Sunday, October 24, 2021
spot_img
More

  Latest Posts

  Hét város templomában ad adventi koncertet a Csík Zenekar

  – Közeleg már az emberfia címmel hét várost érintő adventi turnéra indul Magyarországon a Csík Zenekar. A koncertsorozat különlegessége, hogy nagy templomokban még soha nem lépett fel a Kecskemétről indult együttes.

       A koncertkörutat beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Bak Lajos, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ igazgatója elmondta: a november 27-én a soproni evangélikus templomban kezdődő és december 16-án a kecskeméti nagytemplomban záruló sorozat mérföldkő a város 23 éve működő, emblematikus együttesének életében. Nagy templomokban ugyanis még nem zenéltek, ahogyan ilyen rendhagyó műsorral sem léptek még nagyközönség elé.
  Hozzátette: a koncertek iránti érdeklődést jelzi, hogy több városban is szívesen látták volna a produkciót, így a helyszínek számának csupán a zenekar teljesítőképessége szabott határt.
  Csík János, a zenekar vezetője az előadásokról szólva kiemelte: az adventi koncertsorozat a nyári fesztiválhangulatú fellépéseknél higgadtabb, ünnepélyesebb és elgondolkodóbb lesz.
  A színes repertoárban egyaránt szerepelnek klasszikus és kortárs, könnyű- és komolyzenei művek, egyházi dallamok, valamint versek is. Utóbbiakat – így egyebek mellett a turné címében szereplő Dsida Jenő-költeményt – Őze Áron színművész tolmácsolásában hallhatják az érdeklődők. Emellett egy Presser Gábor-szerzemény is megszólal a koncerteken, melyek minden állomásán más-más helyi kórussal lépnek fel: kecskeméti előadásuk közreműködője például az Aurin Leánykar lesz.
  Csík János szólt arról is, hogy adventi műsoruk arra igyekszik választ adni, életünk során miért érdemes a megválásra, a Megváltóra várnunk. Koncertkörútjuk elsősorban azt az üzenetet hordozza, hogy “az embereknek szüksége van a hitre és van honnan erőt meríteniük” – tette hozzá.
  Mák Kornél, a város alpolgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Csík Zenekar muzsikája olyan sajátos üzenetet hordoz, amely a fiataloktól az idősebbekig minden generációhoz szól, sok embert megfog és van benne egy jó adag “kecskeméti lélek”.
  A számos szakmai díjjal elismert Csík Zenekar jelenleg Magyarország egyik legnépszerűbb népzenei együttese. Míg korábban szinte kizárólag az autentikus népzene képviselői voltak, az utóbbi néhány évben egyre gyakrabban építettek be repertoárjukba a műfajtól eltérő, leginkább a világzene kategóriájába sorolható elemeket. Gyakran muzsikálnak együtt ismert könnyűzenei és dzsesszelőadókkal. Koncertjeikkel bejárták Magyarország nagy fesztiváljait, Európa jó néhány országát, de eljutottak Amerikába, sőt Ausztráliába is.

  MTI

  Latest Posts

  spot_imgspot_img

  Don't Miss

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.