ZBB: rocklemez a Korál zenéjéhez kötődő csapattól

Date:

ZBBHolnaptól… címmel jelenik meg a Fischer László, a Korál gitárosa által vezetett rock supergroup, a ZBB bemutatkozó albuma; a korong bemutatója november 3-án lesz a fővárosi Crazy Mama Music Pubban.

    “A ZBB négy évvel ezelőtt alakult, nem sokkal Tunyogi Péter halálát követően. Akkor már egy ideje én is a Tunyogi Rock Bandben (TRB) játszottam, és az énekes tragédiáját követően Kékesi Bajnok László basszusgitárossal döntöttünk úgy, hogy új zenekart alapítunk, ami egyrészt a TRB, másrészt az én régi zenekarom, a Korál zenei hagyományait viszi tovább” – idézte fel Fischer László az MTI-nek.
A zenekar neve, pontosabban annak nem használt, hosszabb változata (Zöld a Bíbor Band) a P. Box egykori számára, az annak idején a gitárkirály, Radics Béla emlékére íródott A zöld, a bíbor és a fekete című szerzeményre utal. A 2009-es eredeti felállásban Donászy Tibor dobolt, aki korábban szintén tagja volt a Tunyogi Rock Bandnek, őt azóta a fiatalabb korosztályt képviselő Krecsmarik Gábor váltotta, Kékesi helyét pedig időközben a szintén jóval ifjabb Tolmacsov György vette át.
Az album zenéit Fischer László és Nagy Zsolt, a szintén sok más együttesből (Varga János Project, S-Modell) ismert billentyűs, a szövegeket Kiss Zoltán (Nemesis, Iron Maidnem, Special Guest) énekes szerezte.
“A dallam számomra nagyon fontos a rockban, akkor is, ha kemény a zene. Ez érződik ezen az anyagon is, de a szinte már teljesen megírt, modernebb következő lemez még inkább dallamos lesz. Hasonló hangzást szeretnék, mint amilyen a svéd metálcsapaté, a Cloudscape-é, miközben a Korál, az Edda, a Lord által teremtett örökség is bennünk van. A ZBB-be került fiatalok az elmúlt évtizedben több stílusban is megállták a helyüket, meghatározó zenészek” – fejtette ki a zenekarvezető.
Kitért arra, hogy bár ez a fajta rockzene manapság a perifériára szorult Magyarországon, kikerült a fősodorból, továbbra is van egy közönségréteg, amelyik kíváncsi rájuk.
A ZBB Korál-számokat is játszik, akárcsak az egyaránt 2010-ben alakult Korál Forever és Balázs Fecó Band, amelyek teljes egészében az 1978-tól 1986-ig igazán aktív Korál dalaival koncerteznek.
A dolgot tovább árnyalja, hogy időnként a Korál is fellép. A ZBB tagjai Nagy Zsolt nélkül, Balázs Fecóval alkotják a Balázs Fecó Bandet, a Korál Foreverben Fischer, Kiss és Nagy Zsolt mellett szerepel két másik tag, a Korálban pedig Balázs Fecó és Fischer mellett 30 éve Fekete Tibor basszusgitározik és Dorozsmai Péter dobol.
“Nyilván vannak átfedések, de sokban eltérnek a repertoárok. A ZBB elsősorban saját szerzeményeket ad elő, a Korál-számok csak kiegészítésképpen hangzanak el. A havi rendszerességgel fellépő Korál Forever olyan Korál-dalokat játszik, amiket az anyazenekar élőben soha, másrészt jobban igazodik a lemezen hallható megszólaláshoz, mint a Korál” – hangsúlyozta Fischer László.
A ZBB Holnaptól… című lemezét, amely a Grund Records kiadásában november 3-án jelenik meg, aznap este a Crazy Mama Music Pubban mutatja be a zenekar.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...