Portico Quartet: modern dzsessz különleges hangszerrel a Müpában

Date:

Az egyik legnépszerűbb fiatal brit dzsesszzenekar lép fel január 25-én a Művészetek Palotájában (Müpa): a műfajt az indie rock elemeivel vegyítő Portico Quartet egy különleges eszközt, a hang elnevezésű idiofon ütőhangszert is használja.

    A londoni és southamptoni fiatal zenészekből 2005-ben alakult zenekar két éven át szinte csak az utcazenélés keretein belül kapott lehetőséget. Nevüket akkor alkották, amikor egy olaszországi fellépésüket elmosta az eső, ezért egy oszlopos előcsarnokba (olaszul portico) húzódva játszottak.
2007-ben szerződést írtak alá a Babel Label kiadóval, majd felvették debütáló lemezüket, a Knee-deep In The North Sea című anyagot. Az albumot a Time Out magazin az év dzsesszlemezének választotta, a CD-t jelölték a 2008-as Mercury Music Prize-ra, valamint helyet kapott az Egyesült Királyság Top 200-as listáján is.
A kiadvány sikere nemzetközi elismertséget hozott a zenekarnak, azóta gyakorlatilag végigturnézták egész Európát, rengeteg rangos dzesszfesztiválon és klubban megfordultak.
A Portico Quartet nem hagyományos dzsesszt játszik, hanem azt az indie rock zenével ötvözi, keverednek benne a groove-ok a repetitív megoldásokkal. A klasszikus bőgő, a szoprán- és tenorszaxofon, valamint a dob együttese egyedülálló atmoszférával ruházza fel a kvartett zenéjét, amely a modern dzsessz mellett enyhe pszichedelikus nyomokat is magán visel.
A csapat különlegessége a hang elnevezésű hangszer használata. A hang egy acélból készülő idofon ütőhangszer, egy svájci cég találmánya, amelyből a hozzáértő rendkívül eredeti, semmihez sem hasonlítható lebegő hangokat képes kicsiholni. Bár a hang nem túlzottan elterjedt (Magyarországon például Horváth Kornél használja), a különféle kísérletező projektek szívesen alkalmazzák.
A négyes a Peter Gabriel (ex-Genesis) által alapított Real World Records gondozásában adta ki második lemezét, az Islát 2009-ben, az új anyag idén január 30-án jelenik meg, címe: Portico Quartet. A formáció jelenlegi tagjai: Jack Wyllie (szoprán- és altszaxofon), Keir Vine (hang, ütőhangszerek), Milo Fitzpatrick (bőgő) és Duncan Bellamy (dob).
A Portico Quartet mostani turnéján csak kétszer érinti Közép-Európát: a január 25-i budapesti fellépés után április 20-án Prágában játszik.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...