Monday, April 22, 2024
spot_img

Latest Posts

4 nap mediterrán fiesta, több száz koncert, ezernyi új élmény

556426_472630016094910_338999365_nMintegy 70 ezer SZINező bulizott az Újszegedi Partfürdőn

Zöld dizájnerek, száguldó ReRobotok, újra és újra ráadást zenélő zenekarok: idén mintegy 70.000 ember volt részese a SZIN élménynek. A mediterrán nyárzáró igazán forróra sikerült: a SZIN Plázs homokját napozók, a hűsölni vágyók a Tiszában úszkáltak a koncertekre várva. A fesztivál saját beach-e szolgált helyszínéül az idei SZIN Dizájn zöld divatbemutatónak is, ami Ördög Nóra vezényletével zajlott le, és zajos sikert aratott. Akárcsak az újrahasznosított anyagokból, háztartási hulladékokból épített ReRobotok versenye, aminek háziasszonya Németh Juci volt. A zárónapon Lou Bega tanította mambózni a fesztiválozókat, a Parov Stelar Band csinált örült jó bulit, a 30Y, a Kiscsillag, a Quimby és még rengeteg fellépő gondoskodott arról, hogy felejthetetlen legyen a nyár vége. A 4 nap alatt a technikai fejlesztéseknek köszönhetően a hangbejelentések száma a tavalyi évhez képest tizedére csökkent.

Az idei SZIN igazi mediterrán buli volt, forró ritmusokkal, hűsítő italokkal, strandolással, apró bikinikbe bújtatott női testekkel, széles hátakkal, és rengeteg tánccal. A szombati zárónapon a folyton mosolygó bulimester, Lou Bega perzselő latin ritmusaira lüktetett és örült együtt a fesztiválozó tömeg. Lou tud élni: gyönyörű táncos lányokkal vette körbe magát, de felesége is elkísérte, hiszen ő az egyik vokalistája. A fesztivál másik végén szintén táncórák voltak: a nagyszínpadról a Parov Stelar Band párductestű énekesnője mutatta a lépéseket a SZINezőknek, akiknek végig járt a lába a másfél órás koncert alatt, amin megismerkedhettek a csapat új, The Princess című albumával.

A Szegedi Ifjúsági Napok legnagyobb elektró partyja a német DJ, ATB fellépése volt, a Kosheen énekesnőjét törött lába sem akadályozta abban, hogy teljes átéléssel énekelje az olyan slágereket mint aCatch vagy az Empty Skies, a közönséggel együtt, akiknek magyarul köszönte meg az élményt. A négy nap alatt fellépett a Punnany Massif, a 30Y, a We Are Rockstars, az EDDA Művek, a Magna Cum Laude, a Bin-Jip, Ganxtáék, Péterfy Boriék, az Irie Maffia, a Russkaja, a Copy Con, és még rengeteg más zenekar, akik rendre megtöltötték a JATE Klub Stage-et, a Music Channel Arénát és a többi fesztiválhelyszínt. Az Összművészeti tér különleges újdonságot jelentett: voltak itt bensőséges, csendes-ülős és örült, ugrálós koncertek is, táncházak és retró disco is, a hely pedig szinte végig telt házzal pörgött. Itt a fellépők – Ferenczi Gyuriék, Palya Beáék, a Kerekes Band – és a közönség közt mindig kivételes kapcsolat alakult ki, olyan, ami miatt újra és újra muszáj volt ide elönni.

A környezettudatos szellemiségben megrendezett SZIN Nagy Zöld Napján, szombaton olyan dizájnerek mutatták be kiegészítőiket, akik újrahasznosított, vagy környezetbarát alapanyagokból dolgoznak. A divatbemutatón, ahol a Szeged Szépe választás döntősei vonultak fel a zöld dizájnerdarabokban, Ördög Nóra volt a háziasszony, aki mórahalmi lévén nagyon élvezte a „hazai” fesztivált, és maga is kipróbálta, hogyan készíthet pénztárcát, karkötőt esetleg hulladéknak tűnő anyagokból. A SZIN ReRobot Race döntőjén tucatnyi, hulladékból, háztartási romból épült robot versenyzett meg egymással. Németh Juci, az esemény levezénylője és zsűrije, aki megszállott újrahasznosító, a ReRobotok gyorsaságát, szépségét, a felhasznált alapanyagokat és az építésbe befektetett munkát értékelve választotta ki a győzteseket. A SZIN szervezői jövőre is izgalmas zöld pályázatokkal készülnek.

A fesztivál idén komoly fejlesztések után indult, hogy a környéken lakók is a lehető legjobban érezzék magukat ezalatt a négy nap alatt. A szervezők limiter központot állítottak munkába: ez a rendszer a SZIN összes színpadát figyeli, és ha esetleg valamelyik a megengedettnél hangosabban szólna, annak automatikusan csökkenti a hangerejét. Ezen kívül a gondosan megtervezett hangosítási tervnek is köszönhető, hogy idén a lakosságtól érkező hangbejelentések száma a tizedére csökkent a tavalyihoz képest. A Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs az előbbieken kívül azt is elmondta, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok az idén nyugalomban teltek.

A kedvenc SZIN-ünk: a Szegedi Ifjúsági Napok

A napfény városának fesztiválja igazi nyüzsgő, mediterrán nyárzáró, ahol a megjelenés kötelező minden szegedinek, akinek valaha is köze volt Szegedhez, aki a zöld gondolat híve, és annak is, akit egyszerűen csak vonz a mediterrán életérzés és persze a zene. A SZIN helyszínét, az Újszegedi Partfürdőt egy híd köti össze Szeged belvárosával, így az ország egyik legpezsgőbb kulturális és szellemi központja alig 10 perces sétára van a fesztiválterülettől. A SZIN négy napja alatt a dél-alföldi nagyváros kulturális központjává az Újszegedi Partfürdő lép elő. De a „SZIN beachen” nem csupán a zenében és a kulturális pezsgésben oldódhatnak fel a SZINesek, itt a dél-magyarországi szépség is tuningol. A délutáni, koraesti koncerteket sörrel vagy fröccsel a kézben, medenceparton lábat lógatva hallgatni, és közben a zenére lubickoló fürdőruhás csajokban vagy pasikban gyönyörködni, a SZIN-hangulat alapja.
A Szegedi Ifjúsági Napok története 1968-ig nyúlik vissza, a fesztiválozók már akkor tudták, milyen különleges hangulatot kínál a Tisza-parti strandolás és a zene elegye. A SZIN némi szünet után 2003-ban indult el újra: azóta műfajtól függetlenül minden hazai és határontúli muzsikus, illetve minden zeneimádó nyárvégi zarándokhelyévé vált. A gondos odafigyeléssel összeállított zenei programnak köszönhetően az elmúlt években többek között a Cure, Kelis, a Kosheen, Diana King, az Apollo 440, az Alphaville és The Tarantinos is megfordult a négynapos fesztiválon.
A minőségi zene mellett a SZIN a fenntarthatóság és a környezetvédelem elkötelezettje is, aminek bizonyítéka az elnyert Greener Festival Award és a Zöld Fesztivál Díj is. A 2011-ben debütált SZIN Dizájnparton a zöld eszmék és a dizájn házasításának lehetnek tanúi, sőt segítői a SZINezők. Az öko itt nem csak szemlélet, de szórakoztat is.
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.