Neves zenészek tanítanak az áprilisban induló Rockakadémián

Date:

Az elsősorban a tizen- és huszonévesek számára alapított szakképzés vezetője Szigeti Ferenc, a Karthago együttes alapítója, a tanárok között a magyar rockzene több ismert szereplője megtalálható.

“A képzés kétéves, ezen belül három hónapos szemeszterekből áll, elvégzése OKJ-s szakvizsgát ad. A tanárok között van mások mellett Alapi István gitáros (Edda), Jankai Béla (Prognózis, Dinamit) a stúdiótechnikát fogja oktatni, Takáts Tamás (Karthago, East) az éneket, Gidófalvy Attila (Karthago, Lord) a billentyűs hangszertudást” – mondta a gitáros Szigeti Ferenc a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.
A tanári kar tagja még például a dobos Németh Gábor (Skorpió, Bikini, P. Mobil) és Donászi Tibor (Beatrice, Edda), Fekete Samu Tibor basszusgitáros (Korál), Rozsonits Tamás pedig zenetörténetet, rockzenei lexikális ismereteket fog oktatni. A képzést az egyik ismert nemzetközi hangszergyártó cég támogatja.
A Rockakadémiának az Andor Edit operaénekes által irányított Rákóczi úti THÉBA Művészeti Szakközépiskola és Akadémia biztosít helyszínt. A várhatóan áprilisban induló első kurzusra március 19-ig lehet jelentkezni. Andor Edit kiemelte, hogy a Rockakadémia növendékei a THÉBA egyéb szakirányú foglalkozásait, így a tánc-, a beszédtechnika, a színészmesterség, a pantomim-, a fotó- vagy a filmórákat is látogathatják. (Az 1981-ben stúdióként indult THÉBA a tánc, a helyzetgyakorlat, az ének, a beszédművészet és az artisztikum szavak kezdőbetűiből alkotott mozaikszó.)
“Van már néhány helyen Magyarországon rockzenei képzés, de mi életszerűbb ismereteket akarunk adni a diákoknak” – emelte ki Szigeti Ferenc. Takáts Tamás szerint a Rockakadémia egyfajta kaput jelenthet a fiataloknak a szakmába és komoly kapcsolatépítési lehetőséget kínál.
Hasonló rockzenei képzés már működik néhány éve Nyugat-Európa több országában, így Nagy-Britanniában. Szigeti Ferenc felidézte, hogy a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején létrehozta a jó ideig sikeresen működött Rock Gyermekei Tábort Tokajban. “Már akkor megfogalmazódott bennem egy rockakadémia alapításának gondolata, ám aztán közbejött a lemezkiadói pálya, a Karthago zenekar folytatása” – jegyezte meg.
(MTI)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...