Ringo Starr árverésre bocsátja a Fehér Album legelső példányát

– Ringo Starr árverésre bocsátja a Beatles együttes 1968-ban megjelent – eredetileg The Beatles címen futó – Fehér Albumának legelső példányát: a rock’n’roll történeti relikvia, amely annak idején John Lennoné volt, akár a 60 ezer dolláros (17,6 millió forint) leütési árat is elérheti a Beverly Hills-i Julien’s Auctions decemberi licitjén.

   1751 A legendás stúdióalbum minden egyes példányának borítóján szerepel a szériaszáma. A No 0000001 számú korongra december 3. és 5. között licitálhatnak az érdeklődők a hírességek emléktárgyaira specializálódott aukciósház árverésén.
A lemez első négy példánya a zenekar tagjaihoz került. A legeslegelső darab John Lennoné lett, aki Paul McCartney megfogalmazása szerint a “leghangosabban követelte”. Az albumról azonban kiderült, hogy mindvégig a banda dobosánál volt, aki egy londoni bank páncélszekrényében őrizte az elmúlt több mint 35 évben.
A korong kikiáltási ára 20 ezer dollár, de a becslések szerint a leütési ár akár a 60 ezer dollárt is elérheti. A Fehér Album No 0000005-ös példánya nagyjából 30 ezer dollárért cserélt gazdát egy 2008-as aukción.
Ringo Starr számos ékszert, műalkotást, ruhát és hangszert, köztük George Harrison 200 ezer dollárra taksált Gretsch Tennessean gitárját is elárverezteti – adta hírül a The Guardian című brit lap internetes oldala.
A tételek között szerepel továbbá egy Roy Lichtenstein-festmény, amely akár 25 ezer dollárt is hozhat, valamint az az öltöny, amelyet Starr viselt az 1964-es Egy nehéz nap éjszakája című filmben. Utóbbi akár 20 ezer dollárért is gazdát cserélhet. Az aukció bevételének egésze a zenész és felesége nevéhez fűződő Lotus Foundation jótékonysági alapítványhoz kerül.
Rövid időn belül ez lesz a második alkalom, hogy Beatles-relikviák kerülnek terítékre a Julien’s aukciósháznál. A hónap elején egy Lennontól az 1960-as években ellopott gitár talált új gazdára az aukciósháznál 2,4 millió dollárért (706 millió forint), és 2,1 millió dollárért cserélt gazdát egy Beatles-logós dobbőr.
(http://www.theguardian.com/music/2015/nov/25/ringo-starr-auction-beatles-white-album-no0000001)

MTI

 

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertisment

Latest posts

Rácz Gergő a magyar rádiós slágerlista történetének új rekordere

18 hete, azaz több mint 4 hónapja folyamatosan vezeti a Magyar Rádiós Top 40 slágerlistát Rácz Gergő és Orsovai Reni "Mostantól" című...

Jamie xx új klubslágere a négy fal között is felrázza az ember testét és lelkét

James Thomas Smith, ismertebb művésznevén Jamie xx nemcsak a melankolikus slágergyár, a The xx formációjával tette fel magát a zenei térképre, hanem elektronikusabb vizekre evezve szólóelőadóként is egyre...

Hatodik tagot keres a 4S Street zenekar!

Nem kell megijedni, nem a zenekar újraszervezéséről van szó, a srácok csupán előrukkoltak egy ötlettel, ami kicsit megmozgathatja a zenélni vágyók fantáziáját. Egy saját...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.