Szimfonik Live 2.0 – Compact Disco: igazi kihívás

Date:

A Szimfonik Live 2.0 koncert próbájaKomoly kihívásnak tekinti a Szimfonik Live 2.0 produkciót az egyik fellépő, az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselt Compact Disco; az elektronikus zenét játszó népszerű csapat szeptember 8-án három számot ad elő az MR Szimfonikusokkal a Millenárison a Közmédia Napján.

    Pál Gábor, a Compact Disco billentyűse, zeneszerzője az MTI-nek elmondta: fantasztikus érzés volt belépni a Magyar Rádió több mint nyolcvanéves épületébe, a fantasztikus hangzású stúdióba és ott próbálni a szeptember 8-i ingyenes koncertre.
Az általa áthangszerelt Without You már tavaly elkészült a Liszt Remix című produkcióra, de szimfonikus zenekarral most először szólal meg.
“Szintén a tavalyi Liszt-év kapcsán játszottunk a Budafoki Dohnányi Zenekarral is, együtt adtuk elő Liszt II. magyar rapszódiájának feldolgozását. Így némi tapasztalatunk azért van” – jegyezte meg a zenész. A Compact Disco Feel The Rain című dala Walkó Csaba énekes átiratában hangzik el a Szimfonik Live 2.0-án, az idei Eurovíziós Dalfesztiválon szerepelt Sound of Our Hearts-ot pedig Balogh Sándor, a produkció zenei vezetője, karmestere hangszerelte át szimfonikus zenekarra.
A szeptember 8-i Szimfonik Live 2.0 című koncerten az MR Szimfonikusok a Compact Disco mellett az Irie Maffiával, a Péterfy Bori & Love Banddel, a Pannonia Allstars Ska Orchestrával (PASO), a Kistehénnel, a Vad Fruttikkal, a Heaven Street Sevennel (HS7), a Kiscsillaggal, a Hősökkel és a Neóval is fellépnek.
Pál Gábor az MTI-nek kitért arra, hogy számukra ez a fajta munka azért is érdekes, mert ma már az elektronikus zene teljesen számítógépen készül, egy ötventagú szimfonikus zenekarra pedig szigorú szabályok szerint készülnek művek. “Utána kellett néznünk a hangszerek hangterjedelmének, a transzponálási lehetőségeknek. Így is volt, amit kicsit korrigálni kellett, például az üstdobra írt részt”.
A billentyűs szerint szimfonikussá varázsolt dalaik emelkedettebbek lettek, a Sound of Our Hearts ugyanakkor talán a legkevésbé különbözik az eredetitől, hiszen a dalban amúgy is szerepelnek vonósok. Az eurovíziós dalhoz Balogh Sándor a klasszikus zene szabályai szerint írt szóló és összekötő részeket.
Pál Gábor felidézte, hogy a Compact Discóból ő és Walkó Csaba is rendelkezik klasszikus zenei végzettséggel és dzsesszt is tanultak.
A könnyűzene világában az elmúlt években készült számos szimfonikus produkció kapcsán Pál Gábor azt mondta, a legjobban a Metallica és a San Francisco-i Szimfonikus Zenekar közös munkája tetszett neki, viszont Sting esetében úgy érezte, a gyors számok a szimfonikus változatban elvesztették erejüket.
“Időnként jó és izgalmas egy kicsit máshogy csinálni a dolgokat. Talán valóban egy kiindulási pont lehet a csak a könnyűzenét ismerő fiatalok számára, hogy szélesebb megközelítésben gondolkozzanak a zenéről, de azért sok minden kell még ehhez” – jegyezte meg a billentyűs.
Pál Gábor az MTI kérdésére elmondta, hogy korábban ők is terveztek egy önálló szimfonikus produkciót, és nem zárja ki, hogy a jövőben is szerepelnek ilyen jellegű munkában, mert számukra ez szakmailag is kihívást jelent.
A Compact Discóban Walkó Csaba (ének), Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és  Sándor Attila (basszusgitár) szerepel. A zenekar Sound of Our Hearts című dala májusban a 24. helyen végzett Bakuban az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. Az elektronikus zenét játszó Compact Disco 2008-ban alakult, eddig két stúdióalbumot adott ki, tavaly Fonogram-díjat nyert.
A zenekar szerdán este a fővárosi Zöld Pardonban nagyszabású bulival ünnepli negyedik születésnapját.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...