July23 , 2021

  Negyedszázadát koncerttel ünnepli a Ladánybene 27

  Related

  Now Is the Time to Think About Your Small-Business Success

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Program Will Lend $10M to Detroit Minority Businesses

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Kansas City Has a Massive Array of Big National Companies

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Olimpic Athlete Reads Donald Trump’s Mean Tweets on Kimmel

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  The Definitive Guide To Marketing Your Business On Instagram

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Share

  Háromórás koncerttel ünnepli szombaton negyedszázados fennállását Magyarország első reggae zenekara, a Ladánybene 27; az eddig tizennégy albumot jegyzett csapat múltjáról, jelenéről és jövőjéről Bodnár Tibor alapító gitáros beszélt.
  “Az elején mindenfélét játszottunk, az alternatívabb dolgoktól kezdve a funkyig. Aztán felfedeztük a brit ska zene vonalát, amit vicces szövegek, tempós számok jellemeznek; előadtunk egy-két Madness-dalt. Az autentikus jamaikai reggae-be akkor szerettünk bele, amikor a rádióban hallottunk egy Bob Marley-lemezt, a Babylon by Bus-t” – idézte fel a kezdeteket Bodnár Tibor.

     
  A Ladánybene 27 1990-ben holtversenyben megnyert egy tehetségkutató-versenyt, és ezt követően Szigeti Ferenc lemezkiadó javaslatára fordultak végleg a reggae felé; a debütáló lemez 1991-ben – rajta a Rastafari – már meghozta az ismertséget. Ez volt az első magyar reggae-album, két évvel később jött a második korong, arról a Szedegetem lett nagy sláger.
     
  Azóta még tizenkét albumot készített az LB 27, amely a kezdetektől szervez nyaranta reggae-tábort; utóbbi 1999 óta fesztivállá nőtte ki magát. A csapat tagjai kétszer is jártak Jamaicában, a műfaj őshazájában, és többször találkoztak a néhai Bob Marley zenekarával, a Wailersszel.
     
  “Jó érzés volt, amikor tetszett nekik, amit játszottunk. Azt nagyon sajnálom, hogy a tervekkel ellentétben a Wailers mégsem jött el a 2002-es Reggae Camp fesztiválunkra, ahol pedig ők lettek volna a főzenekar. Két évvel ezelőtt viszont sikerült egy budapesti koncertet megszerveznünk azokkal a zenészekkel, akik régen Peter Tosh-t és Bob Marleyt kísérték. Az is örök emlék, hogy egy wieseni fesztiválon én segítettem fel a színpadra Jimmy Cliffet, szintén legendás előadót, akit nemrég beválasztottak a rock and roll halhatatlanjai közé” – mondta az LB27 vezetője.
     
  A szombati jubileumi koncertről Bodnár Tibor kiemelte: szokatlanul hosszú, 2,5-3 órás műsort fognak adni. Eljátszanak tíz régi dalt, és olyan is lesz, hogy az 1990-es években szerzett dalokat teljesen új, modern köntösbe öltöztetik. Az estet a Budapest Riddim Band nyitja, közreműködik többek között Copy Con és Lego Man, Liló és Sziszi, Vókó Peti és mások. Az LB27 egykori tagjai közül csak a szaxofonos Huba Zoltán lép színpadra, de a koncertre természetesen meghívták Szántó Attilát (Hacsek), az első énekest, Szarka Sándor billentyűst, és Tóth Gábort (Tádé), aki a zenekarról 1996-ban a könyvet írta.
     
  “A szombati koncerten búcsúzik a zenekartól Pálinkás Levente, azaz Lewy Brandy billentyűs-perkás, aki helyett Kálmán András lép be a csapatba. Ő húszéves, tehát öt évvel azután született, hogy az LB27 megalakult, és például Hammond orgonán játszik, így a klasszikus roots reggae irány kap egy új színt” – közölte Bodnár Tibor.
     
  Mint mondta, örül annak, hogy Magyarországon az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak a reggae-ben, pontosabban a műfajhoz kapcsolható stílusokban, a skában és a dancehallban utazó zenekarok, köztük a Pannonia Allstars Ska Orchestra és az Irie Maffia. Az ő sikerük rájuk is ösztönzőleg hat, “frissen és fiatalon” tartja őket.
     
  A Ladánybene 27 új lemeze őszre várható, hét számkezdemény már stúdiózásra vár. A hangzás az elmúlt lemezeken követett autentikus reggae vonalat követi. A zenekar még nem említett további tagjai: László M. Miksa (ének), Bokó Zoltán (billentyűk), Hertelendi “Rasta” István (basszusgitár) és Árokszállási RasTamás (dob).
  MTI, kultura.hu
  spot_img