Sunday, June 23, 2024
spot_img

Latest Posts

24 ezer látogatót vonzott Ákos, Netsky és a Suie Paparude

527151_513257415368175_1713552464_nA félszigetezők 60%-a évente visszatér a fesztiválra

A Félsziget látogatóinak 60%-a visszatérő vendég a fesztiválon, akárcsak 2011-ben – derült ki a rendezvényen a Max Weber Társadalomkutató Központ által készített felmérésből, amelynek részleges eredményeit Bodor László fesztiváligazgató vasárnap sajtótájékoztatón ismertette.

„Ez a szám azt bizonyítja, hogy a Félsziget nő, egy erős brandnek számít. Stabilizálódott a fesztiválozók életkora is: többségük a 20-28 évesek közül kerül ki, és ez pontosan az a célcsoport, akiknek a koncepciónk szerint a fesztivál szól” – kommentálta a számadatokat a fesztiváligazgató. Ismertette: a legtöbb félszigetező egyetemista, és többségük Maros, Hargita, Kolozs, Bihar, Kovászna, Brassó megyékből illetve Bukarestből érkezik. A külföldi vendégek száma 5%-ra tehető, köztük a Magyarországról, Hollandiából, Németországból és Írországból érkezők vannak a legtöbben.

A fesztivál szerdai nulladik napján 3 ezren, csütörtökön 17 ezren, pénteken 19 ezren, szombaton pedig 24 ezren vettek részt. A sátortábornak mintegy 3000 lakója van, és 200 autó áll a parkolójában. Az eddigi legtöbb érdeklődőt vonzó koncert Ákos szombat esti nagyszínpados koncertje volt – egyébként továbbra is ez a legnépszerűbb zenei helyszín, de nőtt a Kiss Terasz és a Freedom Music Aréna népszerűsége.

Jó hír a szervezőknek az is, hogy a megnövekedett látogatószám nemcsak a koncerteken, hanem a sportprogramokon, a civil szervezeteket tömörítő Festival PARK-ban és a Művésztelepen is érződött: ezek a helyszínek mind megdöntötték korábbi látogatószám-csúcsukat.

Bodor László kihasználta az alkalmat, hogy gratuláljon Kolozsvárnak az Európa Ifjúsági Főváros 2015 címért folyó verseny döntőjébe kerülését. „A Félsziget Fesztivál sok sikert kíván Kolozsvárnak, és reméljük, hogy néhány év múlva két erdélyi városban, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is európai szintű ifjúsági és kulturális programok fognak zajlani” – mondta.

A Sziget képviseletében a sajtótájékoztatón jelen lévő Fülöp Zoltán gratulált a Félsziget szervezőcsapatának, amiért maguktól megoldották a szervezési kérdéseket. A know-how átadása jól sikerült a mi csapatunk és a Félsziget szervezői között, akik kiválóan megszervezték a fesztivál idei kiadását. Tíz év tapasztalattal nincs már szükségük segítségre, de mi továbbra is fontosnak tartjuk a partneri viszony fenntartását – mondta Fülöp Zoltán.

A jövő évi Félszigettel kapcsolatban a Sziget képviselője elmondta: már a következő hetekben elkezdik feltérképezni a jövő évben Európában turnézó előadók listáját, és ezeket az információkat a marosvásárhelyi fesztivállal is megosztják.

***

527151_513257415368175_1713552464_nA Félsziget Fesztivál harmadik napja a legekről és a tömegről szólt, mindenki kiengedte a héten felgyűlt gőzt. Az idei (és nemcsak!) Félsziget legnagyobb közönségét csábította a nagyszínpad elé Ákos és zenekara. A magyar énekes-dalszerző és két zenésze vadonatúj produkcióval várta az érdeklődőket, akik eleinte meglepődve, majd teljes bedobással fogadták a szintirock koncertet. Ákos a leglátványosabb koncertet adta, amit valaha láthattunk a fesztiválon. Fénytechnika, vetítés és pirotechnika kísérte a jól ismert Ákos dalokat (új köntösben). Ezrek üvöltötték a dalokat a lüktető elektronika-kíséretre táncolva. Meglepetések is el voltak rejtve az esti koncertbe, Ákos ugyanis elmondása szerint vissza szeretett volna térni az elektronikus zenei gyökerekhez – ezért is ez a „régi-új” hangzás -, így volt hallható egy csipetnyi Depeche Mode, de Peter Gabriel és a Eurythmics is felcsendült a fénykavalkádban. Feledhetetlen show volt! Még ilyet!

A nagyszínpadon előbb a Vama, majd a N.O.H.A. készítette a közönséget és a hangulatot Ákosnak a maga nagyon közvetlen módján. Már érkezésükkor lepörgött néhány pacsi a rajongókkal, majd a koncert is hasonló hangulattal folytatódott. Az együttes tagjai szokásukhoz híven koncert után bedobták magukat a fesztiválba, és elvegyültek a tömegben, néhány rajongó végtelen örömére.

DJ Gojira és Planet H megmutatta, hogy mit tudnak a Freedom Music Aréna falai, ugyanis a tömeg szó szerint kifolyt a sátorból, és eszméletlen buli volt odabent. Olyannyira nagy volt a bentről kiáramló energia, hogy az úton közlekedők sem állták meg, hogy ne csatlakozzanak. Egy feledhetetlen jelenség volt ez a party az idei Félszigeten. A Freedom Music Arénába a Suie Paparude is elhozta a tőle megszokott hangulatot, ugyancsak teltházzal és az elvárt Suie flow-val. Nem tudnak hibázni a srácok, és a közönség is töretlenül kitart mellettük. A hatalmas fehér sátorban Beatman és Ludmilla oktatott breakbeat és D’n’B hagyományokat a hajnalig bulizóknak.

A Ciuc Music Live Stage előtti teret elsőként a Facem Records Crew töltötte meg még a nehezen elviselhető meleg ellenére is, majd jött és pörgetett a BeshODrom. A színpad legnagyobb buliját kétség kívül az Irie Maffia hozta. A végtelenségig ugráltatták az embereket, és minden korosztályt meg tudtak mozgatni fúziós zenéjükkel, amiben mindenki számára van valami kis meglepetés elrejtve.

A Kiss Terrace-on az esti idősávban a legendás New Model Army volt a főszereplő, de a legnagyobb közönségét Netsky-nak köszönhetjük. A fiatal Dj a legfrissebb hangzású drum and bass és dubstep zenével őrjítette a fiatalok ezreit, hatalmas sikerrel: ezt a teret ennyire tele még nem láttuk. A koncert közepén már nehéz volt elképzelni, hogy ez emberi erővel még bírható, de nemcsak Netsky, de a közönség is jeleskedett, és őrülten bulizott. Elég volt csak a tér szélén állni, és lehetett szívni a hatalmas energiát, ami kiáramlott a tömegből. Egy ennyire mozgalmas napnak a legillendőbb befejezése volt a Netsky koncert. Ilyesmit csak ritkán tapasztal az ember, többnyire aréna-koncerteken, de a csoda megtörténhet egy belga DJ és több ezer félszigetezővel is. Hatalmas és feledhetetlen élmény volt, hiteles, friss, igazi modern drum and bass muzsikával.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.