Lemezbemutató koncerttel ünnepel a négyéves Budapest Jazz Club

Date:

Izgalmas koncertekkel, hajnalba nyúló örömzenéléssel, születésnapi tortával és dzsessztombolával ünnepli pénteken megnyitása negyedik évfordulóját a Budapest Jazz Club. Az esten bemutatják Borbély Mihály zenekara, a Balkán Jazz Project új lemezét is.

    A hajnalig tartó zenélésben résztvevő formációk alapját a Gyárfás Trió és az Egri Trió szolgáltatja, a meghívott sztárvendégek között van Babos Gyula, Balázs Elemér, Dresch Mihály, Emilio, Fábián Juli, Harcsa Veronika, Kozma Orsi, Szőke Nikoletta, László Attila, Oláh  Kálmán, a Szakcsi fivérek és Vukán György is – közölte Keleti Kristóf, a BJC munkatársa az MTI-vel.
A Borbély Mihály Balkán Jazz Project új, Theodosii Spassov: Live at Fonó című CD-jére hat szám került, a Cigánykaraván, az Open Mood, a 7vége, a Sirba in E, a My Bulgarian Sky és a Balkán karaván.
Teodoszij Szpaszov a bolgár kaval (peremsípos furulya) világszerte elismert virtuóza, aki egyaránt sokat tett a hangszer hagyományainak megőrzéséért és annak megújításáért is. Számos díj kitüntetettje, pályafutása során nem kisebb nevekkel játszott, mint Dave Liebman, Andy Sheppard, Ennio Morricone, Trilok Gurtu vagy Rabih Abou-Khalil.
A Balkán Jazz Project Borbély Mihály új formációja, amely a Quartet B és a Vujicsics együttes közös koncertjei során alakult. A két zenekart a sokoldalú – szaxofonon, klarinéton, tárogatón, furulyákon játszó – fúvós személye köti össze.
Péntekre teljesen kialakul a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató Verseny mezőnye is – mondta Maloschik Róbert, a zsűri egyik tagja az MTI-nek, hozzátéve, hogy csütörtökig huszonketten küldtek be demo anyagot.
Az 1998 és 2008 között a Magyar Rádióban évente megrendezett tehetségkutató versenyek folyamatossága néhány évre megszakadt, ám 2011 tavaszán a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutatóval a rangos sorozat újraindult a Budapest Jazz Clubban.
A zongoristák után 2012-ben a fiatal dobosok mérik össze tudásukat. A versenyt a magyar dzsessztörténet egyik legjelentősebb dobos-oktatójának, az öt éve elhunyt Jávori Vilmos emlékének szentelik.
Az elődöntőben a versenyzők egy dobszólót, egy szabadon választott és egy kötelező darabot játszanak magyar szerzők – Balázs Elemér, Bágyi Balázs, Berdisz Tamás Borlai Gergő, Dés András, Fodo, Kovács Gyula, Nesztor Iván, Sramkó János, Szendőfi Péter- valamelyikétől. A döntőt február 26-án rendezik.
A zsűri munkájában Bóna László, Jávori Dávid (az elhunyt dobos fia), Kaszás Péter, valamint Kőszegi Imre és Maloschik Róbert vesz részt.
Az első helyezett 200 ezer forintot nyerhet, továbbá fellépési lehetőséget rangos fesztiválokon, valamint a Budapest Jazz Clubban és meghívást a Debreceni Jazz Napokra. A második díjjal 150 ezer, a harmadikkal 100 ezer forint pénzdíj jár, valamint fellépési lehetőségek, és lesz egy 100 ezer forintos különdíj is.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...