Cseh Tamás Program: 30 zenekar és 34 vidéki klub kapott támogatást

Date:

– Harminc pályakezdő zenekar és 34 vidéki klub kapott támogatást a Cseh Tamás Program idei első két alprogramja keretében. A nyertes előadók hang- és képfelvétel készítésére összesen mintegy 60 millió, a klubok élő koncertek megszervezésére 84 millió forintot fordíthatnak.

    “A pályázó fiatal zenekarok szakmai színvonala nagyon magas volt, ezért döntöttünk úgy, hogy az eredetileg tervezett 25 együttes helyett 30-at támogatunk, pályázónként két-kétmillió forinttal. Idén a tavalyihoz képest csaknem dupla összegből, 960 millió forintból gazdálkodhat a sikeresen működő Cseh Tamás Program” – mondta Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a keddi eredményhirdetésen az Akvárium Klubban.
A pályázatokat az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma egy szélesebb szakmai kör bevonásával bírálta el. Doncsev András bejelentette, hogy két újabb pályázatot is kiírtak: az előzenekari, valamint a helyi média támogatását célzó alprogram keretében 80-80 millió forintot különítettek el.
A pályakezdő zenekarok kategóriájában 2014-hez képest újdonság, hogy az előadók kép- és hangfelvétel készítése mellett koncertezésre is fordíthatják az elnyert összeget. Erre az alprogramra 347 pályázat érkezett az augusztus 3-i határidőig; a leendő mentorokból és az ideiglenes kollégium tagjaiból álló szakmai zsűri 78 zenekart hallgatott meg szeptember végén, közülük került ki a nyertes 30 pályázó, amelyeket összesen 59 millió 219 ezer 832 forinttal támogatnak.
csehA 30 sikeresen pályázó előadó között van a keddi eseményen színpadra is lépő Szeder és a Mangooz and the Magnet, a Tha Shudras, a Junkie Jack Flash, az Anton Vezuv, az Uzipov, IAMYANK, a Planet Void, a The Immigrants, a Hello Hurricane, a StabilFrazír, Köles Eliza, az Éva Presszó, a Csaknekedkislány és a Császári PillanatmŰvek.
Utóbbi vezetője, Császári Gergő évek óta ismert szereplője a hazai popszíntérnek: volt az Erik Sumo Band tagja, rendszeresen fellép a Kiscsillaggal, valamint a Kispál és a Borzzal is. Az MTI-nek elmondta: a Cseh Tamás Program nagyszerű lehetőség számára, hogy hosszú ideje létező, de eddig takaréklángon égett projektjének, a háztáji barkácspopként jellemzett Császári PillanatmŰveknek lökést adjon. “A lemez- és klipkészítési lehetőség mellett nagyon örülök annak, hogy el lehet menni vidékre koncertezni az összeg felhasználásával” – tette hozzá.
Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője kiemelte: a vidéki klubtámogatási program legfőbb célja, hogy megérje Budapesttől távolabb is élő zenét játszani. Az ideiglenes kollégium felhívására 73 pályázat érkezett, amelyek közül végül 34 részesült, összesen 84 millió forintos támogatásban. A sikeres pályázók között van mások mellett a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a pécsi Est Café, a székesfehérvári Fezen Klub, a miskolci Helynekem, a szegedi JATE Klub vagy a gödöllői Trafó. A nyertesek között olyanokat is találni, akik a tavalyi évadban is sikerrel pályáztak a Cseh Tamás Program klubtámogató alprogramjára.
A sikeres pályázatot igazoló elismeréseket Doncsev András, Bajnai Zsolt, valamint Krucsainé Herter Anikó, az NKA Igazgatóságának főigazgatója adta át a zenekarok és a klubok képviselőinek.
A Cseh Tamás Program nyolc alprogramból áll, de mint elhangzott, a 960 millió forintos keretből 100 milliós címzett keret áll rendelkezésre a könnyűzene iskolai körben történő népszerűsítésére. Ez a kategória jövőre önálló alprogrammá válhat, akárcsak a zeneszerzők támogatására tervezett kategória.
A Cseh Tamás Program forrása az üres adathordozók után szedett jogdíjak 25 százaléka. A cél a hazai könnyűzenét támogatni, elősegíteni új előadók megjelenését, hozzájárulni a meglévő produkciók bemutatkozásához, nemzetközi megjelenéséhez.

MTI

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...