Wednesday, May 22, 2024
spot_img

Latest Posts

A 100 TAGÚ CIGÁNYZENEKAR ÉS A BUDAPEST KLEZMER BAND KÖZÖS GÁLAKONCERTJE

Sztárvendégek: Bangó Margit és Falusi Mariann
2011. június 5. vasárnap, 20 óra | Budapest Kongresszusi Központ
A 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band a maga nemében a legmagasabb színvonalon képviseli saját műfaját hazánkban, továbbá világszerte óriási sikereket érnek el. Igazi zenei csemege, művészeti kuriózum szem- és fültanúi lehetünk június 5-én a Kongresszusi Központban, ahol e két együttes egy közös produkciót mutat be. Az eseménysztárvendégei a méltán népszerű Bangó Margit és Falusi Mariann.
A 100 Tagú Cigányzenekar
A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar Magyar Örökség-díjas. Nevét az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma őrzi. A zenekar létrejöttét, megalakulását 1985 áprilisában id. Járóka Sándor az akkori prímás király (koronázás: 1973. Detroit USA) temetése adta meg. Az ötlet néhány jó érzékű, éles eszű muzsikusnak jutott eszébe, akik abban a több száz zenész alkotta zenekarban játszottak, és akik végső útjára kísérték a felejthetetlen prímás és nótaszerző Járókát. Úgy gondolták, hogy ne csak ez a fájdalmas esemény hozza össze az ország több városából és a fővárosból összegyűlt kiváló muzsikusokat, hanem megszervezve, nagy létszámú koncertképes zenekart lehetne, kéne összehozni. A “szikra” kipattanásától sok előzetes megbeszélés, szervezés, kapcsolatfelvétel történt. Az ország muzsikusaival hét hónap eredményes előkészület után megalakult 1985. november 2-án hivatalos nevén a Budapest Cigányzenekar. Nevük csak később lett a muzsikusok által “elkeresztelt”, és azóta világhírű 100 Tagú!
Fennállása óta a zene és a kultúra nagyköveteként több mint 1000 koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházaiból a világ számos híres koncertterméig, számot adva a magyar és cigány kultúra és a cigányzenekarra hangszerelt, klasszikus zene magas szintű előadásáról.
Budapest Klezmer Band
Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.
A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, – kilépve a liturgikus környezetből – sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett “Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, “Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben és Németországban, Londonban, Szlovákiában Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel.
A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a “crossing-over”-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a “Klezmer Szvit”, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel készült.
2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.
További információ és jegyrendelés: www.koncert.hu


Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.