Illés Lajos-emlékkoncert a Sportarénában

Date:

51230120524034212_illes_lajos_emlekkoncert_2012Neves előadók közreműködésével rendeznek koncertet az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos emlékére szombaton a Papp László Budapest Sportarénában; a legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne 70 éves.

    A fellépők között lesz Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Kalapács József, a Bergendy fivérek, Malek Andrea, a Benkó Dixieland Band, Janicsák Veca, Kocsis Tibor, Tolcsvay Béla, Szakcsi Lakatos Béla, Szabó Előd, a Bolyki Brothers, a csíkszeredai Role zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is. Nem vesz részt az emlékkoncerten Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs, az Illés-együttes három élő tagja.
A négy részből álló, háromórásra tervezett esten a klasszikus Illés-együttes idején született Illés Lajos-szerzemények (köztük az Oh, kisleány, a Miért hagytuk, hogy így legyen, a Szemétdomb), a Koncz Zsuzsának írt dalok (Jelbeszéd, Valahol egy lány) mellett elhangzanak számok az 1973 utáni Illés zenekar időszakából, az 1988-ban megjelent Kicsit keserű című szerzői albumról, a Magyar Ének című énekelt versekből, illetve a Velünk az Isten című oratorikus műből.
Az Illés-együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben – szintén a Népstadionban – a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.
Illés Lajos írt filmzenéket, musicalt, újjáalakított zenekarával a Hogyha egyszer című dallal 1977-ben megnyerte a Metronóm Fesztivált. Élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt, oratorikus rock-istentiszteletet is írt Velünk az Isten címmel. 1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket, az énekelt magyar versekre írt háromrészes album több darabját Erdélyben írta.
Utolsó éveiben szerzett rockoperát (Betlehem csillaga – 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum – 2003, Karácsonyi Te Deum – 2005) is. Illés Lajos 2007. január 29-én hunyt el.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...