Kettesben jó – persze ötösben még jobb!

Date:

Tavaly szakítás, idén szerelem

A tavalyi Eurovíziós válogató verseny egyik nagy meglepetése volt a Fool Moon második helyezése és óriási sikere. Persze meglepetést mindez csak azoknak jelentett, akik nem figyeltek fel már korábban az öt kitűnő fiatalemberre, akik zeneiségükkel évek óta különleges színfoltot képviselnek a magyar zenei palettán. Idei versenydaluk, a Back 2 Right február 7-én hangzik el majd a válogatón, a Kettesben jó című új album pedig már hallgatható, megvásárolható.

kettesben jo_albumboritoEgészen pontosan 14 esztendeje alakult meg Szegeden a Fool Moon, akik az acappella éneklés rendkívül nehéz műfajával hódítanak világszerte. Az együttes számos külföldi fesztiválszereplés és hazai sztárok melletti szereplés után a tavalyi A Dal című műsorsorozatban olyan nézők számára is ismertté vált, akik korábban kevesebbet tudtak még róluk. A 2015-ös évben ismét megméretteti magát a csapat, hiszen már gőzerővel készülnek a február 7-i elődöntőre. Az idei versenydaluk a Back 2 Right címet viseli, zenéjét Molnár Gábor, szövegét Kasai Jnofinn szerezte. „A mostani versenyen mindenképpen szerettünk volna egy vidámabb dallal indulni, megmutatni az együttes ezen oldalát is. Tavaly az It can’t be over című számunk egy szakításról szólt, a Back 2 Right viszont egy szerelmi kapcsolat kialakulásáról szól, ahol a fiú egy idő után rájön, hogy a baráti kapcsolatnál többet szeretne a lánytól. Számunkra azért is fontos ez a dal, mert szeretnénk megmutatni az együttes vidámabb, dinamikusabb oldalát is.” – így mesél a zeneszerző, Molnár Gábor a dalról, amely természetesen már meghallgatható itt: https://www.youtube.com/watch?v=w3t1YQVFpvM

Az elmúlt hónapok azonban nem csupán erről a dalról szóltak a csapat számára, sőt. Néhány héttel ezelőtt jelent meg legújabb albumuk, melynek címe: Kettesben jó. „Ezzel a címmel többek között az együttműködést, más énekesekkel való közös dalainkat szerettük volna kifejezni – a kettes ebben az esetben a Fool Moon és az előadó párosát jelenti. A lemez hanganyaga az együttes 14 éves fennállásának a legfontosabb együttműködéseit tartalmazza, olyan acappella dalokat és átiratokat, amelyeket különböző színházi vagy koncert projektekre készítettünk hazánk legjobb előadóival vagy legújabb tehetségeivel, és amelyek nem kerültek még fel hanghordozóra.” – mondja Németh Miklós, az együttes művészeti vezetője, hangszerelője.

Így szerepel az albumon duett például Szekeres Adriennel, Szolnoki Péterrel, Hiennel, Malek Andreával, Laár Andrással, Puskás Petivel, Czutor Zoltánnal. Készült két különleges népzenei adaptáció is, Szirtes Edina „Mókus” és Kovács Nóri közreműködésével. Szerepel a lemezen három saját Fool Moon dal is,  ebből a Kettesben jó például az első magyar acappella pop sláger volt, amelyet a rádiók is játszottak, és amely filmhez készült (Sherlock Holmes nevében), de most vásárolható meg először albumon az It Can’t Be Over, amely a 2014-es A Dal folyamán feltette a Fool Moon-t Magyarország térképére is.

Persze más megközelítésben is lehet vizsgálni az album címét: a  “Kettesben jó” tematikája a szerelem és a párkapcsolat. A 15 dal 5 fejezetben az emberi élet 5 szakaszát, és azon belül az azoknak megfelelő párkapcsolati szakaszokat mutatja be, kezdve a gyerekszerelemmel, folytatva az egyre komolyabb érzelmeket megélő kapcsolatokkal, egészen a házasságon és gyerekvállaláson át, az öregkori megnyugvásig és a közös elmúlásig.

A lemeztokba egy 16 oldalas kis füzet is került, minden oldalra az adott dalhoz egy fotó készült kezekről, különböző helyzetekben, melyek kifejezik a dal mondanivalóját. Ahogy Németh Miklós magyarázza: „A kezes design egy kicsit visszautal a 2014-es Dalban általunk előadott és döntőbe jutott It Can’t Be Over hátterére is, de kifejezheti az összetartozást, összefogást is. A lemezkorongon például egy ősrégi, még a szegedi főiskolás, kórusos időkből továbböröklődött “görbítés” látható, amelyet a mai napig csinálunk koncerteken, a színpadra lépés előtt.”

A Fool Moon általában szeret jó humorral felfogni mindent, hétköznapi dolgokat kifordítani, akár bizonyos zeneipari kliséket is karikírozni. Az egyik ilyen klisé, hogy a zenekar fotójának szerepelnie kell a lemezen, így a korong és a füzet alatt is tettek erre kísérletet a fiúk: Mészáros Tamás, Molnár Gábor, Németh Miklós, Rácz Gergő és Wodala Barnabás.

Az idei Dal megmérettetés előtt különleges öröm is érte a csapat tagjait: január 21-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából az együttest Kölcsey-éremmel tüntették ki Szeged Város kulturális életéért végzett munkájáért. Az ünneplés után persze folytatódnak a próbák, hiszen a tavalyi sikeres szereplés után idén is arra készülnek a fiúk, hogy a teljesen acappella előadásmód és a dal életvidámsága ismét remek eredményhez vezet majd az eurovíziós dalok versenyében.

Bővebb információ:

http://foolmoon.hu/

https://www.facebook.com/foolmoonvocalband?fref=ts

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...