Visszatér az Omega – Németországban is ismerte őket mindenki

Date:

Visszatér egykori sikerei színhelyére az Omega. Az idén ötvenéves zenekar nem felejtette el a németországi rajongóit, akik közül sokan ma is féltett kincsként őrzik a régi Omega lemezeket.

A hetvenes-nyolcvanas években többezres közönség előtt adott koncerteket az Omega az egykori NDK-ban, sőt, a berlini Omega-rajongók rendszeresen jártak a magyarországi koncertekre is. Többéves szünet után aztán tavaly Halléban láthatta a német közönség a magyar együttest  , ahol az Omega szimfonikus zenekar kíséretében játszott telt ház előtt. Ekkor derült ki, hogy az idén ötvenéves együttesnek továbbra is van közönsége Németországban, főleg a kelet-német városokban.

Omega

Kóbor János, akit Németországban a legtöbben Mecky-ként ismernek, április első napjaiban érkezett Berlinbe, hogy a közelgő négy koncertet előkészítse. A Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta: tisztában van vele, hogy akárcsak régen, most is eltérő a fogadtatásuk az ország keleti és nyugati részeiben.
Annak ellenére, hogy az NDK zárt, szigorú ország volt, nagy igény volt a rockzenére, és nagyon büszkék voltunk, hogy rögtön “berobbantunk” – mondta az énekes a Szombat Reggel adásában. Nem tudtunk úgy kilépni az utcára, hogy ne ismertek volna fel bennünket. Olyan volt, mintha otthon lettünk volna. Ezzel szemben Nyugat-Németországban rettenetesen meg kellett harcolunk azért, hogy ezt elérjük – emlékezett.
A kérdésre, hogy hogyan lehetett abban az időben sikeres egy magyar együttes külföldön, Kóbor János felidézte: egy angliai koncertjükön többen álltak a színpadon, mint ahány néző kíváncsi volt rájuk. A következő alkalommal azonban már tele volt a helyszín, vélhetően azért, mert az a néhány ember sokaknak elújságolta, hogy jó volt a zene.
Nem marad el a szimfonikus kíséret és a lézershow sem a közelgő fellépésekről: a német közönség előtt május 10-e és 12-e között három helyszínen ad koncertet az Omega: Drezdában, Lipcsében és a thüringiai Suhlban. Kóbor János jól ismeri az itteni feltételeket, folyékonyan beszél németül, így könyen kapcsolatot teremt a sajtóval és a rajongókkal.
Augusztusban egy berlini koncerttel zárul az Omega Rhapsody német turné. Mint a Kossuth Rádiónak elmondta, Kóbor János emlékezetében ma is él a legendás Berlin-Plänterwaldi koncert 1982-ből, ahol majdnem ötvenezren hallgatták az Omegát a zuhogó esőben.

hirado.hu
Previous articleÚjra összeáll a Beatles
Next articleNapra: Naiv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...