Halljuk a képet, látjuk a hangot – Kultúrfunk és PAF

Date:

jasz_A1Antidepresszáns lemezbemutató a Társalgó Galériában

Rendhagyó lemezbemutató koncertre invitálja a kortárs képzőművészet és a jazz kedvelőit Jász András szaxofonos, zeneszerző és PAF – Pintér András Ferenc festőművész. Jász András és a Kulturfunk formáció a budai Társalgó Galériában élő koncerten mutatja be  Lulu a moziban című új album zenei anyagát. A CD borítóhoz  készült füzet grafikáit PAF készítette el, majd ezekből önálló képek is születtek.  A zenei inspirációra készült alkotásokat  a Társalgó Galériában rendezett tárlaton láthatják először.

A lemezről és a muzsikáról

„Minden ember többféle személyiséget hordoz magában, változik a hangulata is. Én alapvetően vidám srác vagyok, kifejezetten optimista, derülátó ember, akinek persze időnként vannak mélypontjai is.  Nagyjából ezt próbáltam a lemezzel is megfogalmazni. Sokféle, de az mind én vagyok.” – meséli Jász András.

„Kifejezetten rythm &blues-os, funkos szaxofonosnak tartom magam, ugyanakkor ki akartam szabadulni a kötött tradíciók szorításából, megpróbáltam ezeket a formákat a szokásosnál szabadabban kezelni. Hatalmas lökést kaptam a legendás  Orszáczky Jackie-től, akinek a hazai turnéján szaxofonoztam és játszottam az utolsó magyarországi koncertjén is. Felléptünk Erdélyben is. Nagyváradon Jackie bácsi csak lassú számokat volt hajlandó játszani – ilyen hangulata volt. Hat-hét koncert után döbbentem rá, hogy ugyanazt a blues nótát hat-hét teljesen különböző módon játszotta.  Rájöttem, hogy a bluest, amiről mindenki azt mondja, hogy rendkívül kötött szabályai vannak, tulajdonképp bárhogy játszhatod. Ezt az utat próbálom én is, a magam képességei szerint folytatni. „

PAF a bűvös  Festő

Pintér András Ferenc, a borítót és a CD-hez járó könyvecskét tervező művész saját korát úgy határozza meg, hogy lassan krisztusi korba ér.  2004-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festő szakon. A festő szakkal párhuzamosan elvégezte a három éves tanár képzést is, tehát nem csak műveli, hanem tanítja is a szakmát.

Azok közé a modern művészek közé  tartozik, aki a szakma minden csínját-bínját ismerik. .”Nem lehet a semmiből létrehozni egy letisztult absztrakciót. Ahhoz, hogy értelme legyen, pontosan tudnom kell, mitől vonatkoztatok el. Az alapképzés, a megalapozott tudás elengedhetetlen, ha valaki valódi alkotásra törekszik! Elhivatottság, alázat és tudás és főleg lelkesedés – ezek nélkül nem ér semmit az egész!” – vallja.

Nyolc éve találkozott először  Borsos Mihállyal, a Társalgó Galéria művészeti vezetőjével. Kiállítás, katalógus jelentette a közös munka kezdetét.

Néhány év szünet után újra közös projectbe kezdtek. Ennek eredménye több hazai és külföldi kiállítás és egy album. A megnyitók különlegességét az szolgáltatta, hogy Jász András szaxofonon improvizált a kiállított képekre.

Innen logikusan következett, hogy PAF vállalta Jász Andris most megjelenő Lulu a moziban című lemezén a képzőművészeti feladatokat.

Pontosan azt fogalmazta meg képileg, amire a zeneírás közben gondoltam. Döbbenetes érzés, és nagyon jó ez az „egy húron pendülés.” – Mondja festő barátja munkájáról a muzsikus.

Lemezbemutató koncert  időpontja:  2013  február 21.,  19 óra.

Helyszíne: Art Salon/Társalgó Galéria. 1024 Budapest, Keleti Károly u. 22.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...