Meghalt Komár László

Date:

3387140_4aa48b1adb4e9278397d410b3d7dcdf1_wmElhunyt Komár László énekes, a rock and roll zene egyik magyarországi meghonosítója; a zenészt 67 éves korában, szerdán hajnalban érte a halál Budapesten – erősítette meg a család az MTI-nek.

    “Hosszú ideje beteg volt, egy darabig sikerrel küzdött vele, az utóbbi időben fordult rosszabbra az állapota” – mondta felesége, Komár Kaputa Krisztina. Komár László súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, október elején került kórházba tüdőembóliával, később hazaengedték.
Komár László az ötvenes évek végén kezdett énekelni, a hatvanas években szerepelt a Scampolo, a Dogs, az Atlas, a Bergendy együttesben, később a Non Stopban, a Szemek, Szájak, Szívekben és a Sprintben is. 1981 óta 18 szólólemezt adott ki, olyan slágereket énekelt, mint az Amerika legszebb asszonya, a Fehér Hold. Sokan nevezték őt a magyar Elvis Presley-nek, két albumot is szentelt az amerikai sztár emlékének, a “magyarított” Presley-dalok is slágerek lettek, köztük az Árva bús éjszakán, a Viva Las Vegas és a Fiam.
“A rock and roll elkötelezettje volt, kiemelkedő szerepet játszott magyarországi meghonosításában. Karizmatikus művész, emblematikus énekes volt” – emelte ki Nagy Tibor zeneszerző, aki az elmúlt csaknem három évtizedekben ötven dalt írt Komár Lászlónak, köztük volt a Mondd kis kócos, a Halványkék szemek, a No Miss, az Óh, csak a hajnal jönne már és a Táncoló fekete lakkcipők.
Mint felidézte, 1974-ben találkoztak, első közös munkájuk furcsa módon egy country-szám volt, a Postakocsi, amely Komár László és a Sprint együttes előadásában az év dala lett. Elmondta, hogy akkor indult barátságuk töretlen volt, és Komár számos dalát vitte sikerre, ezek közül nem egy ma már örökzöld.
“Az első szólólemeze, a Pepita néven ismert korong 1981-ben egy hónap alatt lett aranylemez, fél éven belül pedig platina, a példányszám százezres nagyságrendű volt. Ezen szerepelt a Táncoló fekete lakkcipők és a Fehér Hold is. 1984-ben és négy évvel később is megjelent egy Elvis Presley-emléklemeze, mindkettő elképesztően nagy siker volt” – emlékeztetett Nagy Tibor.
Kitért arra, hogy könnyű volt neki zenét írni, mert bár nagyon igényes volt, különleges érzéke volt megérezni, miből lehet sláger.
“Érzelemben gazdag művész volt előadásaiban, a dalok tolmácsolásában is, a közönséggel könnyen kontaktust tudott teremteni, ami népszerűségének egyik megalapozója volt. Ha Amerikába születik, világsztár lehetett volna” – tette hozzá Nagy Tibor.
Komár László és Nagy Tibor tavaly novemberben közösen vette át Hungaroton lemezkiadó életműdíját a magyar könnyűzenei életben betöltött kiemelkedő munkássága elismeréseként. Akkor jelent meg Komár László utolsó albuma is, a Nagylemez, amelyen hat új dal mellett régi slágerek szerepeltek.
Az énekest akkor levélben köszöntötte Tarlós István főpolgármester, aki felidézte: közös ügyük volt, hogy az 1956-os forradalmat támogató Elvis Presley-ről közterületet nevezzenek el Budapesten és ez 2011-ben meg is valósult.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...