Kispál, immár Borz nélkül: Velőrózsák-lemez és koncert

Date:

Ezen a héten jelenik meg Kispál András új zenekara, a Velőrózsák debütáló albuma Hamburgerkovács címmel; a tavaly elbúcsúzott Kispál és a Borz exgitárosa és társai december 9-én az A38 hajón mutatják be a friss anyagot.

    “Nyilván nem tudom elkerülni, hogy a Velőrózsákat folyamatosan összehasonlítsák a Kispál és a Borzzal. Erre azt tudom mondani, hogy a számok teljesen másként születtek, a zenekar alkotói módszere eltér attól, ahogy az korábban Lovasival volt, és persze talán a legmarkánsabb különbség a frontember és a másmilyen stílusú szövegek. Persze a gitárhangzás óhatatlanul hasonlít a korábbira, de magamat nem tudom kicserélni” – jegyezte meg Kispál András az MTI-nek. (Lovasi András jelenleg a Kiscsillag frontembere.)
Kitért arra, hogy több szám alapját még a Kispál és a Borz-időkben született ötleteiből mentett át a Velőrózsákba, ezek akkor nem kerültek be a próbafolyamatba. Kispál felidézte, hogy a Velőrózsák mai felállásának kialakulása hosszú folyamat volt, több énekest kipróbált, míg a korábban az Éden nevű formációban szerepelt Pavlicsek Lászlóra rátalált, Bajkai Ferenc (Eat Me!) dobos pedig a lemezfelvételek előtt váltotta Tóth Zoltánt. A Velőrózsák basszusgitárosa Percsy Zoltán, Kispál egykori osztálytársa lett. A zenekarból csak Kispál és Percsy pécsi lakos, de a gitáros szerint ez nem okoz problémát.
“Nagyon jól egymásra találtunk Pavlicsek Lacival, mellette még egy külsős, Püspöki Péter játszott komoly szerepet a dalok írásában, hiszen három szám szövegét is ő hozta és voltak zenei ötletei is. Ami kialakult, az egybevág azzal, amit több mint egy évvel ezelőtt, a Kispál és a Borz búcsúkoncertje előtt elképzeltem, vagyis hogy legyen egy alkotóközösség, amelyik majd a dalokat írja. Bajkai egy fiatalabb generáció képviselője, stílusa groove-os, energikus” – mondta Kispál.
Kitért arra, hogy Püspöki Péter egy gyorsétteremben dolgozik és a lemez címe, illetve a címadó dal, vagyis a Hamburgerkovács egy felé tett tiszteletkörként is értelmezhető. “Péter el van rugaszkodva a valóságtól, olyan furcsa mondatai vannak, amikre az ember állandóan csak felkiálthat, hogy miért nem nekem jutott ez az eszembe!”.
Bár a Kispál és a Borzban a gitáros soha nem írt szöveget, legfeljebb egy-egy sorát használta fel Lovasi, ezúttal ezt is kipróbálta, például az album első dalában, a Főzzél nekemben, amelynek a refrénje így szól: “Főzzél nekem, mosogass el, aztán menjél innen el”.
“Mielőbb nekünk támadnának a feministák, szögezzük le, hogy ez nem egy nőellenes, férfisoviniszta szám, éppen ellenkezőleg: arról szól, hogy van egy férfi, aki próbál kemény lenni, de rájön, hogy elrontotta az életét, és a refrén csak egy sikertelen kísérletét rögzíti. Nem a szövegek írását, hanem magát a helyzetet élvezem. Kicsit nosztalgiaszagú, mert olyan, mint amikor 17-18 évesen zenélgetni kezdtem, egy kicsit kínlódva, de örülve” – magyarázta a zenész.
A lemez talán legjobb dala a Kibeszélve, amely jellegzetes kispálos riffre épül, a szöveg meg azt vázolja, miért hagyják el sokan az országot; mint a refrénben szerepel: “külföldön egyszerűen jobb”.
A CD Pavlicsek László budapesti stúdiójában készült, a producer Kispál és Pavlicsek volt. A borítón a Velőrózsák tagjairól készült karikatúrák, Verhóczki Ádám rajzai szerepelnek.
“Tavasztól már koncerteztünk, fesztiválokon is voltunk, a Szigeten is, bár viszonylag korai időpontokban játszottunk. Talán a két legjobb hangulatú fellépés júniusban az orfűi Fishing On Orfű fesztiválon, valamint október közepén a Pécsi Est Caféban volt. Szerintem a mi közönségünk annyiban mindenképpen más, mint a Kiscsillagé, hogy a zenénk és szövegeink valamivel idősebb korosztálynak szólnak, mindenképpen a 25 év felettieknek. Ez talán érthető, hiszen 47 éves vagyok” – fogalmazott Kispál András.
Mint elmondta, a december 9-i lemezbemutató-koncert után, ami a fővárosi A38 állóhajón lesz, tavasszal szeretnének turnézni, elsősorban klubokban, “mert az sokkal emberközelibb, a Kispál és a Borzzal az utolsó években már túlságosan monumentális volt számomra a fesztiválokon játszani”.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...