Újhold – Versek másképp

Date:

Ady, Radnóti, József Attila, Pilinszky alter/indie felfogásban. 2011. január 20-án igazi zenei-kulturális csemegében lesz részük azoknak, akik ellátogatnak a Zöld Macska Diákpincébe (Budapest, IX. Üllői út 95.).
Az Újhold versmegzenésítő együttes 2011 márciusában kezdte meg működését, amelyet Krasznahorkai László magyartanár és zenész hívott életre.  A gitáros-énekes Krasznahorkait Hellenpárt György kíséri billentyűn. Később Takács Márton dobos is csatlakozott a formációhoz.
2011 őszén elkészítették első nagylemezüket Bájoló címmel. A 11 dalt tartalmazó lemezen – a ma már klasszikusnak számító költőkön (Ady, Radnóti, József Attila, Kosztolányi) kívül – néhány kortárs költő verse is helyet kapott. A költemények között akadnak ünnepi, alkalmi versek is (okt.6.,okt.23., Pedagógusnap). A zenéről szólva elmondhatjuk, hogy erősen hatással van rá a hazai alternatív és az angolszász gitárzene. Ez azért sem meglepő, mert a tagok több underground rockzenekarban is játszanak már hosszú évek óta.
A lemezen akusztikus gitárok, zongorák, vonósok, valamint mértéktartó dobok, csörgők hallhatók. Kiválóan kísérik Krasznahorkai markáns hangját és énekstílusát. A műfaj jellegéből adódóan itt senki ne várjon hosszú szólókat, merész technikai megoldásokat. Egyszerű, jól megírt dalok ezek sok énekkel és vokállal. A főszereplő: a vers.
A nagylemez kedvező fogadtatásra talált. “Az mondjuk a minimális követelmény, hogy jók legyenek a számok és (versekről lévén szó) szépek; nem is ez a lemez különlegessége és legnagyobb erénye, hanem hogy izgalmasan találkozik rajta több hagyomány: egyrészt a megzenésített verseké, másrészt a magyar alterrocké, végül pedig az angolszász( indie)rocké. Ez a köztesség tetten érhető a dallamokban és az énekstílusban is, ami néha a beszédszerűséghez közelít, máskor dallamosabb, többféleképpen. Akár rosszul is elsülhetne ez, de jól sül el. A hangszerelés is kellőképpen változatos, ami elsősorban a szintinek köszönhető. Lemezkritika, Quart, Rónai András (2011.10.12.)
A csapat már számos rendezvényen fellépett, ám önállóan még nem szerepeltek. A január 20-án megrendezendő előadáson természetesen előadják Bájoló című nagylemezüket és azóta született vadonatúj dalaikat is. A csapat rendkívül termékeny, hiszen már két lemezre való anyagot is megírtak az album megjelenése óta. A zenés irodalmi est pontosan 20h-kor kezdődik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...