NemEZ: őszinte muzsika

Date:

Sepsiszentgyörgyön mutatja be második, Tudtam én… című albumának vadonatúj dalait a nemEZ zenekar április 19-én 20 órától a Lajtha László stúdióteremben. A tagok (többnyire pedagógusok) elmondása szerint az album a februári szünidőben készült Magyarországon, Szabó Miklós (a Kormorán gitárosa) MMM nevű stúdiójában.

 
A zeneszámok többsége hangszeres improvizáció, zenekari „egymás-kóstolgatásából” született a próbateremben, így több esetben a zenészek nem is őrizték meg a népdal eredeti dallamát, de az is előfordult, hogy egy létező népdal dallamát harmonizálták. A 10 dalt rejtő új albumon őrkői, magyarországi vendégzenészek is szerepelnek.
Megvallom őszintén, hogy nem vettem már olyan szkeptikusan kezembe a nemEZ zenekar második, Tudtam én… című albumát, mint két évvel ezelőtt az Ötösfogat című első lemezüket. Azóta már előttem is nyilvánvalóvá vált, hogy a zenekari tagok őszintén, fantáziadúsan, és (ami a legfontosabb) tisztelettel nyúlnak a népzenéhez, és nem csupán egy divathullámot lovagolnak meg.
A tagok többsége már a zenekar megalakulása előtt a népzene közegében nőtt fel, akik pedig nem ezt tették, azoknak a közreműködése pontosan ezen „elfogulatlan” okból értékes az albumon.
A Tudtam én… című lemez egy kétéves koncertsorozat után született meg, hasznosan, közös zenéléssel eltöltött idő volt ez, ami érződik az album dalain is. A hangszerek mögötti zenészek tökéletesen egymásra találnak mind a harmóniák, mind a ritmus labirintusaiban, és ami számomra a legfontosabb, hogy nem érezni verejtékszagot a népdalok különféle zenei stílusokba bújtatásában. Groove-os, igényesen kidolgozott, izgalmas zenei furfanggal meghangszerelt népdalok (néhol a dalokon belüli fordulatosságot hiányoltam) kelnek életre az albumon. Értésünkre adják, hogy a magyar népdalokban (akár a számítógépek steril, szerepjátékos világában régen elfelejtett népmesékben is) egyszerű emberi lélek rejtőzik. Mert a népdal egy történet, amelyet mindenki másképp értelmez, lélekállapotához igazít, majd saját gondolataival, álmaival, félelmeivel fűszerezve egy jó szóval, jó muzsikával továbbad embertársainak.
Ezt teszi a nemEZ zenekar is új albumával, amelynek dalaival az üres fecsegés helyett a természetességre, egyszerűségre találtak rá a zenészek. A zenekari tagok: Kátai Judit (ének, hegedű, ütőshangszerek), Orbán Ferenc (hegedű, ének), Könczey Jenő (billentyűs), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Kátai Jocó (dobok).
Közreműködtek: Mocsel Dima Teréz (ének), Csárics Sándor (trombita). Hangmérnök, producer Szabó Miklós, a borítóterv Dávid Eszter munkája.
hirmondo.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...