Meghalt Joe Murányi dzsesszklarinétos

Date:

Életének 84. évében New York-ban meghalt Joe Murányi dzsesszzenész, a Louis Armstrong All Stars utolsó klarinétosa – tudatta az MTI-vel kedden Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band vezetője.

    Joe Murányi az Egyesült Államokban született, mindenkivel játszott, aki számít a klasszikus dzsesszben, karrierje csúcspontjaként 1967. és 1971. között a Louis Armstrong All Stars utolsó klarinétosa volt.
A kilencvenes évektől gyakran járt Magyarországon, játszott szinte az összes magyar tradicionális dzsessz-zenekarral. Szerepelt a többi között a Benkó Dixieland Band, a Bohém Ragtime Jazz Band, a Jazz Steps, a Joe Laux Jazz Band és a Storyville Jazz Band magyar kiadású albumain is. Magyarországi tevénységének nyomait egyebek mellett televíziós szereplések, CD-k és a a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál őrzi. Utóbbi rendezvénynek házigazdája is volt, s ő avatta fel a Tó Hotel kertjében felállított Louis Armstrong-szobrot, amely az egyetlen Armstrong-emlék hazánkban.
Utoljára 2009-ben járt Magyarországon a Louis Armstrong Jazzfesztiválon a Bánki-tónál, mivel a következő évben rákot diagnosztizáltak nála és kórházba került. Ezért 2010-ben már csak telefonon kapcsolták be a fesztiválra és mondott is pár mondatot, de személyesen már nem tudott eljönni – mondta el Ittzés Tamás. Szólt arról is, hogy Joe Murányi közeli viszonyban állt a Louis Armstrong Ház alapítóival, így vélhetőleg az ő hagyatéka is odakerül. A lakásában rengeteg könyv, lemez és kézirat van, a többi között a készülőben lévő Armstrong-könyv gépelt és kéziratos jegyzetei. Erre többen fenik a fogukat, de sok olyan történet van, amit csak Joe Murányi ismert Louis Armstrongról – tette hozzá.
Szülei Magyarországról – édesapja Mezőkövesdről, édesanyja egy Győr melletti kis faluból – települtek ki az Egyesült Államokba. Joe Ohióban született és gyerekkora nagy részét is ott töltötte, majd az 1940-es években került családjával együtt New Yorkba. A fiatalember napi rendszerességgel látogatott el dzsesszklubokba és naponta öt-hat órát klarinétozott. Érettségi után a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait és a klarinétozást. Louis Armstronggal öt éven keresztül zenélt, rajta kívül Roy Eldridge legendás trombitáshoz fűzte szoros munkakapcsolat – több mint tíz éven keresztül játszottak együtt. Amerikán kívül koncertezett többek között Berlinben és Oslóban is.
Joe Murányi 2012. január 14-én töltötte be 84. életévét és április 20-án hunyt el.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...