő, hogy a következő két évben is visszatérhetünk a legrangosabb színpadokra.  Kiváló zenésztársaimmal mindent megtettünk, hogy méltóképpen képviseljük a magyar zenei kultúrát a tengerentúlon. Szakmailag is kitüntetés, hogy visszavárnak bennünket, kiváltképp, hogy olyan koncerttermekben bizonyíthattunk, ahol a tudás, a hangszerkezelés finomsága és magas fokú művelése számít” – mondta Mága Zoltán.
Októberi turnéja során a hegedűvirtuóz nem feledkezett meg Magyarország nemzeti ünnepéről sem, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről megemlékeztek a chicagói koncerten, Magyarország Washingtoni Nagykövetségén tartott ünnepségen, valamint a Lincoln Centerben, ahol Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet és Kumin Ferenc Magyarország New York-i főkonzulja mondott beszédet az amerikai és az elszármazott magyar közönségnek.
Mága Zoltán a november elején véget ért tengerentúli koncertsorozatát követően sem pihen, november 14-én Pécsett, a Kodály Központban jótékonysági koncertet ad a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika javára. A művész karácsonykor Oroszországban, a világ egyik legrangosabb koncerttermében a Moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban lép a nagyérdemű elé.
Nagyon sok próba várja itthon a hegedűvirtuózt és zenekarát, hiszen lelkesen készülnek a VIII. Budapesti Újévi Koncertre. „Komoly szakmai felelősség a Budapesti Újévi Koncert megrendezése, hiszen a már hagyományosnak számító gálaesttel Magyarország művészi hírnevét erősítjük” – fogalmazott a világhírű művész. Európa egyik legnagyobb és legnívósabb gálaestjén, 2016. január 1-jén, a Papp László Budapest Sportarénában a világ legrangosabb színpadairól érkező sztárvendégek és hazánk legkiválóbb művészei várják majd a publikumot. A grandiózus eseményen felcsendülnek aHegedűvel a világ körül című turné legsikeresebb darabjai, amelyeket a következő négy évben a világ minden táján – Ausztráliában, Kínában, Indiában, Oroszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Új Zélandon, Izraelben és számos európai fővárosban – játszik majd a hegedűvirtuóz.
2016-ban újra várja az osztrák főváros zenekedvelőit a II. Magyar Újévi Koncertre is, melynek repertoárjából az Aréna vendégei is ízelítőt kapnak.
 
Budapest, 2015. november 3.; Cabbage PR
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.