Ian Anderson: új Jethro Tull albumot hoz a legendás fuvolás

Date:

Jethro Tull - Manchester Apollo1972 óta először adja elő teljes egészében Ian Anderson a Jethro Tull legendás, Thick As A Brick című albumát. Az áprilisban induló világkörüli turné augusztus 26-án érkezik Budapestre, ahol a Budapesti Kongresszusi Központban tekinthetjük meg a teátrális elemekkel gazdagított, látványos koncertet. A koncert második részén, és a most kiadott új albumon arra is választ kaphatunk: Mi lett a kis Gerald Bostockból az elmúlt negyven év alatt?

Ian Andersont az egész világon úgy ismerik, mint a lassan 45 éve alakult Jethro Tull összetéveszthetetlen énekhangú, fuvolás előadóját. Ian 1947-ben született Skóciában, majd fiatalkorában családjával együtt Észak-Angliába költözött. Zenei karrierjének megkezdése előtt szépművészetet tanult. Kezdetben gitáron játszott, majd autodidakta módon fuvolázni is megtanult. A kezdeti években számos névváltáson átesett a zenekaruk (így akartak túljárni az érdektelenséget mutató helyi klubtulajdonosok eszén), amely végül a sorvető gépet feltaláló 18. századi mezőgazdász nevét kapta – így született meg a Jethro Tull. Ezt a nevet végül azért tartották meg, mert a londoni Marquee Club akkori vezetőjének megtetszett, és később is visszahívta őket játszani.
A Jethro Tull azóta több mint 3000 fellépésen van túl a világ 40 országában, sokszor évi 100 koncerttel. Ian a fuvola és a gitár mellett számos további népi hangszeren is játszik, és olyan sajátos dallamvilágot hozott létre, mely a Jethro Tull védjegyévé vált. A zenekar egyik legsikeresebb lemeze az 1972-ben megjelent Thick As A Brick, melynek zenéjét és szövegét Ian szerezte – bár akkoriban a dalszövegeket képező verseket egy kitalált fiúhoz, Gerald Bostockhoz kötötték. A lényegében egyetlen egy, 44 perces tételből álló lemez az angol albumlistán az ötödik, a Billboard listán az első helyet érte el anno, és hatalmas sikere volt a világ számos országában – csakúgy, mint a hozzá kapcsolt turnénak.
Azóta egyetlen egyszer sem adták elő ezt a műsort teljes egészében, csak néhány perces részletek hangzottak el belőle a zenekar és Anderson önálló fellépésein. Most újra hallható lesz a teljes mű, méghozzá színházi körülmények között – Budapesten a Kongresszusi Központban. A művész elmondása szerint videó bejátszások, vendégzenészek és „táncoló elefántok” is színesítik majd a műsort (pontosítunk: a táncoló elefántok csak vicc volt. Valójában nem táncolnak..)
Még különlegesebbé teszi az estét, hogy a koncert második része is kapcsolódik majd a legendás lemezhez, hiszen a nemrég elkészült folytatást, vagyis a Thick As A Brick 2-t is meghallgathatjuk majd. Majdnem 10 év telt el a legutóbbi Jethro Tull album megjelenése óta – a most kiadott új progresszív rockzenei lemez arra keresi a választ, hogy vajon mit csinálhat most, azaz negyven évvel később a már lassan ötven éves Gerald Bostock? Mi történhetett vele azóta? Az évfordulós második rész azokat a lehetséges életutakat mutatja be, amelyeket a koraérett fiú különböző alteregói élhettek meg. A dalrészek jól illusztrálják a sors és a lehetőségek adta fordulatok elképesztő sokféleségét. Nem csak Geraldról szól a történet, hanem arról, hogy a mi saját életünk hogyan fejlődik, hogyan vált irányt és mi lesz a végkifejlet – a sokszor apróságnak és jelentéktelennek tűnő – véletlen találkozásokon és behatásokon keresztül.
“Amikor mi – a baby-boom generáció tagjai – visszatekintünk az életünkre, valahogy mindig elfog bennünket, egy ’mi lett volna ha’ érzés. – mondta el Anderson az új lemezzel kapcsolatban. – Talán belőlünk is – ahogyan Geraldból is – válhatott volna prédikátor, katona, lecsúszott alak, üzletvezető vagy éppen pénzügyi mágnás… Napjaink közösségi médiában otthonos, internet generációjának lehetősége van arra, hogy jobban mérlegeljenek az eléjük tárulkozó lehetőségek között.”
Anderson a Jethro Tull mellett több szólólemezt is készített, és több koncertet adott saját név alatt az elmúlt években. Ilyen lesz a mostani is: David Goodier, John O’hara, Florian Ophale és Scott Hammond kíséri majd a színpadon, vagyis olyan zenészek, akik vagy állandó, vagy alkalmi tagként zenélnek a Jethro Tullban is – eggyel több indok arra, hogy a zenekar rajongóinak sem kihagyni az augusztus 26-ai koncertet.
Anderson amúgy egy farmon tölti hétköznapjait Anglia délnyugati részén, és itt találhatóak irodái, stúdiói is. 36 éve él együtt feleségével, Shonával, aki egyben a zenekarral kapcsolatos ügyek intézésében is segítségére van. Két gyermekük, és két unokájuk van. Ian otthonában számos furcsa hobbinak hódol, például különböző fajtájú csilipaprikákat termeszt, a világon élő 26 különböző vadmacskafaj megőrzésével és tanulmányozásával foglalatoskodik, de a mechanikus óráknak, töltőtollaknak és régi fényképezőgépeknek is nagy rajongója és fennmaradásuk támogatója. Persze ezek a hobbik nem tudják elvonni a figyelmét élete legnagyobb szerelméről: a 64 éves művész élete végéig elkötelezett a zene mellett, és nem is gondol arra, hogy szögre akassza a fuvoláját. Budapesti koncertjére jegyek már kaphatók!

a Livesounds bemutatja: Thick As A Brick 2 Tour

2012. augusztus 26., vasárnap 20 óra

Budapest Kongresszusi Központ

Jethro Tull’s Ian Anderson

Belépő: 8900-14.900 Ft

Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint korlátozott számban a CD Pincében és a Lemezkuckóban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...