Saturday, June 15, 2024
spot_img

Latest Posts

10 év után új Sade-album!

2010 legnagyobb visszatérése minden bizonnyal Sade nevéhez fog fűződni, aki 10 év után jelenteti meg legújabb, “Soldier Of Love” című stúdióalbumát Valentin nap hetén, február 8-án. Az album első kislemezdala a címadó “Soldier Of Love”, melynek szövegét Sade korábbi szerzőtársaival írta.
A “Soldier Of Love” még csak a hatodik Sade stúdióalbum, melyet a zenekar eddigi 25 éves karrierje során készített, viszont az első a “Lovers Rock” 2000-es megjelenése óta. Sade Adu, aki a zenekar fő mozgatórugója és dalszerzője, az albumok közötti hosszú időközöket meggyőződésbeli, hitelességi kérdésnek tartja. “Csak akkor készítek lemezeket, amikor úgy érzem, hogy van valami mondanivalóm. Nem érdekel az olyan zenék kiadása, mely csak azért van, hogy eladjunk valamit. A ‘Sade’ nem egy márkanév.”
2008-ban döntött úgy a zenekar, hogy újra összejönnek Peter Gabriel Real World stúdiójában, nem messze Sade vidéki otthonától Délnyugat-Angliában. Ez volt az első alkalom, hogy a 4 tag a “Lovers Rock” turné 2001-es befejezése óta találkozott egymással. Paul Denman basszusgitáros visszatért Los Angelesből, ahol tinédzser fiának Orange nevű punk zenekarát menedzselte. Stuart Matthewman gitáros/szaxofonos filmzeneszerzői munkáját szakította meg New Yorkban, míg Andrew Hale billentyűs A&R tanácsadói feladatait adta fel az új projekt kedvéért.
Néhány Real Worldben átvirrasztott éjszaka után az énekesnő felvázolta az új album anyagát, melyet mindannyian úgy éreztek, hogy eddigi karrierjük legambíciózusabb lemeze lesz. Különösen a címadó “Soldier Of Love” című dalban hallható pergő alap és elemi erejű dobbanások voltak teljesen újszerűek; ilyet ezelőtt még sohasem készítettek. Andrew Hale szerint “a nagy kérdés az volt mindannyiunk számára a kezdetekkor, hogy akarják-e még ezt továbbra is csinálni, és tudnak-e még barátokként együtt dolgozni. A szenvedélyes megerősítő válasz hamarosan megszületett.
 Az albumot 2009 nyarán fejezték be, nagyrészt a Real Worldben. A zenei hangulat ezúttal eltávolodott a letisztult soul stílustól, mely a “Lovers Rock”-ot jellemezte, és egy sokkal eklektikusabb irányt vett. Időnként a zenekar úgy hangzott, mint az eredeti Sade a kezdet kezdetén, Matthewman lágy szaxofonjával az “In Another Time”-ban és a himnikus énekhanggal a “Long Hard Road”-on. De az olyan dalokkal, mint az üdítően csípős reggae dallamokat rejtő “Babyfather” és a drámai hangszerelésű albumnyitó “The Moon And The Sky”, Sade új irányokat fedezett fel. “Soha nem akarom ismételni önmagam” – mondja Sade. “És ez az, ami egyre érdekesebb kihívássá válik számunkra az évek során, amit együtt töltünk.”
Ismerd meg Sade új albumát!
Belehallgatás, videók, hírek: www.sade.com/hu
Az elmúlt 20 év legnagyobb részét Sade Adu magánéletének szentelte zenei karrierjével szemben, mindössze 3 stúdióalbumot jelentetett meg ez idő alatt. Házassága a spanyol filmrendezővel, Carlos Scola Pliegoval 1989-ben, lánya születése 1996-ban és 2000-es évek elején történt költözése Észak-Londonból a vidéki Gloucestershire-be, ahol jelenleg is él új partnerével – ezek voltak azok, amik leginkább felemésztették idejének és figyelmének nagy részét. És így is van ez jól. “Csak akkor tudsz fejlődni mint művész, ha hagysz időt magadnak arra, hogy fejlődj magánemberként is” – mondja Sade. “Mindannyian szülők vagyunk, az életünk ment tovább. Ennél korábban nem tudtam volna elkészíteni a ‘Soldier Of Love’-ot, és bár sokáig kellett várniuk a rajongóimnak erre a lemezre – melyért ezúton is bocsánatot kérek -, de hihetetlenül büszke vagyok rá.”
Az időtlen és egyedi hangzásáról is ismert Sade eddigi 25 éves karrierje során hatalmas sikereket ért már el világszerte. Debütáló albumuk, az 1984-es “Diamond Life” óta az együttes mind az öt lemeze bekerült a Billboard Top200 Albumlista Top10-ébe, és több mint 50 millió albumot adtak el világszerte. Jelölve voltak American Music Awardsra, MTV Video Music Awardsra, és nyertek három Grammy-díjat is – az elsőt 1986-ban a “Legjobb új előadó” kategóriában, majd 1994-ben a “Legjobb R&B előadás / duó vagy együttes” kategóriában, illetve 2002-ben a “Legjobb popalbum” kategóriában a “Lovers Rock”-kal.
 
Sade korábbi albumai:
1984 – Diamond Life
1985 – Promise
1988 – Stronger Then Pride
1992 – Love Deluxe
2000 – Lovers Rock
1994 – The Best Of Sade (válogatás)
2002 – Lovers Live (koncertalbum)

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.