August1 , 2021

  Sziget – A magyar dal napja a mínusz második napon

  Related

  Now Is the Time to Think About Your Small-Business Success

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Program Will Lend $10M to Detroit Minority Businesses

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Kansas City Has a Massive Array of Big National Companies

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Olimpic Athlete Reads Donald Trump’s Mean Tweets on Kimmel

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  The Definitive Guide To Marketing Your Business On Instagram

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Share

  Mínusz második napot is tartanak az idei, 20. Sziget fesztiválon: augusztus 5-én vasárnap az 5. magyar dal napját rendezik meg több mint hetven előadóval, tizenegy órán át.

      “Bár az idén kevesebb pénzből valósul meg a Sziget, mint tavaly, reményeink szerint így is sikerül többet és jobbat adnunk, mint eddig. Most nem minden műfajnak lesz önálló színpada, jó néhány helyszín, például a világzenei színpad máshová költözik és megújul, ugyanakkor többet költünk a kinézetre, a látványos megoldásokra” – fogalmazott Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
  Az ügyvezető küzdelmes és tanulságos sikertörténetnek nevezte a fesztivál eddigi 19 évét, és kiemelte, hogy a rendezvény idén februárban Európa legjobb nagyfesztiválja lett a Nemzetközi Fesztiválszövetség döntése alapján.
  “Magyarország nemzetközi megítélésének alakulása, majd év elején a Malév csődje vagy a főszponzor visszalépése olykor komoly küzdelemre késztet minket. Európában átlagosan 10 százalékos a kulturális áfa, nálunk 27 százalékos. Az idei Szigetre mintegy 500 millió forintos költségcsökkentést voltunk kénytelenek végrehajtani, fejlesztésre azonban 200 milliót tudtunk fordítani. A pofonok, az akadályok megerősítenek minket, álljuk a versenyt” – fejtette ki Gerendai Károly.
  Megjegyezte, hogy jövőre kifejezetten a Szigetre érkeznek charterjáratok, idén ez a londoni olimpia, a kevés elérhető repülőgép miatt nem valósítható meg.
  Mint elhangzott, a fő programok egyik felvezetéseként a mínusz második (a szervezők megfogalmazása szerint: mínusz kettedik) napi magyar dal napja augusztus 5-én vasárnap délben kezdődik és 23 óráig tart. Presser Gábor, a magyar dal napja ötletgazdája felidézte, hogy az első ilyen rendezvény is a Sziget fesztiválon volt (2008-ban a mínusz egyedik napon), azóta három országos programot tartottak az elmúlt három évben szeptember második vasárnapján.
  A szigetes magyar dal napja fellépőinek névsora még alakulóban van, de a sajtótájékoztatón megjelent mások mellett Fenyő Miklós, Czutor Zoltán, Bródy János, Nagy Feró, Kovács Kati, Karácsony János, Török Ádám és Balázs Fecó is.
  “Lehet, hogy a gazdasági helyzet miatt kevesebb helyszínen és színpadon, de idén is megtartjuk az országos rendezvényt szeptember 9-én” – erősítette meg Presser Gábor.
  A szervezők már korábban közölték, hogy az idei Sziget mínusz egyedik napján a Csík Zenekar ad koncertet olyan közreműködőkkel, mint például Szörényi Levente, Hobo, Kiss Tibor, Lovasi András vagy Ferenczi György. Azt most jelentették be, hogy a nulladik napon, augusztus 7-én nemcsak Ákos tart nagyszabású koncertet, hanem egész napos metál napot is rendeznek, részben annak kompenzálására, hogy idén nem lesz rock-metál nagyszínpad.
  Szép Fruzsina programigazgató elmondta, hogy a világzenei nagyszínpad (új neve: World Music Party Színpad) a korábbi Nagy Utcaszínház helyszínére költözik és kibővül egy táncos programsávval. A Nagy Utcaszínház – amely idén a francia Compagnie Pipototal társulat Basculoscopia című, egy monumentális mérleghintán zajló produkciója lesz – a tavalyi rock-metál nagyszínpad helyére kerül, a roma sátor (fellép a Los Angeles-i Fishtank Ensemble, az ausztrál Barons of Tang és a Snétberger Zenei Tehetség Központ több diákja) új helye a színházi domb mellett lesz. A magyar nagyszínpad a világzene eddigi helyére megy, az A38 színpad pedig a fő nagyszínpad mögötti rétre.
  Az összművészeti helyszín (új neve: KultúrZóna) a tavalyi MR2 színpad területén lesz megtalálható, benne a kelet-európai vurstlival, a múzeum negyeddel, a Holland Meets Hungary magyar-holland színpaddal, valamint az olasz szigetelők helyszínével, a Puglia Sounds Mambó Színpaddal. A Hungarikum Faluban idén a Páros téma áll a középpontban, a Magic Mirrorban a varieté műfajában három kategóriában (artista, queer, táncos) nemzetközi tehetségkutatót rendeznek, az Afro-latin színpadon a tuaregek életét mutatják be. Az olimpiai és sport helyszínen óriás kivetítőn lehet majd követni a londoni ötkarikás játékok eseményeit.
  Mint elhangzott, az idei Szigetre jelezte részvételét Michael Eavis, a Glastonbury Festival alapítója, valamint a Roskilde Festival és a japán Fuji Rock főszervezője.
  Az idei Szigeten a pop-rock nagyszínpadon lép fel mások mellett a Stone Roses, a Killers, a Placebo, a Korn és az LMFAO, a World Music Party Színpadon a Pogues, valamint a Shantel & Bukovina Club Orkestar.

  MTI

  spot_img